Ingyenes kiállítás: A lehetetlen kihívása - a kor nem korlát! Hír

Madalbal.hu
2012/10/26
A rekorder 73 évesen is tonnákat mozgatott a belső erejével
Hirdetés

Október 18-án nyílt Budapesten egy nem mindennapi kiállítás, mely újraírhatja az emberi képességekről alkotott elképzeléseinket. „A lehetetlen kihívása” nevet viselő kiállítás különleges módon készített súlyemelő gépek utazó múzeuma, azon gépeké, amelyekkel Sri Chinmoy (1931-2007) békefilozófus és sportoló szinte elképzelhetetlen méretű súlyokat emelt fel.

A kiállítás célja, hogy korhatár nélkül mindenkit lelkesítsen és ösztönözzön céljainak elérésére, megmutatja, hogy sokkal nagyobb képesség van bennünk, mint képzelnénk, és ez az erő hozzáférhető, és felhasználhatjuk mindennapi életünkben.

 

Sri Chinmoy
Sri Chinmoy

 

A kiállítás központi része egy óriási, 2.600 fontos (1.180 kg) álló vádliemelőgép, egy teljesen egyedi konstrukciójú berendezés, ami lehetővé teszi emberek fej fölé való emelését és egy 800 fontos (363 kg) fekvenyomópad. A kiállítást ezen különleges erőmutatványokat dokumentáló fényképek és rövidfilmek összeállítása teszi teljessé.

A kiállítás először látogat Magyarországra, és a budapesti esemény az európai körút állomása, amelynek során a gépek már bejárták Izlandot, Csehországot, Olaszországot, Ausztriát, Németországot, Szlovákiát és az Egyesült Királyságot is, hogy az elkövetkező években folytassák útjukat a világ távolabbi országaiba is. A budapesti kiállítást Őexcellenciája Mr. Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete nyitotta meg.

 

Sri Chinmoy
Sri Chinmoy

 

A kiállítás legelőször a - kiállítással azonos nevű - dokumentumfilm ősbemutatójának apropóján került megrendezésre, 2011 áprilisában, a rangos New York-i Tribeca Filmfesztiválon. A több mint 70 filmfesztiválra beválogatott film, öt alkalommal nyerte el a legjobb dokumentumfilm kategóriát. Középpontjában egy különleges, 2004 novemberi este áll, amikor is Sri Chinmoy, 73 évesen súlyemelő mutatványok tucatjaival ejtette ámulatba a jelenlévő több száz szemtanút - az est folyamán megemelt súlyok összesen több mint 200.000 fontot, vagyis több mint 92 tonnát tettek ki. „A kor az elmében van és nem a szívben. Ha a szívedben tudsz élni és a szívért, akkor nem létezhet korhatár.” – vallotta a rekorder.

A filmben többek között olyan testépítő legendák is megszólalnak, mint Bill Pearl, ötszörös Mr. Univerzum, Frank Zane, háromszoros Mr. Olimpia és Mike Katz, a testépítés egyik meghatározó alakja, vagy a kanadai erősember Hugo Girard, valamint a kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis. A film a kiállítás során minden órában vetítésre kerül.

 

Sri Chinmoy
Sri Chinmoy

 

Továbbá megjelenik a filmben Teréz Anya, Mikhail Gorbacsov és Nelson Mandela is, akit Sri Chinmoy az „Egység-Szívvel emeld fel a világot” elnevezésű program keretében tüntetett ki, és egykarral fej fölé emelt.

„Amit Sri Chinmoy véghezvitt a súlyemelései során az egy igazi csoda! Ő egy különleges erő birtokosa, egy spirituális ember, aki jól példázza az elme anyag feletti hatalmát. Megtanultam Sri Chinmoy-tól, hogy nem a bicepsz mérete teszi az embert, hanem a szív mérete az, ami számít!”Bill Pearl, ötszörös Mr. Univerzum testépítő, a ,,XX. század legjobban felépített embere”

 

A kiállításra és a filmvetítésre is a belépés díjtalan!
Helyszín: Budapest, VIII. ker., Rákóczi út 73.
Nyitva: Október 18. – November 5. Minden nap 10-20 óráig.


„Egyfajta belső szolgálatára próbálok lenni azon embereknek, akik szeretnének egy lépéssel többet megtenni. Nem szükséges, hogy ők is megemeljenek 2.000 fontot (907 kg) de talán felhasználják az inspirációt, amit felajánlok, és erőfeszítéseket fognak tenni, hogy olyan dolgokat tegyenek meg a saját életükben, amiről korábban azt gondolták, hogy túlságosan nehéz vagy akár lehetetlen. Ösztönzést kaphatnak arra, hogy az élet bármely területén jobban teljesítsenek, mint ahogy idáig tették.” - Sri Chinmoy

Hirdetés