Menü

2009.01.13.     Hozzászólás 0

Síelés ősztől-tavaszig – Műanyag Sípályák Magyarországon

A síelés gyakorlott szerelmesei, és a havas lankák iránt érdeklődő „zöldfülű” kezdők egyaránt szívesen veszik igénybe a hazánkban is egyre több helyen kipróbálható műanyag borítású sípályákat. Összeállításunkban egy kis körképet adunk a hazai műanyag szőnyegekről, és az ott folyó oktatásról.


A hómentes időszakok mellett az utóbbi évek változékony időjárási körülményeit is figyelembe véve a mesterséges lejtők remek alternatívát biztosítanak nemcsak a kezdő és a kellő gyakorlattal nem rendelkező sízőknek, hanem a tapasztaltabbaknak is. A műanyag pályák adta előnyöket leginkább a síiskolák tudják hasznosítani, ezeken a helyeken a kezdők már ősszel megismerkedhetnek a síelés alapjaival, a haladók számára pedig a szezonra való ráhangolódást teszik lehetővé a pályák.

 

A hazai síoktatás színvonaláról elmondható, hogy a tanfolyamok során jól képzett oktatók a legmodernebb módszerek alkalmazásával járulnak hozzá a kezdők biztonságos, megfelelő sítudásának megalapozásához.

Jó kezdeményezés néhány síiskola részéről, hogy követve a változó igényeket, lehetőséget biztosítanak a hagyományos síoktatás mellett a snowboard, a sífutás és a nordic walking (speciális sífutás) kipróbálásra, és képzésére. A pályák többségében teljes szolgáltatást nyújtanak az érdeklődők számára, síoktatás mellett síkölcsönző és -szerviz is működik a helyszíneken.

 

Lehetőségek a fővárosban:

Budapest három pontján várja a sízés iránt lelkesedő nagyközönséget a Fogarasi Síiskola, Óbudán, a Farkastorki út 23 szám alatt, a XII. kerület, Költő u. 38.-ban, és Zuglóban az Egressy út 178/g szám alatt.
Elérhetőség: www.fogarasisiiskola.hu

Budakeszin, a Virágvölgy bejáratánál a Kossuth utca végén, található a Viadal SE Virágvölgy Síiskola műanyag tanpályája. Itt az egyesület tagjainak biztosított a pályahasználat. A felvonó nélküli pálya 70 méter hosszú, 8 méter széles, és október elejétől  március végéig üzemel. Kezdők, haladók oktatása folyik itt 8 nemzetközi vizsgával rendelkező oktató segítségével.

Szeptemberi kezdéssel használható Pestszentlőrincen az első olyan magyarországi műanyag pálya, amelyet a kezdő snowboardosok számára alkalmas oktatásra, a haladó deszkásoknak pedig kihívást jelentő akadályokkal is felvértezték, de természetesen a pálya a síelők számára is rendelkezésre áll. Cím: Budapest, XVIII. ker. Városház u. 40. Elérhetőség: http://www.siiskola-bokaykert.hu/

A sífutás, és a nordic walking iránt érdeklődőket az idén nyolc éves Bozsik Sífutóiskola várja. Az iskola, és az oktatók célkitűzése, hogy a sífutást és a nordic walkingot, minél szélesebb körben népszerűsítse és megszerettesse a  sportolni vágyókkal. Cím: 1071 Budapest, Damjanich utca 11.
Elérhetőség: www.sifutas.hu

Síoktatást, síedzéseket tartanak gyermekek részére az előző évekhez hasonlóan a Normafa közelében található Sport Hotel területén található műanyag sípályán. Oktatási napok: szombat és vasárnap. További információ kérhető a 30/221-4246 telefonszámon Takács Gergőtől.

 

Vidéki pályák:

Budapesttől 39 kilométerre Dorogon működő tolókaros felvonóval szerelt műanyag sípályán a gyerekek és felnőttek egyaránt elsajátíthatják a síelés alapjait. A nagypálya hossza 55 méter, a közvetlen közelében lévő ovispálya pedig 15 méteres. A pálya melletti síházban kölcsönző is működik, ahol síléceket és bakancsot is lehet bérelni. A hagyományos síoktatás mellett, indítanak snowboard, nordic walking és sífutás tanfolyamokat is.
Elérhetőség: http://www.sitechnika.hu/

Sátoraljaújhelyen készülőben van, és idén a tervek szerint át is adják az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája, amelynek óriási, 9300 négyzetméteres fedése lehetővé teszi majd a négy évszakos sízést.
Elérhetőség: http://www.satoraljaujhely.hu/turisztika/index.php?./pages/turizmus/magashegy.php

Olvass többet a témáról: síelés

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.