Aucklandi vérengzés Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2011/11/25
Hirdetés

Befejezte az olimpiai keret a 2012-es versenyszezont. Az utolsó futamot a késői időpont miatt egy közös felkészülés előzte meg a jövő évi VB helyszínén. Sportolóink Kuttor Csaba szövetségi kapitány felügyelete mellett próbálták meg minél jobb formába hozni magukat ennek az igen hosszú szezonnak a végén.

Az edzések során mindenki jó állapotban volt, az idők, résztávok eredményei alapján egy jó szereplésben reménykedtünk. A kegyetlen kerékpáros pályán azonban mindkét nem küzdelmei során óriási vérengzés folyt, melyből sportolóink változó eredménnyel kerültek ki.

A nők futamában, ahogyan azt már megszoktuk, Vanek Margit kényelmesen hozta z első sort, ez igen fontos volt, hiszen az első emelkedőig így szélárnyékban tudott utazni, át tudott állni kicsit a kerékpározásra. Kovács Zsófi itt sajnos a tongyeongi formáját hozta, azaz a mezőny második felében ért partot. Margit az első kört még kibírta a világsztárokkal, a másodikban azonban már be kellett látnia, hogy ezen a pályán neki a szökés reális, így miután leszakadt, csatlakozott a második bolyhoz, mely nagyobb létszámú volt, így jobban lehetett benne utazni. Kovács Zsófi sajnos a harmadik bolyról is leszakadt, szintén a pálya legnagyobb emelkedőjén, és 1-2 lemorzsolódott lánnyal kerékpározott. Margit a várakozásokat felülmúlva gyönyörűen eltekert a második bollyal, akik egész tisztességes, 1-1:30perces hátránnyal követték az új-zélandi Hewitt által dirigált 5tagú első sort. Futáson, a kerékpározástól meggyötört lábakkal már kevés hölgy futott kiemelkedőt, így Hewitt könnyedén győzött, míg Margit elsősorban a nagy ellenfél Simics-et tartotta maga mögött, illetve menekült a harmadik boly legjobb futói elől, akik 2perccel szálltak le mögöttük. Végül a legjobbak utolérték, de ezen az iszonyú nehéz pályán elért 14ik helye, nemcsak az olimpiai kvótáját erősítette meg, de a magyar ranglistán is megelőzte a sokáig behozhatatlan előnnyel vezető, itt a végén Hewittól körhátrányt kapó Kovács Zsófit. A két női kvótánk egyre biztosabbnak tetszik Londonra!

Fiúk versenyében a még versenyben lévő Vanek-Rendes-Fecskovics trió állt rajthoz. Rendes Csabi úszott a legjobban, ő a Richard Varga által dirigált első bolyt követő 20fős csapatban kezdhette meg a kerékpározást. Eleinte itt volt Vanek Áki is, de ő a kerékpározás közepén egy sorral hátrébb szorult, majd később még eggyel. Fecsónak most nem jött össze olyan szépen az úszás, mint Kolumbiában, ahol 5ik volt. Éppen lecsúszott a Rendesék bolyáról, majd a később Vanek Ákit utolérő, jól haladő 6fős csapttal sem tudott eltekerni, így számára már az elején megpecsételődött a verseny sorsa. A szeles, hegyes pályán a kikörözöttek sorsára jutott. Vanek Ákit is nagyon megviselte a kemény terep, de ő még végigfuthatta legalább a jövő évi VB pályát, bár Zsófihoz hasonlóan futáson őt is lekörözték. Rendes Csabiban volt tehát minden reményünk. A futást is szépen kezdte el, kinézett neki egy top15-ös eredmény, de aztán rajta is kiütköztek a fáradtság jelei, így a 26ik helyig sorolódott vissza a végére. Ezzel szerzett pontokat az olimpiai ranglistán, de félő, hogy ennél jobb eredmények kellenek a kvótához.

Fecskovics ezzel valószínűleg el kell búcsúzzon álmaitól, míg a Rendes Csaba Vanek Ákos párosból az egyik szinte biztos résztvevője lesz a londoni Olimpiának, ha más nem „New flag”-gel. Természetesen az lenne az álom megvalósulása, ha mindketten kijutnának, de ehhez most ízelítőt kaptunk, hogy hova kell eljutni, elsősorban kerékpározásban. A legnagyobb fejlődés ugyanis a mezőnyben most érdekes mód a második számban látszik. További tapasztalat, hogy a 2012-es VB-re csak olyan sportolónknak szabad ide kiutazni, aki mind technikailag (120kanyar van a pályán!), mind fizikailag megüti a nemzetközi mércét kerékpáron. Ez most már a masszív úszáshoz hasonlóan alapkritérium.

Hirdetés