A Főkúti parkerdő rejtett varázsa Túra

Az A Főkúti parkerdő rejtett varázsa Túra hossza 8 Km. Az útvonal szintemelkedése 231 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Főkúti parkerdő Páty és Biatorbágy között elterülő erdős terület, amelyről nem is gondolnánk, hogy mennyi minden látnivalót rejteget. Az 1940-es években telepítettek ide főként fenyőerdőket, emiatt - noha egyáltalán nincsenek kiugró magaslatok - meglepően alpesi hangulatot sugároz. Páty, és Biatorbágy felől is megközelíthető, így csinálhatunk belőle körtúrát, vagy átmenő túrát is, az út mindkét vége megközelíthető Budapestről.

 

 

Túra a Főkúti parkerdőben

1. Biatorbágy vasútállomása tökéletes kiindulópont. Fél óránként mennek vonatok, és parkoló is van, ha kocsival jövünk. Indulás után rögtön átkelünk az 1-es főúton, majd a temető mellett elhaladva a Katalin-hegyi nyaraló övezetbe jutunk. Itt egy balra fordulás után eljutunk az erdőszélre, és a zöld háromszög jelzésen a fák között folytatjuk a sétát. 

2. Az erdő igen fiatal, rengeteg szálegyenes vékony fából áll, kicsit vonalkód jellegű, de szerethető szakasz. Van egyfajta sajátságos hangulata az egésznek. Viszonylag hosszan egyenesen megyünk egy sétányon, amíg el nem érünk egy elkerített rész kapujához, itt élesen balra fordulva a kerítés mellett követjük a jelzést.Gal

 

Tovább a zöld háromszögön Forrás: Nyáry Tamás
Tovább a zöld háromszögön
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

3. Nagyjából 70 méter séta után elfogy a kerítés és kiérünk az erdő szélére, ahol Páty és Zsámbék irányában kopár dombhátak egész sorára látunk rá. A csekély szintkülönbség ellenére, már-már panoráma szerű kilátásban van részünk. 

 

 

Panoráma Páty és Zsámbék irányába Forrás: Nyáry Tamás
Panoráma Páty és Zsámbék irányába
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

A rét peremén haladó utat kell követni, itt némileg eltűnik a jelzés, de a következő erdőfoltnál újra feltűnik, és egy szűkebb ösvényen kanyarogva ismét az erdőben sétálunk tovább.

 

Az első tavaszi virágok már kibújtak a földből Forrás: Nyáry Tamás
Az első tavaszi virágok már kibújtak a földből
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

4. Ebben az erdőben nincsen mértani együttállás, itt cserjés bozótok tarkítják a kuszán álló fás ligeteket, ez az erdő nem telepített. Picit felfelé haladva egy dombtetőre mászunk fel, az ösvény kalandosan kanyarog.
 

 

Cserjés bozótok szakítják meg a mező és erdő sávokat Forrás: Nyáry Tamás
Cserjés bozótok szakítják meg a mező és erdő sávokat
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

 

A domb tetején egy kopár tisztásra érkezünk, majd ereszkedni kezdünk és elérünk egy utcát, valamint néhány házat, amelyek Páty mézes-hegyi üdülő övezetéhez tartoznak. Az utcát szinte azonnal el is hagyjuk, balra lefelé egy kicsit bozótos ösvényen bújunk át az indák alkotta boltív alatt, és ekkor jobbra nézve már látjuk is a Főkúti-forrást.

 

A Főkúti-forrás Forrás: Nyáry Tamás
A Főkúti-forrás
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

5. A kőbe foglalt forrás remek hűsítő ivóvizet ad, mellette turista pihenőt is találunk asztallal. Igen ám, de nem akármilyen forrás ez, állítólag már a római korban is ismert volt gyógyító ereje, ezért a rómaiak fürdőt építettek ide, és ekkor kezdődött a település felvirágzása. Némi frissítő pihenő után visszatérünk a jelzett ösvényre és felkapaszkodunk a pátyi kőbányát rejtő dombtetőre.

 

 

A pátyi kőbányát rejtő dombtető Forrás: Nyáry Tamás
A pátyi kőbányát rejtő dombtető
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

6. A dombról újfent gyönyörű a kilátás dél felé és egy fenyőcsoport mellett egy kékre festett pihenőpad is fellelhető. Észak felé itt is feltűnnek a nyaralóházak. Kövessük tovább a zöld háromszög jelzést az ösvényen, amely pár lépés után egy tanösvény táblához vezet. 

 

 

A kékre festett pihenőpad Forrás: Nyáry Tamás
A kékre festett pihenőpad
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

Ez a rövidke Pátyi tanösvény kezdőpontja, és a felhagyott kőbánya izgalmas sziklavilágát fedezhetjük fel rajta. A táblák jelzései szerint egy vékony meredek, fakorláttal biztosított ösvényen ereszkedünk le a kőbánya peremén, sok helyen lépcsők is segítik a lejutást.

 

Védelmet biztosító fakorlát a tanösvény mentén Forrás: Nyáry Tamás
Védelmet biztosító fakorlát a tanösvény mentén
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

7. A lépcsősor alján megérkezünk a fákkal jócskán benőtt kőfejtő hatalmas sziklafalához egy kis katlanba, ahol ismét pihenőt, sőt szalonnasütő helyet is találunk. Az apró tisztást minden felől fák övezik, így egy nagyon nyugis kis pihenőhely. A folytatásban viszont nincs mese, vissza kell mászni a lépcsősoron a bánya tetejére, és innen tudjuk folytatni a kirándulást.

 

 

Kilátás a fenyők közül Forrás: Nyáry Tamás
Kilátás a fenyők közül
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

8. További 200 méter után a háromszög jelzés jobbra kanyarodik, innen a négyzet jelzésen jutunk le a Páty szélén található parkolóba. A főútra kisétálva meglátogathatjuk a Cukorborsó éttermet, ahol lehetőség van akár egy jó ebédre, vagy vacsorára is, de simán egy italra vagy kávéra is betérhetünk. Ez a hely a túra kiszálló pontja, innen tömegközlekedéssel visszajuthatunk Budapestre. Fakultatív programnak felkereshető a Pátyi pincesor szemet gyönyörködtető erdei pince együttese, ha szerencsénk van, jófajta borokat is kóstolhatunk. Ez nagyjából 3 km kitérő oda-vissza.

 

 

A Cukorborsó étterem Forrás: Nyáry Tamás
A Cukorborsó étterem
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

9. Ha a 4 km még nem volt elég, vagy Biatorbágyon parkoltunk le, akkor a völgyben végigvezető szekérúton, a parkerdőt alulról kerülve visszagyalogolhatunk arra a pontra, ahol az erdőszélen kijöttünk a kerítés mellett. Út közben megtekinthetünk egy Kerecsensólyom totem oszlopot, és a kőbányát is alulról. A jelzett ösvényt elérve ugyanazon az úton fejezzük be a túrát, amelyiken elindultunk.
 

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés