Mozogjunk többet, mert hízik a népesség Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/07/24
Ha továbbra is a jelenlegi ütemben híznak az emberek, 2015-re már a kövérség számít majd normálisnak az Egyesült Államokban, a felnőttek 75 százaléka túlsúlyos lesz - figyelmeztet egy amerikai tanulmány.
Hirdetés

A baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatását vezető Youfa Wang kijelentette: a kövérség egészségügyi krízist okoz; ha az elhízás a jelenlegi ütemben folytatódik, 2015-re a felnőttek 75, a gyerekek és serdülők 24 százaléka túlsúlyos vagy kövér lesz.

A publikációban a nemzetközileg elfogadott fogalmakat használva a 25 és 30 közötti testtömegindexszel rendelkezőket nevezik túlsúlyosnak, a 30 felettieket kövérnek. Utóbbiak jóval nagyobb valószínűséggel néznek szembe szív- és cukorbetegséggel, valamint a rák több fajtája is jobban fenyegeti őket.

Korábbi tanulmányok szerint 2003-2004-ben az amerikai felnőttek 66 százaléka volt túlsúlyos vagy kövér, néhány etnikai és életkori csoportban azonban még ennél is riasztóbbak az adatok: a 40 évesnél idősebb afroamerikai nők 80 százaléka volt túlsúlyos, 50 százaléka kövér.

Jelenleg az amerikai gyerekek és kamaszok 16 százaléka túlsúlyos, és további 34 százalékot fenyeget ez az állapot; egyébként minden társadalmi csoport egyenletesen lesz egyre nehezebb.

Miért említjük az amerikai példát? Sajnos igen csak utánuk eredtünk...
- mozgásvilág -
Hirdetés