Füredi káosz Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2010/06/06
Hirdetés

 

Hmmm, nem is tudom, hol kezdem…

A verseny utáni történtekkel sokan tisztában vannak, még többen meg nem.

Mivel az egész ügynek még bőven lesz folytatása, ezért próbálom csak a tényeket végigvenni:

- A verseny alapjaiban is kissé zűrösnek ígérkezett, hiszen útlezárási okokból kifolyólag 8 körösre tervezték a pályát. Ez a várható rengeteg körözés miatt máris elővetítette, hogy nem lesz egyszerű követni a mezőnyöket. A nézőknek sem könnyű ilyenkor átlátni, ki hol merre. Bár fáj a szívem Balatonfüredért, mint helyszínért, de ha csak ilyen körülményeket tudnak biztosítani egy triatlonversenyhez, és az anyagi lehetőségeik is ennyire szűkek (minimális pénzdíj…), akkor el kell felejteni a jövőben, mint nagy verseny házigazdáját.

- Többször kezdeményeztem, hogy a női verseny egyben versenyezzen, meggyőződésem, hogy sokkal sportszerűbb versenyt tudnak vívni egymással, ha csak nők vannak a pályán, mint ha férfiak is köztük versenyeznek. Egy elit nő olyan sebességgel megy el a lekörözött amatőr nő mellett, hogy jó eséllyel nem tud a lassabb ráállni. Ezzel szemben az erős nő a kicsit gyengébb férfival vígan tud bolyozni. Ha más nem, kicsit meghúzatja magát. Ez alapjaiban befolyásolhatja egy OB (Füred az volt) végkimenetelét. Nos, a szakmai bizottság teljes mellszélességgel kiállt a közös futam mellett, az Elnökség pedig szintén egyetértett ezzel. A füredi verseny rendezője mégis két futamot indított… Elgondolkodtató, hogy ezt megtehette… Az indok az volt, hogy ehhez a változtatáshoz már túl késő. Furcsa, hogy ahhoz nem volt késő, hogy a hét közepén a versenyt egyszerűen áttegyék szombatról vasárnapra. Ahhoz sem volt késő, hogy a verseny reggelén jelentsék be, hogy nem 8, hanem 9 körös a keró…

- Felháborító módon a jelek szerint senki sem mérte le az OB pályáját! A versenyszabályzat 10% eltérést engedélyez. A 8 körrel a pálya 32km volt… Eszméletlen mulasztás. Hiába lett az utolsó utáni pillanatban 9 kör, azzal még mindig duzzogva lett 36km a pálya. Csak megjegyzem, ma már a Google Earth programmal 1 perc alatt mérem le a pályát centire, még oda sem kell utazni.

- A kerékpáros pályán senki nem mérte a köröket. Rajt előtt többször bemondták, hogy ha valakinek van órája, egyszerűen 36km-nél megy még egy kört, onnan tudja majd, hogy eleget ment. Mi 8an elöl 34-nél fordultunk rá az utolsó körünkre. Mint kiderült a tizedikre… Miért nem számolta egy rendező sem? Miért nem csöngettek, vagy jeleztek az utolsó kör előtt? A versenyszabályzat szerint 10km-ként jól láthatóan jelölni kell a kerékpárpályán a kilométereket. Miért nem volt meg ez sem? Ha a fiúknál leesett a tantusz, hogy valami nem stimmel (ezek szerint le sem esett…), akkor hogyan történhetett meg ugyanaz a balhé a lányoknál is? Sok-sok kérdés.

Amúgy a verseny OB volt és válogató, ami izgalmas versenyt hozott. Az úszást vállalkozó híján végigvittem. Nem túl nagy büszkeség számomra, hogy az első bolyban mindössze egy tanítványom volt. Nehéz magyarázatot találnom, amikor edzéseken, klubon belül kábé a hatodik úszó vagyok (Ruzsa, Kenéz, Bartos T., Király, Csortos).

Az első boly nyolcfős lett, próbáltam megtépázni a combokat, ezért bringán picit többet vállaltam a kelleténél, de úgy voltam vele, hogy legfeljebb leszek hatodik, túlságosan nem izgat fel a dolog, a Kiskirály meg csak behúzza. Viszont menjünk egy olyan versenyt, ami nem csak a futásból áll! Ezt a tervemet úgy éreztem teljesítettem, ezért nagy megnyugvással az utolsó helyen hagytam el a depót. Aztán egész jól pakolgattam a lábaimat, hamarosan a harmadik helyen találtam magam. Láttam, hogy Kiskirálynak is gondjai támadtak, de Rendes Úr is éppen görcsölgetni kezdett. Fel is mentem egy pillanatra a második helyre és már kezdtem magam az újabb OB címmel áltatni, amikor Csabika összekapta magát. Kristóffal a végén egy nagyon szép „face to face” hajrát raktak oda. Hál Istennek a kisgyerek előhúzott még egy kis erőt a kalapból, így elsőnek ért e, második Rendes Úr, a harmadik helyet meg hősiesen megvédtem Török „Dusi”-val szemben.

A Svéd Ameli által elért női ezüsttel szép siker lehetett volna, ha a szájízünk nem keseredik meg a verseny utáni botrány miatt. Most nagyon okosnak kell lenni, hogy valahogy ezt az OB problémát szövetségi szinten megoldjuk. Mindentől függetlenül remélem, hogy jó magyar szokáshoz híven nem ül el ez az újabb botrány szép lassan, hanem a felelősöket felkutatják az illetékesek, és kitalálnak valamilyen „minőségbiztosítási” rendszert, hogy még egyszer ilyen blama nem fordulhasson elő!

Hirdetés