Uborkaszezon Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2008/12/02
Hirdetés

Jó esetben októberig vannak versenyeink. Rossz esetben, fő‘leg a juniorjaink, augusztusban leteszik a lantot. A hosszútávosoknak persze itt volt  Hawaii meg Clearwater, míg a világkupás osztagnak is van általában versenye novemberig, extrém esetben decemberig.

De mi a helyzet a többi versenyző‘vel?

Sokszor hangoztatott közhely, hogy a legjobb edzés a versenyzés. A mondás teljes igazságát most nem feszegetve kicsit soknak tetszik nekem a juniorok esetében akár nyolc hónapos žsemmittevés!

Mi a gyógyír?

Jó öreg angol kifejezéssel élve: a micro goal.

Azaz szakaszolni kell a felkészülést, különben még egy olyan sokat edzett ember is beleő‘rül a felkészülés monotóniájába, mint Polonyi žIca Balázs vagy akár jómagam.

Kis célokat kell kitűzni mindig, ami egyrészt teljesíthető‘, másrészt elég komoly kihívás ahhoz, hogy felpiszkálja a versenyző‘t.

Ez lehet egy teszt is, de lehet akár egy olyan extrém dolog is, mint a Bécs-Budapest futóverseny. Persze, továbbra is tartom, hogy utóbbit inkább csak a felnő‘tt versenyző‘knek ajánlanám. A Balaton maraton viszont már egy mindenkinek teljesíthető‘ dolog, hiszen három szakasszal rakjuk össze a 42km-t.

Ez az egész most onnan jutott eszembe, hogy például a Balatonnál 32:40-nel kezdtem az első‘ tízest, ami az idő‘pontot tekintve talán életem legjobb novemberi futása volt.

Agyalok rajta, hogy ez minek köszönhető‘, és arra jutottam, hogy nagyon sok új ingert adtam magamnak az  elmúlt hónapokban.

Kezdtem a Plus maratonnal, utána Bécs-Budapest, majd Balaton maraton. Közben amikor az idő‘ engedte, montizgattam a környéken, aminek óriási haszna, hogy tömérdek új utat fedeztem fel, melyeket majd futva is használhatok. További újdonság, hogy sem a futóiskolát sem a kondizást immár nem tudom ellógni, hiszen az új fiataljainknak példát kell mutatni.

Ez így együtt azt adta ki, hogy ilyen korán ilyen jó futóformát talán még sosem mutattam. Kíváncsi leszek, hogy tavasszal meddig tudok fejlő‘dni

Ami még fontosabb, hogy fiataljaink is igen jól reagáltak az újdonságainkra. A legutóbbi tatai teszten 10km-en a Bogdány-Borsányi-Király trió, kiegészülve a pécsi Molnár Andrissal igen meggyő‘ző‘ futást produkáltak. A pulzusokat kiértékelve látható, hogy mindhárman gyönyörűen žsteady state-ben voltak a 3:30-as tempóig, majd 7.5-nél kiadtam az ukázt, hogy mehet a žki mit tud. Na akkor kicsúsztak belő‘le, de a 3:10-es befejezés azt mutatta, hogy rengeteg maradt bennük a 34:15-ös egyéni csúcs ellenére. Tekintve, hogy dagadtak, és nem nyomták véresre, plusz mégiscsak november van, szerintem mindhárman (Ruzsással négyen) meg fogják futni a 33percet tavasszal! Ehhez még kell szaladni pár métert, de próbáljuk nekik Schumacher Ákival együtt jó változatosra alakítani az edzéseket, plusz magamból tanulva, idő‘rő‘l-idő‘re némi kihívás elé is fogjuk állítani ő‘ket. Aztán persze a 33 perctő‘l majd nem szabad elájulni, hiszen volt itt több, mint tíz éve már olyan junior sor, akik mind 33 percen belül abszolválták a tízest! (Héczey,Peleskei,Kovácsék,Lenhardt,Kuttor,stb)

Dcemberben, jégen

Hirdetés