Áfonya: Kiemelkedően magas K tartalom; Ca, Fe, Mg, Mn, S, P, anticián, C (20 mg), B1 (15 l'g), A vitamin provitaminját, niacint. Ezeknek az összetevőknek köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az artériák és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, a mikroszkópikus vérzékenység esetén, visszértágulatoknál a benne lévő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek törékenységét. Csipkebogyó: Magas C-vitamin (400 mg) tartalma mellett B1 (100 l'g)-, B2-, K-vitamit, fontos ásványi anyagok és nyomelemek, valamint flavonoidok, karotinoidok, P (130 mg), Ca (50 mg) A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal és szerepe van az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásban (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak. A magas C-vitamin-tartalma miatt különösen ajánlott a meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére. Alma : Pektinben leggazdagabb gyümölcs; Ca (5,5mg), P (8 mg), Fe (0,3 mg), Mg (6 mg), Na (2 mg), K (112 mg), nyomelemek, A, B1(50 l'g) és C-vitamin (5 mg) Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén - amikor az agy nem kap elég glükózt - ajánlatos az alma fogyasztása. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektin tartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat (triglycerideket), amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedő a vér-, és máj-, vesetisztító tulajdonsága. Körte: Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron; K (100 mg), P (20 mg), Ca (15,7 mg), Na (2,3 mg), karotin, E (0,4 mg) , B1 (30 l'g), B2 ( 30 l'g), B3 (0,3 mg) vitamin. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vesebajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőlég hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat. Vörös szőlő: Gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban; P (75 mg), Ca (28,2 mg), Na (2,3 mg), B1 (50 l'g), B2 (50 l'g), H (1,4 l'g) vitaminok, folsav (5,2 l'g) A szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújt a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták. Sárgarépa: Nagy mennyiségben található benne béta-karotin (12 mg); Ca (28 mg), K (360 mg), P (39 mg), Fe (0,8 mg), Mg (59 mg), A, B1 (50 l'g), B2 (50 l'g), B3 (1,5 mg), B5 (0,3 mg), B6 (0,2 mg), C (3 mg), E (0,7 mg), G, K vitamin A béta-karotinnak, fontos szerepe jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A és D vitamin képződésében. Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladata. A máj leterhelésének következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag. Cékla: Ca (35 mg), P (30 mg), K (260 mg), Mg (87 mg), Na (98 mg) Fe (0,6 mg), Cu (0,087 mg), S, I, Br, Li , Sr, betain (vörös festékanyag) Vérképző hatású, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után. Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is. Petrezselyem: B3 (3 mg), B2 (60 l'g), B1 (50 l'g), C (20 mg), vitaminok, Fe (0,3 mg), Mg (33 mg), Cu, K (298 mg), P (30 mg), Na (34 mg), Ca (56 mg) Egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására
(lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket. Serkenti a természetes szex hormonok képződését a szervezetben, és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos ingerekre. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megszűntetni az inzulin érzékenységét, késleltetik a cukorbaj kialakulását. Paprika: K (160 mg), P (33 mg), Ca (14 mg), Mg (12 mg), B-karotin (0,4 mg), bioflavonoidok, magas provitamin tartalom, kapsziacin, C (120 mg), B1 (50 l'g), B2 (30 l'g) vitaminok. A béta-karotin és bioflavonoidok, semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást. A mai fitoterápia nem is ezért, hanem elsősorban a kapsziacin nevű hatóanyaga miatt használja fel. A kapszaicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel égető érzést, könnyezést okozva a paprika fogyasztásakor. A paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. Enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. Fehér káposzta: Nagy mennyiségben tartalmaz S-t; K (216 mg), I, Ca (33 mg) P (50 mg), Fe (0,3 mg), Cl, Na (23 mg), nagy mennyiségű A vitamin, B1 (40 l'g), B2 (60 l'g) vitamin, C (40 mg) és U vitamin. A káposztafélékről bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik. A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagymennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere. A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. Fittség
Forrás: Fittség.hu