A tél valóban annyira beszűkíti a természetes vitaminforrásainkat? Mit vegyünk és együnk, ha nem elsősorban fóliában, távoli országban érlelt paradicsommal, paprikával szeretnénk a tavaszi fáradságunkat elűzni. A TESZ Alapítvány szakértője most ebben segít. Az élet nélkülözhetetlen alkotóelemei Mai fogalmaink szerint a vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyeket az emberi szervezet elegendő mennyiségben nem tud szintetizálni, energiát nem szolgáltatnak, de a testünk működéséhez, a növekedéshez, valamint a sejtek, szövetek regenerációjához és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez nélkülözhetetlenek. A zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalma nagymértékben függ az éghajlattól, a termőtalajtól, a betakarítási módtól, a szállítástól, a tárolástól és az elkészítési módtól. Vásárlóként már csak az elkészítés módjával tudjuk befolyásolni, hogy minél több értékes tápanyag maradjon bennük, ezért többször fogyasszuk nyersen! A vitaminok közül hőre érzékeny: a folsav, Pantoténsav, C-, B1-, B2,- B6-vitamin. Az ásványi anyagok egy része hosszas áztatás hatására, illetve főzésre kioldódik. Ezért a megtisztított zöldségeket, gyümölcsöket ne áztassuk hosszú ideig, és ha a főzőlevet nem tudjuk felhasználni, akkor inkább pároljuk, és ne főzzük! A zöldségeket saláta formájában étkezéseink kiegészítőjeként vagy fő fogásként is tálalhatjuk. Nézzük meg, mit is rejtenek magában a két legnépszerűbb téli zöldség! A cékla Télen és tél végén jó vitamin, ásványi anyag és rost forrás. Sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez. A népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. Kiderült valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ami valószínűleg vas és folsav tartalmának is köszönhető. Legtöbben savanyúságként fogyasztják. Ennél azonban jóval több minden készíthető belőle: céklamártás, céklaturmix, párolt cékla almával, nyers céklasaláta. Káposzta félék 10 dkg káposzta C-vitamin tartalma megegyezik a narancséval (50mg). Igaz hő hatására: főzéskor, forraláskor a zöldség C-vitamin-tartalmának több mint a felét elveszítheti, ezért együnk belőle minél többet nyersen, salátába keverve. Jó kálium és rost forrás, energiatartalma alacsony. Magas rostanyag-tartalma serkenti az emésztést, telít ezért fogyókúrában is nagyon jól használható, ízletes alapanyag. A savanyú káposztában lévő mikroorganizmusok egyrészt B- és K-vitamint termelnek, másrészt elősegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását A növény C-vitamin tartalmát a savanyítás után is megőrzi, ezért télen nem csak nyersen, hanem savanyítva is gazdag vitaminforrás. Savanyú káposztát akár minden nap tehetünk az asztalra kiegészítő fogásként kevés tökmagolajjal, vagy olívaolajjal, vagy más növényi olajjal meglocsolva. Főtt tojással, sonkával, kevés újhagymával vagy snidlinggel összekeverve salátaként barna kenyérrel önálló fogásként is tálalható. Laktató, igazi vitaminbomba így tavasz elején. Receptajánló: Céklaturmix: a finomra reszelt céklát, sárgarépát mézzel, citromlével ízesítjük és hideg vízzel felöntve összeturmixoljuk. A cékla sárgarépa aránya 2:1 Nyers céklasaláta: Torma, citromlé, cukor, őrölt köménymag és só segítségével páclevet készítünk, melyet a meghámozott és lereszelt céklára öntünk. Téli káposztasaláta: Hozzávalók: fejes káposzta, sárgarépa, feketeretek, póréhagyma. A pácléhez: alma vagy borecet, tökmagolaj, mustár, méz, őrölt köménymag, só, kevés víz. A káposztát vékony csíkokra, a póréhagymát karikára, a sárgarépát és a feketeretket finomra reszeljük és összekeverjük. A páclével leöntjük, legalább 2-3 órát állni hagyjuk. Erdélyi-Sipos Alíz, a TESZ Alapítvány dietetikusa