58,2 km futás a Mátra főgerincén

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/04/18
Németh Csabával, a Mátrabérc terepfutó verseny szervezőjével beszélgettünk.
Hirdetés

Hullámzó futóútvonal a Mátra bércein...

Izgalmas kihívásokkal teli 56 kilométer és 2730 méter összes szintemelkedés.

A Mátra gerincén új útvonalon második alkalommal megrendezendő terepfutó versenyen kipróbálhatod önmagadat, és futva keresztezheted az ország legmagasabb hegységét.

Németh Csabával, a Mátrabérc terepfutó verseny szervezőjével beszélgettünk.
 

Hogy jött ötlet, hogy a már 24. éve nagy sikerrel megrendezett Mátrabérc teljesítménytúra alapján egy különálló terepfutóversenyt rendezzetek?

Az okát az adta, hogy az igény folyamatosan nőtt a futó szekció irányába, de a túrázókkal egyszerre egy pályán egy időben nem szerencsés futóversenyt rendezni.

Milyen változások lesznek idén? (útvonal, szintidő, résztvevők, szervezettség)

Az idei pálya kicsit változott, követve a jobb infrastrukturális lehetőségeket. (rajt,cél) Ez a bővülés plusz pár kilométert jelent csak, de az útvonal 98%-a ugyanaz maradt mint régebben. 
A részvevők száma is növekszik, idén a terepfutáson kb. 120-130 fő indul az 58 kilométeres távon, míg a túrázók várhatóan több ezren lesznek.

Az ide verseny egyben az országos bajnokság is, illetve a Mont-Blanc ultratrail sorozat része. Milyen követelményekkel járnak ezek a megnevezések?

Európai színvonalú rendezés, kiépített rajt-cél zóna, különböző futóbarát szolgáltatásokkal. E mellé szükséges még pár kvalifikációs pályázat benyújtása és elfogadása.

Említetted, hogy növekszik hazánkban a terepfutóversenyek népszerűsége, mit kell tudni ezekről a versenyekről, miben különböznek egy utcai futóversenytől?

Lényeges különbség a környezetben van. Itt elsősorban a természet kihívásaival és önmangunk a környezet felé történő minél tökéletesebb alkalmazkodáson van a hangsúly. Ez nagyobb élményt, nagyobb önismeretet ad, ez által egyre népszerűbbé válik. Persze jobb a levegő, lágyabb és változatosabb a táj,és a futás élménye is ősibb eredetibb mint a városi futóversenyeknél. A mai stresszes rohanó világban ezt egyre többen felismerik, és így folyamatosan nő a terepfutás tábora.

Beszéljünk konkrétan az április 30.-ai versenyről. Röviden összefoglalnád a tudnivalókat?

A rajt Sirok belterületén lesz a április 30.án 9.00 órakor. A cél pedig Szurdokpüspöki Ifjúsági Tábor területén. Az útvonal végig jelezve lesz, nem lehet eltévedni. Az 58 km-es távon 6 frissítő pont áll majd a futók rendelkezésére. Lesz ezenkívül 3 fős váltó is, Kékestető- Mátrakeresztes váltópontokkal. Az egyes futóknak így 22-22-14 kilométert kell megtenniük. A pontosabb információkat a www.matraberc-trail.com oldalon találják az érdeklődők.

Tehát 58,2km, a Mátra főgerincén, erdei utakon. Hogyan lehet erre készülni?

Rendszeres és fokozatosan felépített edzésmunkával. Nem szükséges csak terepen edzeni hozzá, de ha valaki egyszer belekóstol a terepfutás rejtelmeibe úgysem tud tőle szabadulni.
Fontos még az önismeret és a kellő alázat és elfogadás a természet erőivel szemben.  Ezekre szintén érdemes "fejben" felkészülni. A természet ugyanis mindig azt adja amit megérdemlünk...

Azt szokták mondani, hogy aki rendszeresen tud 20-25km-es távot futni, annak nem okoz nagy gondot egy maraton teljesítése sem. Ilyen megközelítésben mi igaz a Mátrabércre?

Igaz, de a  maratonhoz képest ez még egy lépcsővel nehezebb. Jobban magunkra leszünk utalva és a táv miatti koncentrációs idő is megnövekszik. Viszont a futás által kiváltott "mámor" érzete is erősebb, amihez majd hozzáadódik a nagy távolság legyőzése is.  Szóval aki már futott maratont itt nyugodtan próbálkozhat.

Milyen felszerelés ajánlott egy ilyen táv teljesítéséhez? 

Jól bejáratott futócipő, minimum fél liter tárolására alkalmas kulacs, elkülönített élelmiszer vész esetére, változékony hegyi időjáráshoz alkalmazkodó öltözék.

Az ilyen hosszú eseményeken nagyon fontos a frissítés szerepe, mit kell a versenyzőknek magukkal vinni, illetve mi az, amit a rendezők biztosítanak?

Kulacs vagy háti ivózsák szükséges, mivel a frissítők kb. egyórás elosztásban sorakoznak és április végén nem ritka a meleg időjárás. Túl sok mindent nem érdemes viszont  magunkkal vinni, mert a rendezőség hat helyen biztosítja a sikeres teljesítéshez szükséges frissítők és táplálékok sokaságát. Tehát mindenki az egyéni igénye szerint szerelkezzen fel, de pusztán a rendezői frissítőkre támaszkodva is teljesíthető a táv.

Gondolom aki beesik a célba, az utána alig várja, hogy hazaérjen és senki sincs a célterületen, vagy ne így képzeljem el? Hogyan tudjátok maradásra bírni a versenyzőket?

A cél területe egy Ifjúsági Táborban lesz. Befutás után minden célba érkező itt tud  kellőképpen tisztálkodni és vendégünk egy nagy tányér gulyáslevesre. Ezenkívül a terepfutó társadalom egy nagy család, megvárjuk egymás célba érkezését, bíztatjuk egymást és nagy élménybeszámolós beszélgetések zajlanak. Az eredményhirdetés is úgy van időzítve, hogy az utolsó célba érkező pont a dobogósok mellé ér illetve állhat fel. Ez már nálunk szinte hagyomány, így tiszteljük egymás egyenlő teljesítményét...

Nagyon köszönöm a válaszokat, zárásként mit üzensz a résztvevőknek?

Sikeres felkészülést és könnyű de élményektől gazdag teljesítést kívánok mindenkinek!

Hirdetés