Kört fussunk vagy versenyezzünk? Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2020/03/06
A terepfutóversenyek új generációja: várfutás
Hirdetés

Kezdetben vala’ a futás, amikor az emberfia fogta magát és egyszerűen csak futott. Idővel jöttek a szervezett, „klasszikus” futóversenyek, mára pedig eljutottunk oda, hogy számtalan féle változatban tudunk „versenyt futni”. A cikkünkben most első sorban a terepfutóversenyekről és azok egyes fajtáiról lesz szó.

Mindannyian ismerjük ugye azokat a „klasszikus” versenyeket, ahol tömegrajt van (sípszóra mindenki egyszerre nekiiramodik), majd a végén győz a legjobb. Manapság viszont sorra jönnek létre az olyan (többnyire erdőben, ösvényeken vezetett) futókörök, vagy „virtuális futóversenyek”, ahol egy valódi, valaki által már egyszer lefutott távot lehet teljesíteni egy tetszőlegesen megválasztott időpontban. Általában ezeken QR-kóddal ellátott ellenőrzőpontoknál tudjuk hitelesíteni a teljesítményünket, nincsenek szervezők, sem összegyűlt tömeg, sem expo, se semmi, csupán a táv és a futó. Ezen futókörök előnye, hogy akkor futhatod le, amikor éppen ráérsz és kedved van, futhatod egyedül, vagy haverokkal közösen is. Ha fizetünk egy bizonyos összeget a szervezőnek, akkor extra szolgáltatásokat is kapunk, például érmet, oklevelet, ajándékot, regisztrált eredményt stb.

 

Ösvényfutás Forrás: Mozgásvilág
Ösvényfutás
Forrás: Mozgásvilág

 

Mindkét fenti változatnál túlnyomó részt meglévő földutakon és ösvényeken kell futni, vagyis legtöbbjük ún. ösvényfutás (trail running). Ilyen népszerű körök, a Balboa, A vértes Kör, a Kör (Börzsöny), a Szénás kör, vagy a Bükkös kör (Budai hegyek).

Ezek jellegzetességeit kombinálja aztán az úgynevezett „várfutás”, ahol van ugyan egy meghatározott napra/napokra meghirdetett esemény, vagy fesztivál, de nincs tömegrajt, vagyis a rendezvény ideje alatt egyénileg lehet eldönteni, hogy ki mikor szeretne nekiiramodni. Kijelölt útvonal szintén nincs, csupán a fordítópont van meghatározva (ami lehet vár, várrom, hegycsúcs, vagy bármilyen tereptárgy), ahová el kell jutni és ahonnan vissza kell érni a rajt/cél területre. Mivel Magyarországon dúskálunk a várakban és várromokban, itthon praktikus tehát egyszerűen „várfutásnak” nevezni az ilyen rendezvényeket. Egy ilyen eseményen az ösvények és földutak sokaságából mindenki magának szerkeszti össze az útvonalat, egyénileg eldöntheti, hogy a legrövidebb, de esetleg nagyobb szintekkel rendelkező úton halad, vagy kerül egy kicsit nagyobbat, de szintben kiegyenlítettet. Az ilyen versenyek előtt érdemes egy kicsit jobban megismerni a lehetséges útvonalakat, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt (esetleg a legszebb panorámával rendelkezőt).

 

Útvonalválasztás egyénileg
Útvonalválasztás egyénileg

 

trail multiNavigátor várfutás

Ilyen verseny például a trail multiNavigátor várfutás, amilyen legközelebb március 14-15-én (hétvégén) a Vértesben lesz, egy nagyszabású nemzetközi tájékozódási futóverseny kísérő futamaként. A várfutás egy kicsit az előszobája is a tájfutásnak, de annál egy sokkal barátságosabb, az átlag terepfutók számára könnyebben teljesíthető formában.

 

trail multiNavigátor várfutás Forrás: multiNavigátor
trail multiNavigátor várfutás
Forrás: multiNavigátor

 

Hirdetés