Brooks futócipő Hír

Brooks futócipő Hír

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2021/06/01
Brooks futócipő

Brooks futócipő

 

Bár a Brooks egy több, mint 100 éves múltra visszatekintő sportcipő gyártó, több más nagy amerikai brandhez hasonlóan hazánkban csak az utóbbi évtizedben kerültek a figyelem középpontjába. A céget 1914-ben alapították Philadelphiában, azonban a kezdeti időkben csak olyan tipikus amerikai spotágakhoz gyártottak cipőket, mint a baseball, az amerikai futball vagy a görkorcsolya. Bár nem kapcsolódik közvetlenül a Brooks futócipők innovációjához, mégis említést érdemel ezen „rövid”, majd’ 60 évet felölelő időszak két fejlesztése. 1938-ban a Brooks a világon az elsők között kezdett ortopéd cipőket forgalmazni gyerekek számára (ezek a cipők a Predicraft nevet viselték), illetve nekik köszönhetjük a görkorcsolyákon ma is használt gumis fékezőrendszert is. A Brooks az 1970-es évek elején tört be a futócipők piacára, amikor is több más gyártóhoz hasonlóan ők is elkezdtek EVA középtalpakat használni. Ezen anyag használatát és fejlesztését a Brooks (is) saját innovációnak tekinti. Még ebben a évtizedben előrukkoltak a Vantage név alatt futó modelljükkel, mely az első pronáló lábra tervezett Brooks futócipő volt, és amely modell hozzásegítette a Brooksot, hogy bekerüljön az Egyesült Államok top három futócipő gyártója közé az eladások tekintetében.

Az első igazán teljesítményorientált Brooks futócipő, a Hugger GT 1980-ban jelent meg. E modellben használtak először Gore-Tex (vízálló és lélegző) felső részt és a Brooks futócipők között elsőként tartalmazott olyan sarokkialakítást, mely a sarok stabilizálásával kellően „sérülésállóvá” tette a cipőt. Ezt követően a Brooks futócipőkben úgynevezett Varus ékeket kezdtek használni, mely technológia tovább javította a pronáló lábú futók komfortját és stabilitását. A Varus technológia továbbfejlesztése, a Diagonal Rollbar a Chariot néven ismerté vált Brooks futócipőben debütált 1982-ben és lényege az egy adott területen használt, több rétegű és különböző sűrűségű EVA-hoz hasonló habanyagok kombinációja volt.

A „tökéletes” sarok és középtalp kialakítása után a Brooks figyelme az elülső talp fejlesztésére irányult, és Kinetic Wedge elnevezésű elülső talpszerkezet bemutatása után, mely a lehető legjobb stabilitás mellett kellően csillapított is, elkezdtek kizárólag a női láb anatómiájára is futócipőket tervezni. Az első speciálisan női Brooks futócipő 1987-ben jelent meg.

A 90-es évek nagy technológiai ugrása a futócipők piacát is hamar elérte. A Brooks bemutatta a HydroFlow csillapítási technológiával ellátott futócipőit. E technológia lényege, hogy talajfogáskor a becsapódás hatására egy szilikon alapú folyadék áramlik egy kamrákból álló rendszerben az egyik kamrából a másikba, ez által elnyelve a becsapódás energiáját.

A Brooks csillapítási technológiáit 1992-re olyannyira tökélyre fejlesztette, hogy az ekkor piacra dobott Beastet már az orvosok is javasolták különböző sípcsont tájéki fájdalommal (Shin Splint) küzdő futók számára. 

2002-re a megfelelő csillapítás mellett a Brooks futócipőiben elkezdett nagyobb hangsúlyt fektetni a gördülési ellenállás minimalizálására. A Diagonal Rollbar technológiának megalkották a Progressiv változatát, mely elnyerte a Runner’s World magazin Legjobb Újratervezett Technológia díját és mely az elsőként e technológiával piacra dobott Adrenalin GTS 4 modellt minden idők legnagyobb számban eladott Brooks futócipőévé tette.

A 2000-res évek elejétől a Brooks futócipők a környezetvédelmet is szem előtt tartják és a korábbi EVA alapokon nyugvó MoGo anyagokat továbbfejlesztve megalkották a BioMoGo talpakat, melyek a korábbinál 50-szer gyorsabban bomlanak le.

Mivel az utóbbi évtizedben a trendek a futócipőket a minimalista irányba terelik, a Brooks is felvette a versenyt a többi futócipő gyártóval és olyan fejlesztéseket kezdett alkalmazni a csillapítás és a teljesítmény kombinálására, mint a PureProject és a GuideRails. A GuideRails azért is különleges, mivel úgy teremt stabilitást a Brooks futócipőkben, hogy közben nem terheli feleslegesen az ízületeket, csak egy bizonyos „kilengés” után avatkozik be a mozdulatba.

A ma egyre több hangsúlyt kapó karbonbetétes futócipőkkel a Brooks a DNA talprendszerekkel próbálja meg felvenni a versenyt, mely ugyan nem alkalmaz karbon energiavisszanyerő rendszert, mégis egy különleges habszivacsnak köszönhetően rendkívüli gyorsaságot biztosít. A verseny jelenleg is tart, meglátjuk, hogy hosszú távon is életképes e ez a megoldás!

Brooks futócipő-1
Brooks futócipő-1