Menü

2006.01.04.     Hozzászólás 0

Kis masszázsiskola I.

Biztosan próbálták már párjával egymást masszírozni, és tudja, milyen megnyugtató, lazító tud lenni. Az alábbiakban a masszázs fajtáit mutatjuk be.
Az érintés nyelve egyetemes emberi kifejezésforma. Ösztönösen dörzsöljük fájó, sajgó testrészeinket, vagy simogatjuk egymást, megnyugvást és szeretet nyújtva ezzel. Amire bizony nagy szükségünk van napjaink rohanó életmódjában, ami állandó stresszel, aggodalommal jár.

A legtöbb feszültség a hátban halmozódik fel, mégpedig a lapockák felett és között. Ez is az egyik oka annak, hogy olyan sokan panaszkodnak hátfájásra. A masszázs segítségével azonban a stressz okozta görcsök csökkenthetők.
Lazít és szépít
Masszázs hatására a bőrben vérbőség keletkezik, javul a sejtek anyagcseréje. Élénkül a vér- és nyirokkeringés, ami elősegíti a különféle kötőszöveti lerakódások felszívódását, így csökken a lerakódó zsír mennyisége. A masszázs hozzájárul a bőr természetes rugalmasságának megőrzéséhez is, ugyanis a simító és dörzsölő fogások hatására meggyorsul az elhalt hámsejtek leválása, és fokozódik a mélyebben fekvő fiatalabb sejtek növekedése. Csökkenti az izomtónust, ezáltal nő az izmok rugalmassága és teljesítőképessége. A masszázs azonban nem csak fizikai értelemben fejt ki jótékony hatást, javítja a lelkiállapotot is. Serkenti az életenergia áramlását, alkalmazásával az emberek újra egyesülhetnek legbensőbb énükkel.
Kell a hangulat
A masszázs helyszínéül szolgáló környezet nagyban hozzájárulhat a tökéletes ellazuláshoz, ezért oda kell figyelni a megfelelő környezet kialakításához. A szoba hőmérséklete legyen kellőképpen meleg, huzattól mentes. Mivel a testhőmérséklet a masszázs közben rendszerint csökken, jó, ha van kéznél törülköző vagy takaró. A világítás legyen nyugtató hatású, a lámpa semmiképpen se világítson a partner arcába. Gyertyákkal, füstölővel vagy illóolajos párologtatóval kellemes illatot és bensőséges hangulatot teremthet.
Mivel a legtöbb háztartásban nincs állítható magasságú masszázsasztal, más megoldást kell keresnünk. A padló vagy az ágy éppen megteszi - ha a padlót választja, párnázza ki! Az ágyat ne felejtse el régi törülközőkkel, lepedővel letakarni, nehogy a masszázsolaj foltot hagyjon rajta. Végül tegyen kellemes, lágy zenét a lejátszóba - ez segíti az ellazulást, megteremti a légkört a hatékony masszázshoz.
A masszázs az egyik legősibb és legkellemesebb módszer betegségek megelőzésére és gyógyításra. Szinte nincs olyan kultúrkör, ahol valamilyen formában meg ne honosodott volna. Ám a lényeg mindegyiknél ugyanaz: a különböző testrészek gyúró, simogató, nyomkodó kezelésével enyhítik, szüntetik meg a fájdalmakat.
A svéd masszázs a ma leginkább elterjedt technika, amelyet a 19. század elején a svéd Per Henrik Ling (1776-1839) dolgozott ki kínai, egyiptomi, görög és római technikák összegyúrásából.
A sportmasszázs szerepe óriási a sérülések utáni rehabilitációban, de bárki igénybe veheti a mozgékonyság növelésére, az izmok fellazítására. Testedzés után oldja az izomfeszülést, és megkímél az izomláztól.
A shiatsu masszázs japán eredetű pontnyomásos masszázs, amely növeli a test éltető energiáját. Célja a belső egyensúly, a harmónia megteremtése.
A kőterápia során felhevített és a rendkívül hideg köveket helyeznek a test különböző pontjaira, így javítja az energiaáramlást, serkenti a méreganyagok távozását. Kifejezetten szépíti a bőrt.
Az ülő masszázs előnye, hogy bárhol, bármikor alkalmazható. Nem kell hozzá sem levetkőzni, sem lefeküdni. Akár munkahelyen is végezhető.
A talpmasszázs a reflexológián alapul, vagyis azon, hogy a testszervek és a bőrfelület meghatározott pontjai között kapcsolat áll fenn. Frissít, erősíti az immunrendszert és a szervezet öngyógyító mechanizmusát.
Forrás: Fittésg.hu