Országos Kéktúra 23. Szarvaskő  Putnok  

Országos Kéktúra 23. Szarvaskő Putnok  

Az Országos Kéktúra 23. Szarvaskő Putnok   hossza 62.6 Km. Az útvonal szintemelkedése 2350 m, szintideje 19 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Országos Kéktúra Szarvaskőtől Putnokig

Hogy milyen volt fél év után újra a kék jelet követni a kihalt tavaszi erdőben? Megnyugtató.

Amikor Szarvaskőn leszálltunk a buszról, egy hatalmas sóhaj tört fel belőlünk: jó volt újra táskával a hátunkon nekiindulni az ismeretlen ismerős tájaknak... 
Bükk. Ez volt maga A látványosság. Nem kellett hozzá extra. Nem kellett hozzá semmi több. A magas fái, a beszűrődő napsugrak, a hosszú emelkedők, a mindent megérő kilátások, a rétek és a tavak, a lankás lejtők, a széles erdei utak és a sovány osonások... mindezek adták meg újra a kék élményt. Szabadságban voltunk. Nem siettünk sehova, nem kötött minket idő (na jó, a vonat hazafelé). Jelen voltunk. Kikapcsoltunk. S hazafelé már az új szakaszt terveztük...

Útvonal: Szarvaskő – Bélapátfalva – Bánkút – Mályinka – Uppony – Putnok                
Pecsételések száma: 8

#chickenlegs on the road, avagy az Országos Kék Túra nekünk bakancslista. De nem bakancsban, hanem futócipőben. Mert futva túrázni, túrázva futni szerelem. Továbbá praktikum, kihívás, élmény.

Utoljára 2019 novemberében túráztunk a kék jelzést követve. A fél év kihagyás hátterében állt egyrészt a nagy távolság, mely télen a rövid nappalok mellett megnehezítette a kirándulást, másrészt a tavaszi vírushelyzet szintén #maradjotthont kívánt meg tőlünk. Az első szabad hétvégén azonban már nem volt maradásunk, célba vettük a soron lévő szakaszt a Bükkben. 

Szarvaskőre busszal érkeztünk meg. Az első jóleső „de jó, hogy itt vagyunk” sóhaj után már sűrűbben kellett kapkodjuk a levegőt, az út ugyanis nem viccelt, határozottan indult meg felfelé. Gyorsan a falu fölé emelkedtünk, majd haladtunk tovább a tavaszi zöld erdőben: Akasztó-hegy, Tardos-bérc, Köves-bérc, majd a Gilitka-patak völgyében elértük a Gilitka-kápolna kedves kis épületét. A tisztáson nem sokat időztünk, haladtunk tovább a Telekessy vendégház pecsételő helyig. A pecsétet egy fára, vagy inkább fába rejtve találtuk meg egy kisebb kitérőt megtéve. 

Rövid szakasz vezet a következő állomásig, Bélapátfalváig. A város előtt csodálhatjuk meg a bélháromkúti ciszterci apátságot, mely országunk egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci apátsági temploma. 

A falu vasúti megállóhelyén pecsételtünk, majd tovább haladva tátott szájjal gyönyörködtünk a felénk magasodó Bél-kő vonulataiban. A falut követően a Lak-völgyi-tónál picit elmerengtünk, majd ismét megkezdtük a felfelé kapaszkodást. Utunk során nem érdemes kihagyni (kis kitérővel a sárga jelzésen) a tiszta, jó minőségű mészkőből felépülő Bél-kő megtekintését. A teraszosan leművelt, megcsonkított hegyoldal jelenleg védelem alatt áll, de tanösvényen bejárható, felfedezhető. 

Országos Kéktúra 23. Szarvaskő  Putnok  -3
Lak-völgyi tó
Országos Kéktúra 23. Szarvaskő Putnok  -3
Forrás: Kálmán Teréz, Szilvási Péter

A kitérőt követően tovább emelkedik az út, majd egy rövid gerinctúra következik a festői Pes-kőtől kezdve egészen a Cserepes-kőig. Itt található a következő pecsét, illetve hazánk egyetlen barlangszállása is! Bátor és vállalkozószellemű turisták, akár itt is tölthetik az éjszakát, mi azonban még egy kicsit tovább másztunk felfelé, a nap legmagasabb és legszebb kilátást nyújtó pontjára, a 950 méter magas Tar-kőre, majd a Nemzeti Park egy fokozottan védett területére, a csodás Zsidó-rétre, s végül Bánkúton hajtottuk álomra a fejünket. 

Országos Kéktúra 23. Szarvaskő  Putnok  -5
Tarkő
Országos Kéktúra 23. Szarvaskő Putnok  -5
Forrás: Kálmán Teréz, Szilvási Péter

Bármely irányból is vágsz neki ennek a szakasznak, biztos lehetsz benne, hogy félidőig csak felfelé fogsz mászni, a második szakaszban azonban ajándék lejtőkön visz majd az utad. 

A bőséges reggelit követően, melyet a Fehér Sas Panzióban fogyasztottunk el, nem volt kérdés, hogy Putnokig meg sem állunk! A hegytetőről Mályinka irányába vezető úton a reggeli eső áztatta ösvényeken szinte suhantunk! A falu kocsmájában egy pecsétre megálltunk, majd a következő pontig aszfaltos úton haladtunk tovább. Ez az aszfalt azonban nem az az unalmas fajta! A Lázbérci-víztározó mellett elhaladó út amolyan csodaországi: a tó vize egyszerre zöld és kék, a felénk magasodó hegyek egyszerre félelmetesek és csodálatosak, a madárvilág pedig egyszerre int csendre és hív beszélgetésre: „hallod?” „látod?” „vajon mi lehet ez?”.

Országos Kéktúra 23. Szarvaskő  Putnok  -4
Lázbérci víztározó
Országos Kéktúra 23. Szarvaskő Putnok  -4
Forrás: Kálmán Teréz, Szilvási Péter

Upponyban egy eligazító táblán várt minket a pecsét, majd a faluból kiérve még egy utolsó emelkedőt azért mutatott nekünk a Bükk. A Három-kő-bérc kilátásáért azonban maximálisan megéri ez az utolsó 320 méter szintemelkedés is, mely után már csak gurulunk a putnoki vasútállomásig... ahonnan aztán a vonat gurul velünk tovább... hazáig. 

Ha tetszett a cikk, kövess minket facebookon Bárhogy is legyen: mozogj! és instagramon @ketszazhuszfelett és @kalmanterez

 

Országos Kéktúra 23. Szarvaskő  Putnok  -2
Három-kő-bérc
Országos Kéktúra 23. Szarvaskő Putnok  -2
Forrás: Kálmán Teréz, Szilvási Péter

 

Hirdetés
Hirdetés