Teljesítménytúrázók ébresztő! Hír

Siető Andrea - Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2010/03/02
Idén áprilisban megint várja az elszánt túrázókat a Hanák Kolos Turista Egyesület.
Hirdetés
Itt a tavasz, újraindult a túraszezon. Az ország legnagyobb teljesítménytúrájáról Molnár Tamás szervezőt kérdeztük.
 
- Mennyire népszerű a Hanák Kolos túra? - Ez az ország egyik legnagyobb rendezvénye, 2000-nél több túrázó jelentkezik minden évben. Három táv van egy napon, a leghosszabb és egyben a legkimerítőbb a Mátrabérc , a Hanák Kolos és a Muzsla .
 
-Mennyire nehezek a túrák? - A Mátrabérc túrát csak felkészült túrázóknak ajánlom, mert 56 kilométer és 13 órás szintidőt kell teljesíteni. Ráadásul a szintkülönbség majdnem eléri a 3000 métert. A túrázók a Mátra gerincén haladnak, sokat kell felfelé menni.  A Muzsla könnyebb, azt kezdők is tudják teljesíteni. De a Mátrabérc az, amelyik igazi felkészültséget igényel.
Egy túra nehézségét meghatározza a táv hossza, a szintidő rövidsége és az összint emelkedés.
Van két túrázó, akik mindig részt vesznek és mind a 23 alkalommal teljesítették a túrát.
 
Mátrabérc.hu
 
- Kezdők is részt vehetnek? - Akik most akarják ezt kipróbálni, azoknak végig figyelniük kell az időt, és a kijelölt útvonalon szabad haladni. Emiatt a Muzsla egy tanulótúra, itt meg lehet tanulni a tájékozódást.
 
- Milyen ruházat, cipő kell egy ilyen túrához? - Réteges öltözködés javallott egy vastagabb talpú edzőcipőben, de a legegyszerűbb bakancsok is megfelelőek és nem kell speciális öltözék sem. Futóverseny is szerveződött magától a rendezvényre, ők erős, jó tartású edzőcipőben futnak.
 
Mátrabérc.hu
 
- És felszerelés? - Mátra térkép mindenképp kell. Ételről-italról mindenkinek magának kell gondoskodnia, de vannak frissítő pontok, ahol adnak levest, italt a versenyzőknek. Sok folyadék nem kell, de harapnivalót érdemes hozni. Ne nehéz dolgok legyenek, hanem gyorsan bekaphatóak. Akik komolyan sportolnak, azok nem esznek sokat. Kis adagokban hozzanak inkább müzli szeleteket, csokidarabkákat.
 
- A magyarországi túrákon sokan részt vesznek? - Ezen az egy sportrendezvényen rengeteg, nagyjából 2000 induló szokott lenni, aminek nagyon örülünk. Erre a 2000 emberre egy 70 fős szervezőgárda jut.
 
- Mindig más emberek vannak, vagy van egy összeszokott társaság? - Magyarországon olyan 20-30 ezer lehet a teljesítménytúrázók száma. A túrán résztvevők 50-60%-a az előző években is volt.
 
Mátrabérc.hu
   
- Aki kezdőként csatlakozik mire számíthat? - A helyszíni nevezés után egy füzetet kap, melyben leírjuk, hogy milyen időbeosztást ajánlunk. Az ellenőrző pontokon pecsétet kap, hogy valóban követni tudjuk, hogy a kijelölt útvonalon halad. Eltévedni nem lehet, mert gyakori, hogy 2-3-5 fős csoportok együtt indulnak. Biztonsági emberek is mennek a rendezvény mögött és ők segítenek, ha valamilyen baleset lenne. Ráadásul minden második pontnál van mentőbusz, aki a sérülteket, vagy az ereje vesztett résztvevőket ellátja. Rájuk szerencsére nagyon ritkán van szükség.
 
Nézz körül a Webshopban!
Hirdetés