Tiszaújváros, a 13ik! Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2012/07/08
Hirdetés

Mielőtt belekezdtem ebbe a blog bejegyzésbe, gondoltam megnézem hányszor is indultam pontosan Tiszaújvárosban, és egyáltalán, hány VK, illetve világverseny van a hátam mögött. Az ITU oldalán található athlete menüpont alatt minden eredmény megtalálható, és eszerint 98 olyan versenyem volt eddig, amit jegyeznek. Én azért észrevettem, hogy 2002-ig nem vezették a pontszerző eredményeket, de 97’-ből is hiányzik pár VK. Egy szó, mint száz, jó eséllyel 120 nemzetközi verseny környékén járok.

Tiszaújvárosban ebből 12-et húztam le, azaz 13szor fogok rajthoz állni.

Az eredményeim sorrendben:30, 10, 20, 3, 13, 22, 26,  ?, 8, 15, 19, 22.

Az nagy menetelés 1997-ben kezdődött, jó néhány, ma már jóbarátként számon tartott versenyzőtársam ekkor még gyerekként frissítőt adott fel a pályán. Elég vicces, amikor erről beszélgetünk, még furcsább, hogy többen ezek közül már be is fejezték a versenyzést, többen a sportot is…

Emlékszem, az első versenyen még nem volt versenyzői limit, így én 100 feletti rajszámmal álltam a stégen a rajt előtt, ami nemes egyszerűséggel elsüllyedt az indulók súlya alatt. A kaotikus rajt talán az egyetlen hibája az elmúlt 15 évben a hazai rendezőgárdának. Mindenesetre engem nem érintett hátrányosan, hiszen szökevény bolyban voltam, és futottam a top10-ben is. Emlékszem Kaldau Szabi üvöltött, hogy meglesz a top10, aztán második körben már azt üvöltötte, hogy pénzdíj lesz ebből, azaz top20, végén, már könyörgött, hogy ki ne csússzak már a top30-ból. Ezt egy ing-gatya hajrával hoztam, és lettem legjobb magyar, melyért egy bronz angyalkát kaptam. Ezt ma is őrzöm.

Következő évben már bátrabb terveket szövögettem, és szökésből sikerült is egy igen szép eredményt elérnem. A 10ik hely talán az első top10-es eredmény volt akkoriban a magyaroknak.

99’ben aztán olyan mezőny jött össze (ne feledjük, ekkor még nem volt WCS sorozat), hogy a VB egy számítás szerint épphogy csak erősebb volt, mint a tiszaújvárosi VK. A többi verseny messze gyengébb volt ebben az évben. Ekkor a versenyzők már fix pontként tekintettek a Tisza parti versenyre. Ebben az évben sikerült összehozni a sokak által várt Spencer Smith, Simon Lessing csatát. Én borzalmasan büszke voltam rá, hogy el tudtam futni a 3szoros világbajnok Lessinggel, akit a Tiszában csúnyán elagyabugyáltak állítólag. Az akkori legjobb futóidőmmel épphogy csak fel tudtam állni a minden versenyző alapvető céljaként megtestesülő éjszakai színpadi eredményhirdetésre. A színpadi jelenlét igen fontos volt a világhírű tiszaújvárosi záróbuli szempontjából. A kultikus Camelot-os party szintén világhírű, melyen a top20 azért némi előnnyel indul a többiekkel szemben a hölgyek kezeiért vívott csatában…

Elérkezett 2000, melynek felkészülése a 99’es VK végén kezdődött azzal a mondattal, melyet a mindig igen kritikus Maracskó Tibor fogalmazott meg: fiam, most épp kétszer vagy szarabb, mint tavaly. Ezt úgy számolta ki, hogy 98’-ban 10ik voltam, míg 99’-ben 20ik. Kétségkívül igaza volt…

Nos, aztán épp ő volt az, aki szárnyai alá vett, elvitt Széles Sanyihoz úszni, sőt futni is! Annyit soha korábban nem futottam, melynek a 2000-as VK-n lett meg az eredménye. Újabb szökés után olyan neveket tudtam lefutni, mint Atkinson, McCormack vagy Polikapenko. A vége 9mp-cel az ezüst mögött egy bronzérem. Kétségtelenül a csúcspont volt karrieremben.

2001-ben a 13ik helyet már némiképpen csalódásként éltem meg, pedig nem volt az annyira rossz, főleg, hogy 2002-2004 még rosszabb eredményeket hozott, és színpadi jelenlét nélkül kellett boldogulnom az eredményhirdetést követően.

Aztán jött egy újabb nagy szökés: 2005-ben Waltonnal és Sansonnal sikerült ellépni nagyon, ez egy óriási élmény volt, hiszen 5km-ig futáson is vezetni tudtam. A vége 8ik hely lett, és a dobogó után egy újabb nagy eredmény.

2006-ban ugyanerre készültem, és újra összejött. Ekkor Hopperrel, és Cubriccal sikerült ellépni. Újra vezettem futáson, bár most igen hamar jöttek Gyimáék, és letaroltak minket. A 15ik helyért, és a show-ért mindenesetre úgy gondolom, nem kellett szégyenkeznem.

2007-ben még egy 19ik hellyel felfértem a pódiumra, 2008 volt az egyetlen melyet kihagytam, és az eddigi utolsó VK-m 2009-ben egy 22ik hellyel végződött. Itt már a magyar trónkövetelők is lealáztak. Pocsai 8ik lett, Vanek Áki pedig 18ik. Épp ideje volt eltűnni a színről.

Hogy most miért indulok mégis? Ha egyetlen magyar versenyző indulása is múlna rajtam, azonnal visszalépnék, de a kieséses rendszernek hála erről most nincs szó. Mindenki el tud indulni, aki szeretett volna. Szintén nem indulnék kapitányként egy külföldi versenyen, ahol segíteni kell a magyarokat. Azonban hazai pályán, ahol mindenkinek a saját klubedzője is jelen lesz, úgy gondolom, nem sok szerepem lenne. Az indulásom leginkább arról szól, hogy 3 év után testközelből is megtapasztaljam, mennyit változott a világ, milyen gyorsak a srácok. A döntőbe kerülés nem fenyeget, tehát a legjobb magyaroknak másnap már kényelmesen osztogathatom az észt. Ha nem így lesz, az a szezon meglepetése lenne, úgy vélem…

Hirdetés