Szingapúr 2.0 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2013/09/30
Hirdetés

Szingapúri hősök
Szingapúri hősök

Voltunk már itt. Ugyanígy a Dudás Esztivel. Akkor 2010-et írtunk, és ifjúsági Olimpiát rendezett Szingapúr. Az akkori jó emlékek miatt, nomeg a hétvégi fülöp-szigeteki verseny közelsége miatt döntöttünk úgy, hogy egy kétversenyes túra első állomásaként másodszorra is tiszteletünket tesszük ebben a pici országban. 

Szingapúr egy kuriózum ázsiában. A kétségkívül nem túl angolra álló szájjal megáldott ferdeszeműek küzdenek a hivatalossá tett angollal, ami olyan furcsán megy nekik, hogy szinglish-nek hívják, nem is angolnak. A lényeg, hogy keleten itt érteted meg magad a legjobban, a város csilli-villi, minden a legnagyobb rendben. Az is a neve Szingapúrnak - The fine city. A fine-nak két jelentése is ráillik ugyanis. Fine - mint rendben van. Itt tényleg minden rendben van, tisztaság, jólét, és rend. A fine másik jelentése megérteti, ezt hogyan érték el - büntetés. Egy rágó eldobás 200dollár, kerékpározni egy egyébként kerékpárral tökéletesen áthajtható felüljárón 1000dollár. Bolti lopás 7év, kábítószer = halál, azonnal, túl sok tárgyalás ilyenkor nincs. Kurva nénik csak kiskönyvvel, interneten amúgy az erotika szépen kicenzúrázva... Ezeket a játékszabályokat mintegy 3,5 millióan elfogadják ebben a gyakorlatilag városállamban, és cserében olyan minőségben élhetnek, mint a környéken senki. Épp minap láttam, hogy a két szingapúri egyetem egyaránt benne van a világ top100 egyeteme között.


A klíma annak ellenére, hogy az egyenlítő kb pont átszeli, egész kibírható, ezen sokat segít, hogy majdnem körbeveszi a tenger. Bár sokat esik, az 28-32 fokban azért nem olyan dühítő, mint 10fok alatt. Jó kis hely na.


Ide jöttünk nyolc napra. A szállást Eszti intézte. Mivel Szingapúr egyébként a világ egyik legdrágább helye, nem könnyű olcsó hotelt találni. Nekünk sikerült! Ja, hogy egy 4sávos útra nézünk, ahol non-stop Margit-körút x3 forgalom tombol? A két ágy között egy 30x30cm-es éjjeli szekrény fér el? Sem a keró sem a bőröndünk egyszerűen nem fér be? Az általam szép kis európai mintázatú egy-emeletes házai miatt elsőre régi arisztokrata negyednek gondolt környékről egy taxisofőr elmondta, hogy amióta ő él, egészen biztos, hogy kurvanegyed? Kit érdekel! Kiszámoltam, szingapúri mértékkel annyiért lakunk egy éjszaka, amennyi 3 üveg import sör egy jobb helyen...


Itt egyébként sehol (átlagembereknél egész biztos) nincs konyha otthon. Senki sem főz! Minden étkezést a házak aljában található étkezdékben oldanak meg. Ezek döbbenetesen olcsók, főleg szingapúri mértékkel. Amikor egy sör 9dollár, egy meki menü 6-10, akkor egy tál étel ezeknél 1,80, max 3dollár. Ráadásul jó is, és esténként az egész város olyan, mint egy nagy buli, mert konkrétan senki sem megy haza 10 előtt, hanem esznek dumálnak, sörözgetnek (inkább helyi Tigert, ami azért nem egy Heineken). Néha úgy érzem magam, mint egy nagyra nőtt uttörő táborban.


Tegnap beültünk például duriant enni, ami egy keleti gyümölcs. Úgy néz ki, mint egy buzogány, amit az eladó széthasít neked, majd kézzel falatozzák ki a belsejét. Ők a gyümölcsök királyának hívják, és mivel most szezonja van, az egész ország ezt zabálja. A taxis szerint 4-szer kell enni. Elsőre nem izlik, utána egyre jobban, és a végén függő leszel. Na, mi vettünk egy felet (ez is húzós 5dodó volt!), amiért kapunk három semmire sem hasonlító fehér rohadó kiflinek tetsző valamit, aminek már a szaga is émelyítően édes, sőt rohadt édes. A háromból egyet ettünk meg ketten, én majdnem elhánytam magam, utána fogat mostam, de felejthetetlenül undorító íze bent maradt egy napig. Eszti is így volt vele, ezért hozzávágtuk a portáshoz, aki könnyes szemmel vette át. Másnap át lett húzva a korábban lekajált ágyam. Már megérte. :)


Ja, amúgy verseny is volt. Én nem túl egészségesen, Aspirin függőséggel érkeztem, Eszti VB után, nem annyira acélosan, erre mindketten meglepően jól mentünk. A legnagyobb menést a tájföldi Ágoston "diszkókirály" Szabi mutatta be, ő második lett, én a 6ik, újabb first loser helyen szédelegtem a cél felé, amikor láttam, hogy a korábbi második izraeli Darmon elájult, így ölembe hullott egy kellemes 5ik hely, amivel lassan már mókásan magasra emelkedek a világranglitán. El is gondolkodom Rión. Jó hely az is, úgy hallottam :)


Eszti valahogy elúszott az élbollyal, ami azért esetében komoly meglepetés. Mentem is szurkolni ezerrel. Kerékpáron is kemény volt, talán túl kemény is, mert futáson már görbültek a lábai neki is. Első körből még 3iknak jött, utána lesújtott a baltás ember, de 4iknek azért beküzdötte magát a célba. Neki sem jöttek rosszul ezek a pontok, szóval elsőre jó kis verseny volt ez, és a klímát megszokva jövő héte a Fülöp-szigeteken talán mindketten még jobbak lehetünk. Majd írok onnan is.

Hirdetés