Tejsavó...
általam kevésbé ismert szó...
Tejsavó...
Valami tejes, tehát joghurt-féleségre tippelek a „tej” szótag alapján. De mi az a savó? Utánanézek a neten és elszégyellem magam, mert a tejsavót már a régi görögök és rómaiak is ismerték, használták, én meg, a XXI. század embere nem hallottam róla. Kicsit tovább kutakodva azért megnyugszom, mert az elmúlt időkben csupán mint "tejipari melléktermék" foglalkoztak vele.
Aztán az egyre népszerűbb wellness-fitness életforma egészséges táplálkozásra irányuló kutatásai során fedezték fel újra a tejsavó értékes aminosav és ásványi anyag tartalmának jótékony hatásait . A tejsavó számtalan nyavajának (emésztési probléma, máj-, epebetegség, anyagcsere rendellenességek, bőrpanaszok, allergiák, immungyengeség, ízületi betegségek) megelőzésére, de akár diéták kiegészítőjeként, méregtelenítésre, regenerálódásra is alkalmas . Amellett, hogy Kleopátra fürdőjéhez hasonlóan mi is szépíthetjük bőrünket egy kád tejsavós fürdővel, ma már italként is fogyaszthatjuk.
Visszatérve: megkóstoltam a ribiszkés és a trópusi gyümölcsös változatot is. Kissé félve, de kíváncsian nyeltem az első kortyokat egy kimerítő edzés után. Kellemes meglepetésemre a joghurtok íz világát és a folyadékoktól elvárt szomjoltó hatást kaptam. Tulajdonképpen mindkét változat finom, viszont a ribiszkéset inkább a savanyúbb ízek kedvelőinek ajánlanám.
Végeredmény: egy kimerítő nap után kellemesen elmúlt a szomjam és éhségérzetem is csillapodott anélkül, hogy elteltem volna.
Bár személy szerint eddig az izotóniás italokat részesítettem előnyben sportitalként, a savóital remek választás egy kis "fitnesskedés" kísérőjeként, vagy akár kiránduláshoz elemózsiaként is.
Mozgásvilág.hu