Az 5 legjobb futóóra

Az 5 legjobb futóóra

Kakuk András
Kakuk András
2021/02/17
Frissítve:
2024/01/25
Legalábbis szerintünk...
Hirdetés

Milyen a jó futóóra? 

Coros, Garmin, Polar, Suunto vagy elég egy olcsóbb kínai? Attól függ hogyan, mire használod? Fél órakat kocogsz vagy esetleg pályán résztávozol vagy hosszú távokat futsz. Az áron kívül sok minden meghatározza a megfelelő órát. Pl. felhasználhatóság, egyszerű használat, gps pontosság, szervízháttér.

Szerintünk egy jó futóóra:

  • könnyű: nem hiszem, hogy sokat kell magyarázni. A nehéz dolgok zavaróak lehetnek futás közben. 
  • megfelelő akkumulátor teljesítménnyel rendelkezik: ha maratont, ultra távokat, vagy teljes távú triatlont teljesítesz és a cél előtt lemerül az óra, nem fogsz örülni...
  • átlátható menüszerkezete van: a legújabb órák már mindent is tudnak, ha nem találod a funkciókat, akkor az olyan, mintha nem is lenne. 
  • megbízható, gyors és pontos működésű.
  • jól néz ki: ugye, hogy ez a legfontosabb!?

Nézzük, jelenleg nekünk melyek a kedvenceink.

Garmin Forerunner 265

Az AMOLED kijelző nemcsak öncélú csillogásra alkalmas, de aktív tevékenység közben is hasznos, hogy könnyebben olvashatók le róla az adatok. Bár elsősorban futóknak szánják, valójában egy komoly multisport órát takar a Forerunner 265 típusmegjelölés, telepakolva egy nagy rakás motivációs képességgel.

Coros Pace 2

A Coros egyik belépő szintű órája, könnyű és lapos. Én szeretem az ilyet. Nem azok közé az órák közé tartozik, melyek kinézetével is hódítanak, ergo színházba nem stílusos. Az óra legfőbb előnye, hogy állítólag a világ legkönnyebb futóórája! Az akkumulátor teljesítményét megnövelték ! Mind az óra, mind a hozzá tartozó app kezelése egyszerű. Elődjéhez képest csoó új funkció elérhető benne: walk mód, edzéstervek és edzések hőtérképpel, teljesítménymérés wattban. Ár/érték arányban pedig élen jár. Összességében hobbysták és nagyon elhivatott amatőrök számára tökéletes választás. 

Pozitívumok: akkumulátor teljesítmény, egyszerű használat, alacsony ár, könnyű.
Negatívumok: kevésbé részletes statisztika, nincs navigáció és térkép.

Garmin Epix 2

Bár képességeit illetően jócskán túlmutat azon, hogy futóórának beskatulyázzuk, valójában pont, hogy ez az óra az ideális választás azoknak a futóknak, akik a futás mellett több más sporttevékenységet is komolyabb intenzitással művelnek. Nagyon ígéretes tulajdonságokkal felvértezett multisport óra, jól meghatározható célközönséggel: Futás, kerékpár, úszás, triatlon, túra, téli sportok, evezős sportok, beltéri sportok... bármi jöhet neki.

Coros Apex

A Coros magasabb szintű órája ötletes, innovatív tekerős gombbal van ellátva. Így két gombbal megoldják, amit más gyártók/típusok öttel. A navigáció pontos, ezzel együtt is jó az ára. 

Pozitívumok: akkumulátor teljesítmény, egyszerű használat, innovatív funkciók, jó ár.
Negatívumok: kevésbé részletes statisztika

Garmin Forerunner 55

A belépő kategóriának köszönhetően azok is hozzájuthatnak egy adott márka termékeihez, akik nem engedhetik meg maguknak a nagyobb tudású, drágább modelleket. Ettől függetlenül sokak számára még így is akkora beruházást jelent egy ilyen “olcsósított” termék megvétele, hogy nem elfogadható számukra, hogy aztán hiányérzetük legyen a végén. Pláne, hogy nem feltétlenül csak a pénztárca szűkösebb kapacitása miatt szokás belépő kategóriás terméket választani, hanem azért is, mert a vásárló még nem teljesen biztos abban, hogy pl. a forerunner esetén bejön-e majd neki annyira a futás, hogy megérje komolyabban beruházni miatta. A Garmin Forerunner 55 vajon hogy szerepel, mint belépő kategóriás futóóra?

Polar Grit X

Az őrült tudós. Iszonyú sok egyedi tulajdonsággal bír, pl. a Hill Splitter, ami automatikusan gyárt számodra statisztikákat a megfutott emelkedőkről. Vagy a futás teljesítmény, ami a Polar saját wattmérése. Ezen felül tud időjárás előrejelzést, 100 óra működést feltöltés nélkül, választható több színben, méretben és megannyi szíjjal. Van még sok minden, megnézheted az alábbi videóban: 

Hirdetés