Rázzuk magunkat egészségesre! Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/12/19
Az egyre jobban elterejdő maszírozó gépek (fotel, párna, stb) eleinte csak egyszerűen vibráltak és sosem értettem, hogy ez miért jó, mert a végeredmény többnyire csak a viszketés volt. Most úgy néz ki mégis érdemes rezegni.
Hirdetés

Persze masszírozásnak még mindig nem nevezhetjük a vibráló eszközöket, arra ma már sokkal fejlettebb eszközök vannak, illetve a klasszikus jól bevált humán erőnél semelyik gép nem jobb.

A rázkódás egészen más területen fejti ki jótékony hatását. Napi 15 perc zizegéssel csonttömeg-növekedés és akár fogyás is elérhető. Legalábbis egereknél bejött.

 

Clinton Rubin a New York-i Állami Egyetem Biotechnológiai Központjának vezetője , kollégáival közösen 1989 óta dolgozik egy olyan szerkezet kifejlesztésén, amelynek segítségével visszafordíthatóvá válik a csontritkulás folyamata.

A kutatás azon a tényen alapul, miszerint a nem használt csontok elsorvadnak, a gyakori mozgásnak kitett csontoknak ellenben nagyobb a tömege. A fenti állításokat igazolja, hogy az asztronauták havonta csonttömegük 2 százalékát veszítik el.

Az amerikai szakemberek kutatásaik során aztán felfedezték, hogy a csonttömeg-növekedés serkentéséhez egy alig érzékelhető vibráció is elegendő . Elméletük szerint ennek az a magyarázata, hogy a csontvelőből származó őssejtek érzékelik a mozgást, és "a rázkódás könnyebb elviselése érdekében" csonttá alakulnak. A feltevésből ugyanakkor egy másik következtetés is levonható: ha az őssejtek csonttá alakulnak, talán nem alakulnak zsírrá.

Egy szkeptikus állítás szerint a testtömegcsökkenés az egereknél nem a rázkódás testre gyakorolt pozitív hatása miatt alakul ki, hanem azért, mert az egerek halálra rémülnek a vibrációtól , ami emberi mértékkel földrengés-szintű rezgésnek felel meg.

További kétketésre ad okot, hogy a kutatást vezető Clinton Rubin egy korábbi nyilatkozatában kérte hogy nevét ne elmítsék egy napon egy vibrációs fitness-géppel, mert szerinte az akár hátfájdalmat, porcsérülést, homályos látást, halláskárosodást és központi idegrendszeri károsodást is okozhat.

 

Ez megint egy amerikai kutatócsoport jól hangzó kutatási eredménye és a tényleges bizonyosságig még hosszú ideig kell várni, de mindemellett új szemléletet hozhat az elhízás kutatásában.

Lehet, hogy a jövőben a Rázd a se(jhajod) felkiáltás nem csak a szórakozóhelyekben lesz népszerű.

 

Mozgásvilág.hu
Hirdetés