Túrázási lehetőségek a Balaton-felvidéken Hír

Nyáry Tamás
2018/09/05
Néhány lépés alatt megváltozik körülöttünk a táj.
Hirdetés

Ha azt látjuk: Balaton-felvidék, a legtöbb embernek zsigerből a balatoni nyaralás, a nyár, a napfény meg a pálmafák jutnak eszébe. Na jó, esetleg a fesztiválozóknak a Káli-medence és Kapolcs környéke. Ezek csak pár hónapot tesznek ki az évből. Ha azt a célt szeretnénk elérni, hogy a Balaton négy évszakos turisztikai célponttá váljon, említésre méltó, hogy a régió bejárása során 17 túra leírás született, amelyek talán nem is érintettek kimerítően minden látványosságot, viszont olyan mennyiségű programot kínálnak, amiket érdemes bejárni az év bármely időszakában. Sok fajta tematikával megközelíthetőek ezek a programok, alapvetően én a borturizmust, a látványosságok – főleg a rengeteg kilátóhely és geológiai csodák (ezekből kimagaslóan sok van) – felkeresését szolgáló túrák, és nem utolsó sorban a környék rengeteg történelmi emlékhelyét, templomromokat és várakat célzó kirándulásokat emelném ki. Ezek hangulat szerint kombinálhatóak is természetesen.

 

Balaton-felvidék Forrás: Nyáry Tamás
Balaton-felvidék
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Balaton-felvidéki túraútvonalak

A túraútvonalak megközelíthetősége nagyon jó, a tájegység hosszan és keskenyen nyúlik végig a Balaton északi partján, így bármelyik túra helyszíne elérhető akár vonattal vagy busszal is. Ami pedig a legérdekesebb, hogy sok esetben elég néhány lépés a jelzett ösvényen, és máris olyan erdőkben és arculatában teljesen más vidékeken találjuk magunkat, amikről elképzelésünk sem volt korábban.

Szinte mindent meghatároz a földtörténet. A sok millió évvel ezelőtt itt hullámzó Pannon-tenger üledékei, a jégkorszak gleccsereinek felszínformáló munkája és a vulkáni tevékenység összességében olyan területet hozott itt létre, amely nemcsak a hegyek és sziklák, hanem az erdők és a növényzet kialakulásában is meghatározó szerepet játszottak. Gyakorlatilag bármerre megyünk, extrém módon változatos és látványos a terep. Bazalt sapkák és orgonák, erdőben megbúvó tengerszem szerű ingólápok, tiszafás erdők, tiszta vizű források, kőtengerek, gejzírkúpok és felsorolhatatlanul sok más előbukkanó, szemet gyönyörködtető természeti kincs kíséri utunkat.

 

Balaton-felvidék Forrás: Nyáry Tamás
Balaton-felvidék
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Mikor érdemes a Balaton-felvidékre látogatni?

Tényleg bármikor. Tavasszal a rengeteg virág, ősszel a millió színbe öltöző természet, télen a zúzmara és a havas tájak teszik változatossá, na és ott van a nyár is. Igen, akkor eléggé meleg van, és kevesen szeretnek túrázni, de pont itt van benne a csavar, ha már úgyis arrafelé nyaralunk, a legkisebb erőfeszítés bedobni a bőröndbe egy túracipőt, és rámozdulni egy-két napot a nyaralásból. A túra végén pedig lehet csobbanni, így biztosan elviselhető lesz a trópusi hőség. Vagy mediterrán?

 

Túraútvonalak

 

Hirdetés