Egy szerencsétlen VB margójára Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2012/10/27
Hirdetés

Tudom-tudom, most sokan jönnek majd azzal, hogy mi magyarok utólag mindig megmagyarázzuk a bizonyítványt, meg a kifogások, satöbbi. Sajnos nem kevés kárörvendő van a triatlonban, egész magas szinteken is, akik ilyenkor szeretik a port elverni a versenyzőkön, és elküldeni őket melegebbre, de a felnégyelés, karóba húzás is szóba szokott jönni ilyenkor.

Én sem szoktam felmenteni a versenyzőket, sokszor azt se bírom ki, hogy a látott hibákat tiszta fejjel beszéljük meg másnap, hanem már a célban hajlamos vagyok bírálni. Szóval tudok kritikus lenni, most azonban álltam a verseny után, mint egy pigvin, felhúzott vállakkal, és gondolkoztam, hogy mit mondhatnék.

Mit mondhatnék elsősorban Fuchs Reninek, aki európai ranglista vezetőként érkezett a VB-re, majd szerencsétlenségére egy 33-as rajtszámmal ajándékozta meg az ITU, mellyel a mezőny epicentrumában kapta a pofonokat úszáson. 48kilójával nem ő nyert általában. Aztán kijött, ahol kijött, a megszokotthoz képes hátrébb, de hogy nem reménytelen pozícióban, azt mutatta, hogy a későbbi világbajnok és az ezüstérmes is mögötte voltak. Reni súlya miatt ezen a kerékpáros pályán jó lett volna, ráadásul technikailag is talán a legügyesebb a lányaink között, erre a depókijárattól 10m-re úgy belemegy egy versenyzőtársa, aki valószínűleg vak, vagy csak 20-as savval semmit sem látott, hogy nemes egyszerűséggel letörte a váltóját. A Vb-nek neki itt vége is volt, mi pedig egy olyan versenyzőt vesztettünk el, aki azt a bizonyos „esernyőt tartó eredményt” elérhette volna.

Vagy mit mondjak a Horváth Zsaninak, akin már most látszik, hogy Vanek Margit 2 lesz, azaz non-stop élbolyosként, ha végigmegy a szökésekkel, nagyokat fog dobni. Itt 4iknek jött ki a vízből. Amúgy szerencséje is volt, mert valahogy őt a 4-es rajtszámmal ajándékozták meg, azaz a ponton széléről, pofonok nélkül tudott úszni. Halkan jegyzem meg, az ITU egyébként egy kiemelési szisztémát lassan kitalálhatna a juniorokra is. Szóval Zsani ott volt rögtön az élbolyban, és két körig nem is volt gond. Ő nem annyira zsonglőr a kanyarokban, de fóbiájára csak rátett az idei füredi esése. Ez kemény feladat lesz a jövőben fejleszteni, de hát száraz aszfalton jó eséllyel nem lettek volna gondjai, és nem a boly végén tépi a féket minden kanyarban. Idő kérdése volt, mikor szakad onnan ki, ez sajnos be is következett. Ezért felmenteni nem tudom, és ezt el is mondtam neki, de ami a fél perccel az elsőket követő 7fős üldözőbolyban történt, az már nem az ő hibája. Egy amerikai lány úgy csúszott el, hogy vitte magával Zsanit is, aki ha lúd, legyen kövér, még defektet is kapott. Innen a felnin egyensúlyozva gyökketővel ment végig, és becsületére legyen mondva, hogy végigcsinálta a versenyt. Meggyőződésem, hogy első bolyból első 15ben, 2ikból első 20-ban érkezett volna be, így lett belőle egy futottak még 33.

Király Pistinek tudtam mit mondjak. Neki a közeljövőben nagyon ki fog jönni a lépés, ebben biztos vagyok. Az elmúlt 20évben nem volt olyan kerékpárosunk, aki a világ élvonalával felvett volna a versenyt, ő ilyen. A futása is teljesen rendben van, ráadásul folyamatosan fejlődik abban is. Ő szintén kapott egy ponton közepére szóló rajtszámot, ahol hosszú karjaival kicsit belegabalyodott a mezőnybe. Ez persze megint hiba, és gondolom dolgozni is fognak rajta, hogy magas könyökkel is tudjon úszni, ha szükséges. A lényeg, hogy nem az úszótudásának megfelelő helyen jött ki a vízből, pedig csak 10mp kellett volna, és együtt depózik két későbbi dobogóssal, egy ír és egy francia sráccal. Kétségem sincs afelől, hogy Pityu elment volna velük, és csatlakozik az első bolyhoz. Ehelyett légüres térben, gyakorlatilag egyedül kerékpározott végi g. Hogy mekkora potenciál van benne, azt mutatja, hogy az időfutam kerékpározás után is olyan időt futott, mellyel a 4ik helyért harcolt volna. A volna volna marad, de ettől még nem tudom leszedni a keresztvizet az így 26ik helyen beérkező bajai srácról.

Pap Dávid volt még egy titkos favoritunk, ő egész jól úszott, de sajnos most nem volt olyan formában, mint tavaly Pekingben, ahol hatalmas futással 8ik lett, de olyanban sem, mint idén az EB-n, ahol szintén óriásit ment, és 6ik helyen ért be. Az első bolyból lett volna esélye ismét nagyot dobni, de ez a kerékpáros pálya neki nagyon nem feküdt. Nála semmi nagy dolog nem történt, kifogások nincsenek, van ilyen. Jó eséllyel életemben nem mentem volna én sem túl jókat egy ilyen pályán, egyszerűen nem voltam hegyre való, így van ezzel a Dávid is.

Dudás Eszter az, aki miatt nincs nagy hiányérzetem. Ő idén egyre szebben összehozza az úszásokat. A VB-n sem volt elvárható az, hogy a szökevény 12fős bolyban benne legyen. Nem is volt. Az üldöző, nagy bolyban azonban ott volt, és bíztam benne, hogy top20-ban bejön onnan. Hogy nem így lett, és 23ik helyen érkezett be, annak esetében sok oka van. 38:28-as futóidejéért nem kell szégyenkezni, én úgy gondolom legfeljebb egy perc volt benne, ha minden összejön. A mindenhez jó lett volna, ha nem októberben van a VB, és a közvetlen felkészülést nem az iskolai elfoglaltságokhoz kell igazítani. Eszter tudja a 37percet, és a jövőben is tudni fogja, sőt, természetesen a cél ennél sokkal jobb futóidők elérése, de amíg az egyetem miatt nem tud 100%-osan az edzésekre fókuszálni, addig örülnünk kell a 23ik helyezéseknek is. Első éves U23-asként én ezt elfogadhatónak tartom, egy év múlva pedig, ha az iskolai elfoglaltságok már kisebbek lesznek, végre elkezdhetünk komolyan készülni a nagy cél, a riói olimpia felé.

Felnőtteknél a Vanek testvérek vettek részt a VB-n. Nekik az, hogy itt lehettek, már egy rangot jelent, hiszen a világbajnoki szériában úgy szerepeltek, hogy Grand Final részvevők lehettek. Margit tavaly nagyot ment itt, idén életében először beverték úszáson, a többi már dominó effektus, a vége az lett, hogy kiállt. Igazándiból neki sem igazán fekszik ez a pálya, de a tavalyi 14ik hely után ezt meg kellett próbálni. Ákosnak sem fekszenek az ilyen hegyes pályák, nála ez tavaly is látszott. Ha már kijutott ide, meg kellett próbálja, de idén sem igazán jött össze a verseny, 38ik lett. Én úgy gondolom, egyelőre örüljünk, hogy ők vannak, és két magyarnak szurkolhattunk a VB záró futamán. Jövőre Londonban lesz a VB, ahol úgy gondolom nagyságrendekkel jobban fognak szerepelni.

Ez volt a VB tehát, melynél remélem a következő években csak jobb lesz. Tavaly Pekingben jó volt, most rosszabb, az élet már csak ilyen. Aki meg szeretné leszedni a keresztvizet a versenyzőkről, javaslom, menjen végig előbb hasonló körülmények között egy olimpiai távot!

Hirdetés