Menü

2011.09.26.     Hozzászólás 0

Túratipp október 2-ára

Ha részt vennél Erőss Zsolték 8000 méteres mászásán Mátrakeresztesnél, akkor kiegészítő programként a következőt ajánljuk...


Ha már lúd, legyen kövér, vagyis, ha már egyszer lesz egy marha jó 8000 méteres hegymászás Mátrakeresztesnél program 2011. október 1-én, akkor változtasd az egész hétvégédet túrázóssá! Vasárnapra a következő túrát ajánljuk:

Ágasvár túra
Hidegkúti Turistaház – Vörös-kő bérc – Felső-vízesések – Zsivány-barlang – Mátrakeresztes (Óvár Vendéglő) – Ágasvári Turistaház – Ágasvár-csúcs (opcionális) – Vándor-forrás (Vidróczki) – Fallóskút – Mátrakeresztes – Hidegkúti Turistaház (kb. 20 km)

 

81882-Untitled-2.jpg
Hidegkuti Turistaház

 

A S- jelzésen felmegyünk a Hidegkút-nyeregbe, majd a Z+ jelzésen nyugat felé indulunk egészen a Vörös-kő bércig, ahol a P- jelzésre, jobbra fordulunk. Néhány méter után a P+ jelzésen balra kanyarodunk a Felső-vízesések és a Zsivány-barlang felé. Ezután beérünk Mátrakeresztesre, s az Óvár Vendéglővel szemben tovább indulunk a S- jelzésen az Ágasvári Turistaház felé. Akinek van kedve, a turistaháztól egy rövid kitérővel fel tud menni az Ágasvár-csúcsra a K3 jelzésen. Ezután a Z- útvonalon Csörgő-lyuk, Csörgő-rét érintésével elhaladunk a Vándor-forrás mellett és a Fiúsom-völgyön keresztül Fallóskútra érkezünk. Innen a S+ jelzésen visszajutunk Mátrakeresztesre, a falu felső részéhez. Az aszfalt úton tovább sétálva az Óvár Vendéglőhöz juthatunk, de a kocsmánál elkanyarodva a S- jelzésen a Hidegkúti Turistaházhoz érkezünk meg.

 

81882-vandorforras.jpg
Vándor forrás

 

Vörös-kő (781 m)
A Vörös-kő kilátó Mátraszentlászlóhoz legközelebb eső gyönyörű panorámával szolgáló 2005-ben felújított kilátótorony, a 781 m-es magas Vörös-kő hegyen található. A nevét a közelben található vörös színezetű kőről kapta. A Vörös-kő kilátó mellett a sárga sáv és a sárga kereszt turistautak találkozásánál látható a Vörös-kő kilátó névadó köve.

Ágasvár-Csúcs
Külön látnivalóként érdemes megemlíteni magát Ágasvárat, különösen pedig a hegy csúcsáról elénk táruló panorámát. Nyugati irányban a Mátra alacsonyabb vonulatai mögött a Pásztói-medence és a Cserhát kék hegyei, távolabb pedig a Budai-hegység és a Börzsöny tárulnak elénk.

 

81882-agasvarcsucspanorma.jpg
Ágasvár csúcs panoráma 

Észak felé a Karancs szép tömbje mögött – tiszta időben – az Alacsony- és a Magas-Tátra is kivehető.
A hegycsúcs egyébként messziről feltűnik sátor-formájával, mint a Nyugati-Mátra egyik legmarkánsabb kiemelkedése.

 

A hétvégi programról bővebben itt!

Olvass többet a témáról: Sportklub