Energiaszelet tücsökből Hír

Energiaszelet tücsökből Hír

Kakuk András
Kakuk András
2014/04/01
A világ 80%-ának menüjében szerepel a rovar. Neked miért nem?
Hirdetés

Új trend van kialakulóban az USA-ban. Gluténmentes, protein-, vitamindús, ásványi anyagokban és Omega-3-ban gazdag tücsöklisztből készült energiaszeletek.

Az új mozgalom marketingjébe bekerült még a fenntarthatóság is. Tény, hogy a világ népességének jelenlegi növekedése étkeztetési szempontból is kérdéses, tücsökből meg van elég illetve könnyen tenyészthetők, gyorsan szaporodnak és meglehetősen igénytelenek.

Ezen felül:

A tücsökben 2x annyi a protein, mint a marha húsban, 15%-l több a vas, mint a spenótban, és annyi B12 vitamin taláható benne, mint a lazacban.

A rovar mint táplálék előnyeire az ENSZ is felfigyelt és sajtóközleményben méltatta egészségügyi és környezetvédelmi hatásait. Így az ázsiai piacok után fitness őrültek már egyes bioboltokban is élvezhetik az előnyöket ha a Chapul, vagy Exo energiaszeletet vásárolnak.

Energiaszelet tücsöklisztből Forrás: Chapul.com
Energiaszelet tücsöklisztből
Kép forrása: Chapul.com

Sajnos az említett 3 cég termékeit egyelőre csak az USA-ban árulják, de erre is van megoldás. Az első a webshop-ban történő vásárlás, de a magas (55 USD- forrás: Chapul) szállítási költség miatt csak nagy tételben javasolt. Sokkal ésszerűbb saját tücsök cerbonánkat otthon elkészíteni, amihez segítséget az insectsarefood.com oldalon találtam.

Hogyan készítsünk magunknak tücsök lisztet?

Tegyük a tücsköket egy műanyag tartóba és helyezzük őket a hűtőbe kb. egy órára. Ez nem öli meg őket csak kellemes hipothermiába kerülnek, picit lelassulnak. Ha a gyilkos énedet akarod kiélni, 2-3 óra a hűtőben biztos kinyírja őket, így aztán tuti nem szöknek el.

Miután kivettük őket a hűtőből, forrásban lévő vízbe kell tennünk. Kis sóval hintsük meg, 2 percig hagyjuk főni. Ez biztosítja a higiéniát. 2 perc után vegyük ki őket és hagyjuk kihűlni. Kész. Minden esetben így kell előkészíteni a tücsköket. Ilyen állapotban hűtőben sokáig tárolhatjuk.

Liszt készítéséhez szegény párák csápjait törjük le, majd egyszerűen daráljuk le őket. Fontos tudni, hogy ha megtetszett a lehetőség ne rohanjunk a mezőre tücsköt fogni, javasolt ellenőrzött helyről, bevizsgált tücsökfarmokról beszerezni a kellő mennyiséget. A taplalekallat.hu ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy az általuk tenyésztett tücskök emberi fogyasztásra nincsenek bevizsgálva és nem is tud róla, hogy valaki ezzel foglalkozna.

Az insectarefood weboldal megannyi íncsiklandó receptjei közül - sült tücsök, párolt tücsök zöldségekkel, csokis tücsök. De tücsök lisztből más termékek: pl: pizza, muffin is készíthető- ha bármelyik megtetszik akkor forrásként külföldi farmot kell választani.

Íme egy kis ízelítő a Bitty-től: 

Hirdetés