A Sás-völgy és a Nyáras-völgy bejárása

A Sás-völgy és a Nyáras-völgy bejárása

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az A Sás-völgy és a Nyáras-völgy bejárása hossza 16.6 Km. Az útvonal szintemelkedése 445 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha szeretnél egy erőnlét szerint jól variálható, könnyű túrát a Nyugat-Mecsekben, akkor a Sás-völgyet és a Nyáras-völgyet neked találták ki. Gyakorlatilag korlátlanul variálható az út hossza, és vannak gyerekeknek is érdekes látványosságok, ideális családi kirándulóhely. A Sás-völgyben található az Erdő Háza, egy ökoközpont, ahol erdei iskola működik, innen pedig több tanösvény is indul és itt található a méltán népszerű lombkorona sétány is. A Nyáras-völgy felső része összekapcsolható az Abaligetről induló denevér tanösvénnyel, és a gerincről csodás a kilátás a falu felé. A leírásban a leghosszabb variációt olvashatod, így egy kicsit minden említésre kerül, amit érdemes felkeresni.

Hetvehely egy jó hely, de nem csak hétfőn

Kezdjük a faluval

Hetvehely egy középkori település, neve a hétfő és a hely szóból áll össze, feltételezhető, hogy hétfőn tartották a vásárokat. A 13. században épült temploma a Jakab-hegyi kolostor felügyelete alá tartozott. A török időkben elpusztult a település, később újra lakottá vált, de az új házak máshova épültek, mert a régi település helyén hatalmas vadon nőtt. A templomot később kezdték felújítani gótikus stílusban. Új épület részeket is  építettek hozzá. Az 1800-as évek végén a lélekszám növekedésével ismét bővíteni akarták, de végül egy új templomot építettek. A régit már nem használták, így gazdasági épületként szén pajta és füstölő lett belőle. Az 1910-es évek elején megpróbálták a vastag kormos zsírréteg alól a középkori képeket megmenteni, lefejtették a falakról, és a Budapesti szépművészeti múzeumba kerültek, onnan pedig nyomuk veszett a második világháborúban. Története viszonttagságos, de jelenleg büszke és nagyon látványos ékköve és műemléke a településnek. Ha innen kirándulunk, mindenképpen keressük fel. Egy másik látványosság a templomtól nem messze található cigány skanzen, amely a Sás-völgy elején hajdan állt cigánytelep kunyhóit mutatja be.

A Sás-völgy és a Nyáras-völgy bejárása-2
Erdő háza
A Sás-völgy és a Nyáras-völgy bejárása-2
Forrás: Nyáry Tamás

Tovább a Sás-völgyön

A faluból a piros négyzet jelzésen sétálunk ki a Sás-völgy felé. Az utolsó házakat elhagyva arra helyre érünk, ahol egykoron a cigánytelep épületei álltak. A történetét elolvashatjuk az üvegezett emléktáblán, valamit szemügyre vehetjük a telep helyét jelző kopjafát, és néhány megmaradt síremléket a hajdani temetőből. Az emlékhelytől nem messze rátalálunk a piros kör jelzésre is, amely egy körtúra a völgyben. Jellegét tekintve tanösvény, táblával jelzett állomásokkal ismerteti a környék állat és növényvilágát, valamit a történelmét is. Nem csak egy ilyen ösvény van de egyenesen három, egy sárga és egy kék  jelzésű körtúra is van, mely a völgy felső részében helyezkednek el, és ugyanúgy tanösvényként funkcionálnak. Tovább sétálunk a széles erdészeti úton a völgyben felfelé, és nemsokára elérjük az Erdő házát, amely egy látogatóközpont és szálláshely. Itt van a központja a három körsétának. Ez az a hely, ahol lerövidíthetjük a hosszú túrát, bármelyik kisebb kört is választhatjuk.

Lombkorona sétány

A ház mellett a két körtúra egy nyomvonalon indul az erdő felé, és ha a hosszabb útvonalat akarjuk bejárni, akkor is térjünk le egy kicsit a völgyben vezető piros négyzetről, ugyanis a háztól nem messze található az erdőben a Sásvölgyi lombkorona sétány. A 2017-ben épült fa szerkezet 50 méter hosszan, 6 méter magasan mutatja be a koronaszint állatvilágát. A sétány szabadon látogatható, de a szabályok szerint nagyobb csoportok látogatását az erdei iskola működésének zavartalansága érdekében előre be kell jelenteni az erdészetnek.

Petőczpuszta felkeresése

Tovább haladunk a völgyben felfelé kezdetben a piros négyzet és a kék körtúra jelzésen, aztán csak a pirosat követve tovább egyenesen a patak mentén, mely a Petőcz-árok nevet viseli. Nem is csoda, kisz közel van már Petőczpuszta, amely egy apró település volt és már a vaskorban is lakott volt. Az 1800-as években német telepesek költöztek ide. Az első világháborúban itt húzódó demarkációs vonal (ideiglenes határvonal) miatt kiköltöztettek mindenkit. 1920-ban visszaköltözhettek, ennek tiszteletére építették azt a kis harangtornyot, amely az egyetlen épület, ami megmaradt a faluból. A többi részt az uránbányászat miatt bontották le, a lakókat pedig Pécsre és Kővágószőlősre költöztették. A toronyban egy nagyon apró kápolna szerű emlékhely van, amely nyitva áll bárki számára.

A Sás-völgy és a Nyáras-völgy bejárása-3
Petőczpuszta
A Sás-völgy és a Nyáras-völgy bejárása-3
Forrás: Nyáry Tamás

Áttérés a Nyáras-völgybe

Abaligeti kilátások

A tornyot a kék négyzet jelzésen hagyjuk el, amely egy párhuzamos ösvényen fut az erdészeti út mellett. Abaliget felé tartunk, de nem megyünk el odáig, a közeli hegygerincen áttérünk egy kék tanösvény jelzésre, ehez pedig egy rövid szakaszon egy jelzetlen úton megyünk. A tanösvény nem más, mint az Abaligeti barlangtól induló denevér tanösvény, egy rövid szakaszon ezt fogjuk követni. ezt pedig azért tesszük, mert gyönyörű réteken halad keresztül, ahonnan mesés a kilátás Abaliget felé a völgyekbe. Használható és rövidebb lenne a kék háromszög jelzés is, de akkor kimarad ez a látvány.

A Sás-völgy és a Nyáras-völgy bejárása-8
Hetvehelyi horgásztó
A Sás-völgy és a Nyáras-völgy bejárása-8
Forrás: Nyáry Tamás

A Nyáras-völgyben nem csak nyáron

Igazából mindegy, mikor túrázunk erre, a völgy inkább a nyár fák miatt „Nyáras”, bármely évszakban megmutatja majd természetközeli arcát, ami miatt érdemes bejárni. A tanösvényről ismét egy jelzetlen ösvényen ereszkedünk vissza a völgybe, majd a fentebb említett kék háromszög jelzésen és a korábban már érintett erdészeti úton megyünk lefelé. Közel két és fél kilométer bandukolás után a kék forrás jelzést figyelve balra fordulunk, mert itt találjuk a Nyáras-forrást a fák között és a mellette álló kulcsosházat. A ház mellett kényelmes turista padok szolgáltatnak pihenési lehetőséget a hűs forrásvíz és a hozott élelmünk fogyasztásához. A ház környéke előzetes erdészeti engedéllyel kijelölt táborhely is. Egy nomád sátrazásra kiválóan alkalmas. Az Erdők háza felől itt ismét feltűnnek a Sás-völgyből érkező körutak jelzései. Pihenőnk végeztével visszamegyünk az eredeti útra, majd visszatérünk Hetvehelyre. A túrát a horgásztó mellett fejezzük be, akinek van kedve, járja körbe, nagyon szép.
 

Hirdetés