Új fejezet: Instant Ultrabalaton Hír

Új fejezet: Instant Ultrabalaton Hír

Arday Attila
Arday Attila - Ultrabalaton - Támogatott tartalom
2020/06/25
A most kezdődő Instant Caminót és Instant Bringatúrát a koronavírus hívta életre, de túlélik a járványt.

A koronavírus a maga kegyetlen módján áldást is jelentett a világnak, hiszen igencsak próbára tette mindannyiunk leleményességét. E leleményességből pedig soha nem látott és tapasztalt dolgok születtek és születnek: ilyen az instant Ultrabalaton. Két olyan szó kapcsolódott ezzel össze, amelyet külön-külön sokan szeretnek, így együtt viszont igencsak szokatlan párosítást adnak. Szervezői – egyben a hagyományos UItrabalaton szervezői – pedig bizonyosak benne, bár a vírus hívta életre, túléli a szükségállapot végét. 

Pontosabban túlélik, mert az instant Ultrabalaton több kategóriából áll. 

Instant Camino

Ez így talán egy még különlegesebb párosítás, egész pontosan az NN Ultrabalaton Instant Caminóról van szó, ami teljesen új fejezet az Ultrabalatonok történetében. Az NN Ultrabalaton ugyanis évek óta teljesíthető futva és két keréken, de eljött az idő, hogy a gyalogtúra is hivatalosan bekerüljön a repertoárba.

És nem, ezt nem elsősorban azoknak találták ki, akik fáradtak, edzetlenek a futáshoz, ezért inkább gyalogolnak. (Bár természetesen őket is szívesen látják.) Sokkal inkább való mindazoknak viszont, akik szerelmesei a túrázásnak, a teljesítménytúráknak és szeretnének a hétköznapokból egy kicsit elvonulni, egyedül lenni. Vagyis valóban lehet belőle Camino, egy zarándoklat, amely során test és lélek a világ egyik legszebb táján, a Balaton körüli hegyeken, dombokon haladva felülemelkedik a hétköznapokon, meglátja a természet és az ember alkotta világ szépségeit – és a saját életében az igazán fontos dolgokat . Más emberként tér vissza.  

Mindez más azért is, mert a 221 kilométeres Balaton-kör az anyaverseny október 1-4-ei hétvégéjétől független időpontban teljesíthető bárki számára. Pontosabban csak akkor, hiszen az anyaverseny pótidőpontjában a hagyományos NN Ultrabalatoné a főszerep. Ellenben az Instant Camino résztvevői június 26-ától, péntektől már útnak indulhatnak, a nevezés és az út nyitva áll.   

Instant Camino

Instant Bringatúra

Ilyen sem volt még, bár a kerékpározás az Ultrabalaton szerves része. Megannyi család viszont az év egészében vissza-visszatér a csodálatos Balatonhoz és rendszeres programja a biciklizés, többek között ezért találták ki a McDonald’s BringaMánia Ultrabalaton Instant Bringatúrát. 

A lényeg itt is az volt, hogy az anyaverseny hétvégéjétől független időpontban is plusz kihívást adjanak a Balaton-körök, így az október 1-4-ei hétvégét leszámítva bármikor teljesíthető bárki számára. A kör hossza természetesen ezúttal is 221 kilométer, a vonalvezetése megegyezik az anyaversenyével. A nevezés itt is nyitva áll, a bringatúra út június 26-ától, péntektől vár. Az Instant bringatúra egyénileg (1-3 fővel) és csapatban (4-10 fővel, kedvezményesen) is teljesíthető. 

Instant bringatúra

Amit még tudni kell

Akár az Instant Caminóra, akár az Instant Bringatúrára nevezel, a tókerülés iránya a hagyományos ultrabalatoni, vagyis a Balatonnak minden esetben a bal kezünk felé esnie. 

A túra nem verseny, nincs szintidő sem, csak a kilométerek, a teljesítés öröme és a balatoni lángosok, strandok és egy-egy finom limonádé. Meg persze mindaz az élmény, amit egy Balaton-kör nyújthat és úgysem lehet elmesélni.  

A start helyszínét öt önmagában is igencsak vonzó pont közül mindenki maga választhatja ki. Lehet kezdeni északon, délen, keleten és nyugaton is, konkrétabban az alábbi helyeken: Balatonfüred (Annagora Aquapark), Badacsonyörs (Varga Pincészet borbolt), Balatonmáriafürdő (Viktor Panzió), Balatonföldvár (nyugati strand, Bor és Bringa pihenő), Balatonkenese (Vadkacsa étterem). A részvételt az erre az eseményre fejlesztett QR-kódos „check-in” rendszerrel tudja mindenki igazolni, míg a teljesítésért többek között érme és Mizuno-póló jár, a teljesítés formájától, illetve a nevezési csomagtól függően. 

Regisztráció, részletek a nevezésről, útvonal az oldalon.