A valaha volt legkeményebb futóversenyre indul Szőnyi Ferenc Hír

A valaha volt legkeményebb futóversenyre indul Szőnyi Ferenc Hír

(x) - Támogatott tartalom
2017/06/08
480 km futás, extrém szélsőséges körülmények között a Himalájában

480 km futás, extrém szélsőséges körülmények között a Himalájában

– erre vállalkozik ultratriatlonista világbajnokunk, Szőnyi Ferenc. Az 53 éves sportoló június 6-án indult Ázsiába, hogy felülmúlja 2 évvel ezelőtti teljesítményét, és a The Hell Race elnevezésű megmérettetésen újra emberfelettit tegyen le az asztalra.

 

Szonyi_Ferenc_02.jpg
Szonyi_Ferenc_02.jpg

 

Szőnyi Ferenc ironman, összetett ultratriatlon világbajnok újra felfoghatatlan teljesítményre készül

A komáromi ultrafutó június 6-án a Himalájába indult, hogy 480 km-t fusson le a világ minden bizonnyal legnehezebb futóversenyén, a Great Himalayan Ultra Rinnungon. A 40 C fok hőmérsékletingadozás, az oxigénhiányos levegő, illetve a versenytáv már önmagában sem hétköznapi, de így együtt minden bizonnyal a létező legembertpróbálóbb versennyé teszi a megmérettetést. A verseny teljesítésére - érthető módon - a világon nem sok ember vállalkozik, a június 20-án startoló ultrafutásra is mindössze négy vasember jelentkezett ez idáig.

 

Szonyi_Ferenc01.jpg
Szonyi_Ferenc01.jpg

 

Szőnyi Ferenc egyszer már járt a Himalájában egy hasonló megmérettetésen, amikor 2015. nyarán hat versenyző közül harmadikként ért célba a La Ultra - The High elnevezésű versenyen, ahol 333 km volt a teljesítendő táv. Szőnyi mérlege a versenyen egy bokaficam, öt köröm elvesztése, számos vízhólyag és több lélektani mélypont, de célba ért - szinte önkívületi állapotban. Mindez jól példázza az erőpróba extrémitását. A táv idén majdnem 150 km-rel nőtt – a körülmények sem lettek barátságosabbak. Szőnyi mentális felkészültsége azonban párját ritkítja: nem sokan lennének képesek visszatérni a hosszú távú versenyek „poklába”. Ő mégis ugyanolyan lelkes, ha nem lelkesebb, mint élete első versenyén.

 

 

Szőnyi Ferenc

 

Nemzetközi triatlonos körökben csak úgy ismernek, mint "race machine". Ezt a becenevet még egy barátom adta 2008-ban Mexikóban, amikor látta, hogy a többi elcsigázott résztvevő között én még mindig kiegyensúlyozott pulzussal futok az utolsó kilométereken is. Azt mondta, úgy futok, mint egy gép és az mindössze egy évvel azután történt, hogy komolyan elkezdtem volna futni.

112 Ironman távú versenyen vagyok túl (ebből 30-at 30 egymást követő napon teljesítettem, de ugyanezt 20 és 10 napos kivitelben is véghez vittem). Kétszer letekertem a Race Across America versenyt, ami a világ legkeményebb kerékpár versenye, háromszor lefutottam a Spartathlont is. Számos egyéb ultrafutáson vettem részt, mint a Milano-Sanremo (283km), a Bécs-Budapest (320km), a Jungle Ultra (230km) az Amazonas esőerdőben Peruban és a 333 km-es La Ultra-n Indiában.

Azt hiszem a futás nagyon fontos része az életemnek. A Great Himalayan Running Festival kemény lesz és kell majd gyötörnöm is magamat a célbaéréshez, de a végén azt fogom érezni: ez megérte.

 

Mottója nem véletlenül

Megtehetem, meg tudom tenni, és meg is teszem!