Celok! Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2009/10/29
Hirdetés

 

Heczey Bandinak, a hirhedt Alberto Contador Fan-nak tele a lakasa mindenfele bringas ujsaggal. Barmerre megyek ebben a hatalmas 20 negyzetmeterben, mindenhol Tour DVD-kbe, meg mindenfele folyoiratokba botlok. Legalabb kicsit kikupalom magam kerougyileg, bar tartok tole, hogy amitol igazan gyorsan tekernek ezek a sracok, az ugy sincs benne.. :)

Nos, a legutobbi cikk Fabian Cancellararol szolt es azert elultetett egy-ket gondolatot a fejemben.

Azt mondja a jo oreg Caancellara, hogy ha nincsenek szamara meghatarozva egyertelmu celok, akkor o bizony ki sem mozdul a hazbol, inkabb otthon fetreng, meg kajal.

Merthogy azt nagyon szeret a lelkem... Emlekszem, amikor az Olimpiai faluban szembe jott, ugy nezett ki , mint egy K1-es... :)

Egyfelol erdekes, hogy be meri vallalni, hogy bizony o nem az a srac, aki mosolyogva oli magat meg minden nap.

Meg nem jon azzal, hogy bizony minden percet elvezi a palyafutasanak. Meglehet, az hazudik, aki azt mondja, hogy meg sosem kerdezte magatol egyszer sem: mi a francnak csinalom en ezt egyaltalan?

Kulon erdekesseg, hogy a hirhedten onmegtartoztato kerosok kozott, akik max parmezannal eszik az andantera fozott tesztat, van egy ilyen srac, aki azt mondja inkabb nem fog tourt nyerni, - lagalabbis meg nem most - de o szeret enni, es nem fog ledobni 6-8kilot, mint tette azt hasonlo kepessegu tarsa, Wiggins, aki asztan eleg szepen is ment iden a Touron!

Ez a svajci koma asszongya, hogy meg van egy-ket celja, amihez o igy jo, ahogy van. Peldaul ra akar majd menni az egy oras vilagcsucsra, aztan az egynaposokra, utana majd meglatja.

A legutobbi VB-n egyebkent nyugodtan nyerhetett volna... Amit a vegen muvelt, az brutal volt. Szoval, jo lesz o ezeken is!

A mondanivaloja a dolognak viszont az, hogy ha meg egy profinak is szuksege van ra, hogy kristalytiszta celokat tuzzenek ki ele minden napra, akkor mindenkinek szuksege van ra! Mert azert neki lehetne mas motivacioja is. Ne feledjuk, nem keves zsetonert tekerik ezek a fiuk a pedalt...

Ma mar letezik a sportpszichologiai tunetegyuttes, amit a sportolokon egy-egy Olimpia utan megfigyelnek. Post-Olimpias Depresszio, vagy valami ilyesmi. A lenyeg, hogy a celjukat vesztett sztarok csak kovalyognak a rakovetkezendo evben.

Ezt javallom kicsiben is elkerulni!

Azaz, mar az alapozas kezdeten meghatarozni apro reszcelokat, melyek ertelmet adnak a napi munkanak. Armstrong micro goal-nak hivta ezeket, es o is leirta, hogy bizony szuksege van rajuk.

Lehet ez egy bizonyos mennyisegi munka elvegzese, vagy egy pici teszt, vagy a versenysuly elerese (ez is motivalhat az edzesre), de lehet maga az edzes is mikrogoal. Mondjuk a penteki 5x1000-t 2:50percen belul akarom futni vagy ilyesmi. Utobbi eleg ritkan ment eddig... :D

Szoval, lenyeg a lenyeg, akar amator vagy akar profi, tuzz ki magad ele egy celt, ami azert bizonyos foku megfeszulest igenyel, es azert tuzon-vizen at kuzdj!

Sokszor gondolkodtam mar el rajta, es kezd idoszeruve valni, hogy mi a fenet csinalok majd ha abbahagyom. A legkezenfekvo valaszom sajat magamnak az volt, hogy sosem hagyom abba. :)

Lehet, hogy nem fogok vilagkupazni, de hogy mindig lesz celja annak, ha kimegyek futni, az biztos. Legyen az maratoni ido, vagy vivicitta 1oran belu vagy mittudomen!

Aki meg siman lenyom egy huszast a hegyen nap, mint nap, es ezt eveken keresztul megteszi csupan azert, mert miert ne, azoknak minden tiszteletem.

Nekik semmi szukseguk nem volt ra, hogy ezt elolvassak! :D

Hirdetés