Menü

2011.11.25.     Hozzászólás 2

Aucklandi vérengzés

Befejezte az olimpiai keret a 2012-es versenyszezont. Az utolsó futamot a ...

Befejezte az olimpiai keret a 2012-es versenyszezont. Az utolsó futamot a késői időpont miatt egy közös felkészülés előzte meg a jövő évi VB helyszínén. Sportolóink Kuttor Csaba szövetségi kapitány felügyelete mellett próbálták meg minél jobb formába hozni magukat ennek az igen hosszú szezonnak a végén.

Az edzések során mindenki jó állapotban volt, az idők, résztávok eredményei alapján egy jó szereplésben reménykedtünk. A kegyetlen kerékpáros pályán azonban mindkét nem küzdelmei során óriási vérengzés folyt, melyből sportolóink változó eredménnyel kerültek ki.

A nők futamában, ahogyan azt már megszoktuk, Vanek Margit kényelmesen hozta z első sort, ez igen fontos volt, hiszen az első emelkedőig így szélárnyékban tudott utazni, át tudott állni kicsit a kerékpározásra. Kovács Zsófi itt sajnos a tongyeongi formáját hozta, azaz a mezőny második felében ért partot. Margit az első kört még kibírta a világsztárokkal, a másodikban azonban már be kellett látnia, hogy ezen a pályán neki a szökés reális, így miután leszakadt, csatlakozott a második bolyhoz, mely nagyobb létszámú volt, így jobban lehetett benne utazni. Kovács Zsófi sajnos a harmadik bolyról is leszakadt, szintén a pálya legnagyobb emelkedőjén, és 1-2 lemorzsolódott lánnyal kerékpározott. Margit a várakozásokat felülmúlva gyönyörűen eltekert a második bollyal, akik egész tisztességes, 1-1:30perces hátránnyal követték az új-zélandi Hewitt által dirigált 5tagú első sort. Futáson, a kerékpározástól meggyötört lábakkal már kevés hölgy futott kiemelkedőt, így Hewitt könnyedén győzött, míg Margit elsősorban a nagy ellenfél Simics-et tartotta maga mögött, illetve menekült a harmadik boly legjobb futói elől, akik 2perccel szálltak le mögöttük. Végül a legjobbak utolérték, de ezen az iszonyú nehéz pályán elért 14ik helye, nemcsak az olimpiai kvótáját erősítette meg, de a magyar ranglistán is megelőzte a sokáig behozhatatlan előnnyel vezető, itt a végén Hewittól körhátrányt kapó Kovács Zsófit. A két női kvótánk egyre biztosabbnak tetszik Londonra!

Fiúk versenyében a még versenyben lévő Vanek-Rendes-Fecskovics trió állt rajthoz. Rendes Csabi úszott a legjobban, ő a Richard Varga által dirigált első bolyt követő 20fős csapatban kezdhette meg a kerékpározást. Eleinte itt volt Vanek Áki is, de ő a kerékpározás közepén egy sorral hátrébb szorult, majd később még eggyel. Fecsónak most nem jött össze olyan szépen az úszás, mint Kolumbiában, ahol 5ik volt. Éppen lecsúszott a Rendesék bolyáról, majd a később Vanek Ákit utolérő, jól haladő 6fős csapttal sem tudott eltekerni, így számára már az elején megpecsételődött a verseny sorsa. A szeles, hegyes pályán a kikörözöttek sorsára jutott. Vanek Ákit is nagyon megviselte a kemény terep, de ő még végigfuthatta legalább a jövő évi VB pályát, bár Zsófihoz hasonlóan futáson őt is lekörözték. Rendes Csabiban volt tehát minden reményünk. A futást is szépen kezdte el, kinézett neki egy top15-ös eredmény, de aztán rajta is kiütköztek a fáradtság jelei, így a 26ik helyig sorolódott vissza a végére. Ezzel szerzett pontokat az olimpiai ranglistán, de félő, hogy ennél jobb eredmények kellenek a kvótához.

Fecskovics ezzel valószínűleg el kell búcsúzzon álmaitól, míg a Rendes Csaba Vanek Ákos párosból az egyik szinte biztos résztvevője lesz a londoni Olimpiának, ha más nem „New flag”-gel. Természetesen az lenne az álom megvalósulása, ha mindketten kijutnának, de ehhez most ízelítőt kaptunk, hogy hova kell eljutni, elsősorban kerékpározásban. A legnagyobb fejlődés ugyanis a mezőnyben most érdekes mód a második számban látszik. További tapasztalat, hogy a 2012-es VB-re csak olyan sportolónknak szabad ide kiutazni, aki mind technikailag (120kanyar van a pályán!), mind fizikailag megüti a nemzetközi mércét kerékpáron. Ez most már a masszív úszáshoz hasonlóan alapkritérium.

Szponzorok

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • kuttor.csaba 2011.12.01.   12:26

  kuttor.csaba

  Üdv Pottó bá'! Hát, azt kell mondjam, hogy anno én sem vettem eléggé komolyan a kerékpározást, pedig a Lémusszal non-stop vitáztunk azon, hogy bringán mi az elég. Azóta egy részt okosabb (remélem) lettem, másrészt azt vettem észre, hogy a világ érdekes mód nagyon ráfeküdt a második számra. Anno síkon bírtam a tempót, sőt sokszor voltam szökésben, de a hasonló pályák engem is kinyírtak. Sajnos a VB pályák a kevés kivételtől eltekintve ilyenek voltak... Ez az aucklandi pálya, illetve a világversenyek sok kanyaros, rángatásos kerékpározása tényleg egy kritérium versenyre emlékeztet egyre jobban. Auckland emellett még hegyes is volt. Tiszta horror. Erre nem volt felkészülve senki közülünk, sőt én ki merem jelenteni, hogy ezen a pályán az első sorral egy magyar sem ment volna el, bármelyik évben is történik ez a VK. A budaörsiek hála Neked tényleg jó úton járnak, de úgy gondolom a világszintű kerékpározásra, mely után a valós futótudás megmutatására is szükség van, még egy magyar sem képes. Van egy év az Olimpiáig. Én szívből kívánom, hogy legyen 4 olimpikonunk, és legyen 2 budaörsi olimpikon! A hátrány nem ledolgozhatatlan, éppen ezért az egyik cél, a bringán való fejlődés kell, hogy legyen!

  válasz erre...

 • Pottó 2011.11.25.   15:09

  Pottó

  Már tíz éve próbálok segíteni a triatlon kerékpáros számában! A tanítványaim ismerik gondolataimat, hogy lehet felkészülni a V.B széria városok központjában zajló versenyeire. Amelyek inkább hasonlítanak egy klasszikus kerékpáros kritérium versenyre! melyet még meg is tűzdelnek egy két fárasztó emelkedővel a változatosság kedvéért, mint a hagyományos időfutamos /íron man/ triatlonra.Ezek a versenyek másfajta kerékpározást,másfajta felkészülést igényelnek!! Én úgy érzem hogy a budaörs-el helyes úton járunk! az utat kiköveztük csak mások erre az útra nem kíváncsiak! sajnos.Ákos az egyik legjobb triatlonos kerékpáros, hogy ezen a versenyen nem jól szerepelt ezt mi éreztük! megpróbáltuk a lehetetlent de a sportban nincsenek csodák!! leszálló ágban ez kevés volt.Margit a Budapesti V.B.-óta rengeteget fejlődött! egy ilyen pályán végig tolni nem semmi volt!!Nekünk nem problémás a kerékpározás! A járt utat járjuk az sima! csak mások ne tegyenek rá akadályokat. Célunk az OLIMPIA!!! (eredményes)

  válasz erre...