Futás az ország legnehezebb terepfutó útvonalán - Interjú Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2010/04/14
Keskeny ösvények, kiálló sziklák, gyökerek, bokatörő, csúszós lejtők, mély szakadékok és egy pici sziklamászás is vár a versenyzőkre.
Hirdetés
Hullámzó gerinc a Mátra bércein, 23 éve tartó hagyomány, 56 kilométer, 2730 méter összes szintemelkedés és mindezt már le is futhatod..... 
A Mátrabérc teljesítménytúra évente sokszáz résztvevőt vonz az ország különböző pontjairól, hogy megállás nélkül keresztezzék az ország legmagasabb hegységét, legyőzzenek több tucat emelkedőt, és sikeresen célba érjenek.
2010-től, a rajthoz álló futókat külön rajttal, külön díjakkal, külön frissítővel, jelölt útvonallal és más egyéb futóbarát szolgáltatásokkal. Karlowits-Juhász Tamással , a verseny egyik rendezőjével beszélgettünk:
 
Honnan jött a verseny ötlete?
A rendezőség tagjai (Németh Csaba, Zámbori Zoltán, Lőrincz Olivér és Karlowits-Juhász Tamás) számos külföldi terepfutó versenyen vettek részt, melyek mind a szervezés színvonalában, mind pedig a pálya nehézségében jelentősen különböztek a hazai rendezvényektől. A külföldi tapasztalatok hatására elhatároztuk, hogy megpróbálunk Magyarországon is egy olyan versenyt rendezni, mely nemcsak színvonalában, de a pálya vezetésében, a terep nehézségében is felveszi a versenyt az Alpok magaslatain zajló viadalokkal.
 

 
Emiatt már az elején nehéz helyzetbe kerültünk, ugyanis nálunk nincsenek magashegységek , a leghosszabb emelkedők se tartanak 15 percnél tovább és a hazai turistautak se mondhatók nagyon technikásnak.
 
Olyan helyszínt kellett találnunk, ahol a legnagyobb az 1 km-re eső szintemelkedés , esetleg veszélyesebb szakaszok is találhatók, és az útvonal lehetőleg érinti az ország legmagasabb pontját. Így esett a választás a „ Mátrabérc ” nevű teljesítménytúrára, mely a Mátra gerincén vezetve 56 km hosszúságával és 2750 m-es összes szintemelkedésével eléri az Alpokban lévő versenyek nehézségét. Amellett, hogy az útvonal tele van látványos, panorámás részekkel , jópár helyen vad letörések, sziklás szakaszok teszik próbára a futók technikai tudását.
Fontos szempont volt, hogy az esemény 23 éves múltra tekint vissza , évente több ezres résztvevővel büszkélkedhet, és – habár eddig nem zajlott az útvonalán verseny – évről-évre megközelítőleg százan teljesítik futva, egymással versengve a mind jobb időeredmény érdekében.
 
Olyanok is indulhatnak a rendezvényen, akik még soha nem futottak terepen?   A versenyen való indulás feltétele a megfelelő fizikai és technikai felkészültség . Az útvonal végig turistaösvényen halad, melynek jelentős része sziklás, gyökerekkel átjárt, mély letörésekkel szegélyezett út. A jelentős szintkülönbség következtében gyakoriak a meredek emelkedők-lejtők. Ezek a körülmények teljesen másfajta mozgást, technikát, izomzatot és nem utolsó sorban felkészültséget követelnek meg, mint egy aszfalton vezető verseny.
 
 
Milyen terep vár a versenyzőkre?   Emelkedő-lejtő-emelkedő-lejtő… nagyjából így jellemezhető a teljes útvonal. Keskeny ösvények, kiálló sziklák, gyökerek, bokatörő, csúszós lejtők, utat szegélyező mély szakadékok és egy pici sziklamászás is vár a versenyzőkre.
 
Milyen felszerelést ajánlasz az indulóknak?   A lábbeli kiválasztásánál mindenkép a stabil, megfelelően bordázott talpú, jól szellőző és nem utolsó sorban jó minőségű terepfutó cipőket tudom ajánlani. A verseny, sportolótól függően 5-10 óráig tart. A cipőnek maximális védelmet kell nyújtania a teljes útvonalon keresztül, mert ennek hiányában – a terepviszonyokból adódóan – könnyen komolyabb sérülés is előfordulhat. A nagy szintemelkedés következtében ajánlott a túrabot használata. A frissítőpontok nagy távolsága következtében minimum fél liter folyadékot, két-három szelet csokoládét érdemes magunkkal vinni , továbbá sapka, kidörzsölés elleni krém, elsősegély csomag és segítséghíváshoz mobiltelefon mindenkép legyen az indulóknál. Az időjárás a verseny történetében nagy változatosságot mutat. Előfordult már hóvihar, de tikkasztó napsütés is. Egy szélálló kabát még a várható jó idő ellenére is elkellhet, ugyanis a gerincen és a magaslatokon gyakran erősen fúj a szél.
 
 
Igaz, már csak két hét van a versenyig, de van néhány tipped az utolsó két heti felkészüléshez?
A napokban sajnos sok lemondó levél érkezett hozzánk, melyekben kivétel nélkül az edzések közben szerzett sérülésekre hivatkoznak . A komolyabb edzésmunkát már abba lehet hagyni. Felfrissítő futásokkal és rápihenéssel kell eltölteni a hátralévő időszakot. Most kell átgondolni a szükséges felszerelést, a tervezett energia-bevitelt, a tervezett tempót. Az útvonal részletes elemzésével érdemes mentálisan is készülni a várható nehézségekre, hogy a verseny alatt jelentkező holtpontokat könnyebben legyőzhessük.
Hajrá!

Hirdetés