Túra Bakonybélből a Kőris-hegyre

Túra Bakonybélből a Kőris-hegyre

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Túra Bakonybélből a Kőris-hegyre hossza 19.9 Km. Az útvonal szintemelkedése 900 m, szintideje 9 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ezen a túrán a Bakony központjából, Bakonybélből megmásszuk a Bakony legmagasabb hegyét, a 708 méter magas Kőrishegyet, és letekintünk a kilátóból a hegység panorámájára. Mindezt úgy tesszük, hogy közben felkeressük a legérdekesebb, leglátványosabb helyeket út közben.

A Bakony szívében

Nem elég egy nap…

Ha elutazol Bakonybélbe, nagy valószínűséggel rá fogsz jönni, hogy nem érdemes csak egyetlen napra jönnöd, olyan sok felkeresni való van a környéken. Úgyhogy érdemes rögtön szálláskereséssel kezdeni a tervezést. Ha ez már megvan, akkor túrákra fel! A Szent Mauriciusz kolostor kertje kiváló kiinduló hely. Itt parkolóhelyet is találunk, illetve a buszmegálló is a közelben található. A templomot nemrég újították fel, a kertje egy mini arborétum, mindenképp érdemes belülről is megnézni. Máris eggyel több ok, hogy egy ilyen hosszú túra mellett eltöltsünk itt több napot is.

Túra Bakonybélből a Kőris-hegyre-1
Bakonybél, templom
Túra Bakonybélből a Kőris-hegyre-1

Kezdjünk egy barlanggal

Sétáljunk el a falu északi vége felé a főúton, és a buszfordulónál kanyarodjunk be jobbra az erdőbe. A kék barlang jelzést kell követnünk az első szakaszon, ahol felkapaszkodunk a Tönkölös-hegy oldalában. Amikor már éppen kezdenénk elfáradni, a hegyoldalban megtaláljuk a Tönkölösi-Likas-kő barlang bejáratát. Nem túl nagy barlang, inkább csak egy kisebb fülke, de a feltárása során kiderült, hogy ősember is élt itt, különböző használati tárgyak és állatok csontjai kerültek elő. A barlangtól van még egy kis emelkedő a hegy csúcsáig, de az már nem túl hosszú. Innen lefelé folytatjuk a túrát.

A vadon emlékei

Ősi vár maradványa

Persze valahol azért össze kell szedni azt a temérdek szintet, ezért leereszkedve a Tönkölös-hegy nyergébe ismét enyhén felfelé vesszük az irányt és kisétálunk a 436 méter magas oldal bércre, ahol a Bakonyújvár maradványai állnak. Az 1520-as években épült ki a vár egy régebbi Árpád-kori vár megerősítésével.

Túra Bakonybélből a Kőris-hegyre-2
Rablóvár a Tönkölösön
Túra Bakonybélből a Kőris-hegyre-2
Forrás: Nyáry Tamás

Tulajdonosai a Podmaniczky testvérek rablólovagok voltak és a környék fosztogatásából tartották fenn magukat. 1546-ban királyi csapatok ostrommal elfoglalták és le is rombolták az egész erősséget. Innen a kék vár jelzésen ereszkedünk le a Gerence-patak völgyébe.

Odvaskő felfedezése

A völgyben némi aszfaltos útszéli gyaloglással érkezünk meg az Odavaskői pihenőhöz, ahol turistaház, parkoló és étterem is van. A pihenő padokon érdemes kicsit elidőzni és energetizálódni, mert a folytatás meredek lesz. A Boroszlán tanösvényt kísérve a piros jelzésen indulunk felfelé az Odvaskői-barlang meghódítására. 1 km kaptatás után elágazáshoz érünk, ahol jobbra fordulva kis sétával eljutunk a barlanghoz, illetve a fölötte levő sziklára. Innen néhány falépcsőn jutunk le a barlang bejáratához, a szikla tetejéről pedig némi kilátásunk is van kelet felé. A barlang kiemelten védett, de szabadon látogatható. Dolomitban keletkezett, számos denevérfaj telel itt, a Bakony legnagyobb barlangja. Ha szeretnénk belülről megnézni, érdemes elemlámpával, fejlámpával készülni.

Túra Bakonybélből a Kőris-hegyre-3
Az Odavaskő-barlang bejárata
Túra Bakonybélből a Kőris-hegyre-3
Forrás: Nyáry Tamás

Fel a Kőris-hegyre

A barlang meglátogatása után visszatérünk a piros jelzésre és tovább folytatjuk a mászást a csúcs felé. A meredekségből sokat veszít az út felfelé, egy idő után a csúcsra vezető erdészeti utat is elérjük, a jelzés ezen kanyarog fel a kilátóig. Aki a végén rövidítene, az felmászhat a meredekebb és sziklás kék jelzésen is. A gömb alakú légi irányító lokátor mellett elhaladva egy erdővel övezett tisztáson találjuk meg a fából készült Vajda Péter kilátót. A tetejéről körpanorámát élvezhetünk. Pihenjük ki a fáradalmakat a kilátó melletti padokon. Az út lefelé elég meredek lesz.

Újabb barlangok

A lefelé menetet a kék barlang jelzésen kezdjük meg az Ördöglik irányában. A barlang akna eléréséig csúszósan meredek szakaszon kell ereszkednünk, ez nedvesebb időben fokozottan nehéz lehet. Az Ördögluk szája egy függőleges akna, vagyis zsomboly, ezért vasráccsal el van zárva, de azért le tudunk nézni a 21 méteres mélységbe. Innen tovább haladva már nem olyan meredek az ösvény, hamarosan leérünk a hegy alsó részére, ahol egy avar kori halomsír mező mellett haladunk el, majd egy igen érdekes barlangot, a Pörgöl-likat. Ez a barlang bejárható, és nagyon különleges formájú fehér megalodus kagylók fosszíliái fedezhetők fel a falában, néhol olyan formák, mintha állatok állkapcsai lennének. A barlangot a hegyoldalban egy kis kerülővel lehet megközelíteni, direktben elég meredek lenne. Új élményekkel gazdagodva érkezünk vissza Bakonybélbe, ahol több étterem is várja a fáradt vándorokat!

Hirdetés
Hirdetés