Power Walking - Hagyd magad mögött a kilókat! Hír

Fittség.hu
2006/01/26
A hatékony fogyáshoz nem mindegy az sem, milyen mozgásformát választunk.  
Hirdetés
Egyre többször halljuk vagy olvassuk, hogy a rendszeres testmozgásnak milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében és jó közérzetünk fenntartásában, az eredményes testsúlycsökkentéshez pedig egyenesen elengedhetetlen.
Ám a hatékony fogyáshoz nem mindegy az sem, milyen mozgásformát választunk.
 
A klasszikusnak számító futás és kocogás - amely a sportos, vékony emberek számára felhőtlen öröm, az energiával való töltekezés és a stressz levezetésének egyik legkiválóbb módszere -, a súlyfelesleggel rendelkező emberek számára azonos a szenvedéssel.
 
A jelentős túlsúly cipelése extrém igénybevételt jelent a szervezetnek, túlterheli a keringési rendszert, térdfájást, derékproblémákat és egyéb kellemetlen jelenségeket okoz.
Helytelen mozgástechnikával , nem megfelelő cipőben, esetleg jelentősebb súlyfelesleggel szinte kizárt, hogy örömet vagy sikerélményt jelentsen egy nem kifejezetten sportos alkatú ember számára a futás. Elhízott emberek számára a futás kiváló alternatívája a Power Walking.
 
 
Mi az a Power Walking? A Power Walking tulajdonképpen intenzív gyaloglás, amely nem azonos az egyszerű sétálással. A Power Walking edzés során 45-90 percen keresztül hosszú lendületes lépésekkel haladunk, karunk erőteljes mozdulataival segítve a lábmunkát. Farizmainkat erőteljesen megfeszítve, a comb és lábszárizmaink intenzív használatával edzünk. Jellegét tekintve hasonló, mint a kocogás, de a mozdulatok tökéletesen kontrolláltak, és a mozgás nem jár az egész test folyamatos rázkódásával. Első pillantásra talán hihetetlennek tűnik, hogy gyaloglással igen komoly energiát lehet leadni, és rendkívül hatékonyan lehet edzeni. Ám ez az igazság! Egyenes terepen, edzettségtől függően 130-160-as pulzusértékeket lehet elérni, ami tökéletes terhelést jelent a szív- és vérkeringési rendszer számára. A Power Walking edzések során nem szabad elfeledkeznünk a helyes testtartásról és a megfelelő technikáról sem: fontos, hogy a fej és a tekintet előre nézzen, a vállakat lazán leengedve, a mellkast pedig kissé kiemelve tartsuk, a hasizmok és a farizmok pedig legyenek megfeszítve.
A Power Walking programok előnyei: - Csak kismértékben megterhelő a csontok és az ízületek számára. - Csak annyira megerőltető, amennyire akarjuk. A tempótól függően lehet kikapcsoló jellegű (5-7 km/h), vagy lehet magas fokú edzés (8-9 km/h). Az intenzitás tökéletesen kézben tartható az edzés során. - Bárhol és bármikor lehet végezni, nem kell a fitness stúdiók nyitvatartási idejéhez vagy órarendhez igazodnunk. - Ideális fogyasztó edzésmódszer a jelentős túlsúllyal rendelkezők számára: megfelelő időtartam és intenzitás esetén kiváló zsírégető (60-90 perc, 65-75%-os intenzitáson). - Nagyszerűen edzi a láb és a far izmait. - A porckorongok anyagcseréjének fokozásával segíti megőrizni a gerinc épségét.
 
Percenként 8-10 kalória mínusz A Power Walking tréning során az oxigén és kalória szükséglet épp oly magas, sőt a szabad levegő áldásos hatásának köszönhetően magasabb lehet, mint a legtöbb aerobik órán. Megfelelő tempónál és meghatározott hőmérsékleti viszonyok között 8 km megtétele percenként 8-10 kalóriát von el szervezetünktől. Ez óránként megközelítőleg 480 - 600 kalóriát jelent. Jelentősége azonban nem csak ebben áll. Az aerob tréningek közé tartozva - rendszeresen végezve - jelentős pozitív élettani változásokat idéz elő (magasabb energiaszint, jobb szellemi kapacitás, védelem a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, jobb légzési és keringési állapot).
Az intenzív gyaloglótréning alkalmat teremt arra, hogy kiszabaduljunk a négy fal közül, néhány órára elfeledkezzünk a hétköznapok feszültségeiről, és a negatív stresszt a friss levegőn eltöltött mozgással vezessük le. Közeledik a tavasz, lassan kizöldül a természet, a parkok, rétek, erdők finom illatával telik meg a levegő. Egy jó baráttal, kisebb társasággal vagy akár egyedül is érdemes nekivágni, és egy órányi intenzív gyaloglás segítségével, energiával feltölteni szervezetünket.
 
Ajánljuk még... Strandszezon edzésterv - otthoni gyorstalpaló   Bomba alak nassolással Alakformálás TRX-szel
Hirdetés