Túrázási lehetőségek az Őrségben Hír

Nyáry Tamás
2018/10/15
Hétrétország a csodák kertje... de tényleg.
Hirdetés

Mindegy mikor jössz ide, és milyen céllal (biciklizés, nyaralás, pihenés) mindenképpen megtalálod a számításodat.

Túrázni pedig végképp érdemes, mert nincs egyetlen más időtöltési tevékenység sem, amely során olyan alapossággal veheted észre a legapróbb részleteket, mint a gyalogos kirándulás. Az Őrségnek és a Vendvidéknek pedig olyan sajátosan egyedi hangulata van, amely véleményem szerint csak úgy ismerhető meg, ha bejárjuk az összes erdejét és rétjét, szereit és tanyáit, patakparti szénaillatú kaszálóit, takaros portáit, hallgatunk egy kis szarvasbőgést és esetleg gombászunk is egy jót. Ha egyszer valaki megérzi ezt a hangulatot, garantáltan a rabja marad, akárcsak én, már húsz éve.

 

Őrség Forrás: Nyáry Tamás
Őrség
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Az Őrség

A sajátos hangulat pedig abból adódik, hogy a települések szeres szerkezete végett nagyon változatos a táj, út közben erdők, mezők és tanyák váltják egymást, a tanyákon, településeken pedig szinte sehol nincsenek kerítések, a terek és kaszálók szabadon átjárhatók, a helyiek pedig nagyon barátságosak és vendégszeretőek. Erősen javasolt az Őrségbe több napra érkezni, hisz nagyon sok látnivaló van, de ha csak egy napra jövünk túrázni, akkor is lesz miből válogatni. Előre szólok, hogy nehéz lesz a választás.

A környékről lerí, hogy az Alpok lábainál található, hiszen akármerre megyünk, mindenhol visszaköszön a fenyvesek és havasi legelők képe, mindössze annyi a különbség, hogy itt nincsenek egekbe nyúló csúcsok és sziklák. A túrák során azért van olyan hely, ahol rendesen meg lehet izzadni egy-egy emelkedőn, de általában a lankásabb dombokkal tarkított terepviszonyok a jellemzőek.

 

Őrség Forrás: Nyáry Tamás
Őrség
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Programok, események az Őrségben

Mint korábban írtam, az év bármely szakában érdemes túrázni, kikapcsolódni itt, de azért vannak jeles alkalmak a naptárban, amikhez jó lehet programot kapcsolni. Ilyen például a tavasszal látható réti orchideák vagyis kosborok virágzása, illetve az őszhöz köthető szarvasbőgés, valamint a környéken igen nagy számban termő gombák gyűjtése (bevizsgáltatni kötelező), és nem utolsósorban a tökfesztivál és a tökmagolajok időszaka. Szerencsére utóbbi egész évben kapható.

 

Őrség Forrás: Nyáry Tamás
Őrség
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

A túraleírásokat igyekeztem úgy megalkotni, hogy legyenek benne rövidebb és hosszabb körtúrák is, illetve szakaszokra osztható települések közötti túrák is, kedveskedve a vándortúrázás kedvelőinek. Remélem sikerült kedvet csinálnom, ehhez a mindenféle kikapcsolódáshoz tökéletesen alkalmas tájegységhez, és rövidesen meglátogatod.

 

Túraútvonalak

 

Hirdetés