Teljesítménytúrázók ébresztő!

Siető Andrea - Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
Siető Andrea - Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2010/03/02
Idén áprilisban megint várja az elszánt túrázókat a Hanák Kolos Turista Egyesület.
Hirdetés

Itt a tavasz, újraindult a túraszezon. Az ország legnagyobb teljesítménytúrájáról Molnár Tamás szervezőt kérdeztük.

 

- Mennyire népszerű a Hanák Kolos túra?
- Ez az ország egyik legnagyobb rendezvénye, 2000-nél több túrázó jelentkezik minden évben. Három táv van egy napon, a leghosszabb és egyben a legkimerítőbb a Mátrabérc, a Hanák Kolos és a Muzsla.

 

-Mennyire nehezek a túrák?
- A Mátrabérc túrát csak felkészült túrázóknak ajánlom, mert 56 kilométer és 13 órás szintidőt kell teljesíteni. Ráadásul a szintkülönbség majdnem eléri a 3000 métert. A túrázók a Mátra gerincén haladnak, sokat kell felfelé menni.  A Muzsla könnyebb, azt kezdők is tudják teljesíteni. De a Mátrabérc az, amelyik igazi felkészültséget igényel.

Egy túra nehézségét meghatározza a táv hossza, a szintidő rövidsége és az összint emelkedés.

Van két túrázó, akik mindig részt vesznek és mind a 23 alkalommal teljesítették a túrát.

 

Mátrabérc.hu
Mátrabérc.hu

 

- Kezdők is részt vehetnek?
- Akik most akarják ezt kipróbálni, azoknak végig figyelniük kell az időt, és a kijelölt útvonalon szabad haladni. Emiatt a Muzsla egy tanulótúra, itt meg lehet tanulni a tájékozódást.

 

- Milyen ruházat, cipő kell egy ilyen túrához?
- Réteges öltözködés javallott egy vastagabb talpú edzőcipőben, de a legegyszerűbb bakancsok is megfelelőek és nem kell speciális öltözék sem. Futóverseny is szerveződött magától a rendezvényre, ők erős, jó tartású edzőcipőben futnak.

 

Mátrabérc.hu
Mátrabérc.hu

 

- És felszerelés?
- Mátra térkép mindenképp kell. Ételről-italról mindenkinek magának kell gondoskodnia, de vannak frissítő pontok, ahol adnak levest, italt a versenyzőknek. Sok folyadék nem kell, de harapnivalót érdemes hozni.
Ne nehéz dolgok legyenek, hanem gyorsan bekaphatóak. Akik komolyan sportolnak, azok nem esznek sokat. Kis adagokban hozzanak inkább müzli szeleteket, csokidarabkákat.

 

- A magyarországi túrákon sokan részt vesznek?
- Ezen az egy sportrendezvényen rengeteg, nagyjából 2000 induló szokott lenni, aminek nagyon örülünk. Erre a 2000 emberre egy 70 fős szervezőgárda jut.

 

- Mindig más emberek vannak, vagy van egy összeszokott társaság?
- Magyarországon olyan 20-30 ezer lehet a teljesítménytúrázók száma. A túrán résztvevők 50-60%-a az előző években is volt.

 

Mátrabérc.hu
Mátrabérc.hu

  

- Aki kezdőként csatlakozik mire számíthat?
- A helyszíni nevezés után egy füzetet kap, melyben leírjuk, hogy milyen időbeosztást ajánlunk. Az ellenőrző pontokon pecsétet kap, hogy valóban követni tudjuk, hogy a kijelölt útvonalon halad. Eltévedni nem lehet, mert gyakori, hogy 2-3-5 fős csoportok együtt indulnak. Biztonsági emberek is mennek a rendezvény mögött és ők segítenek, ha valamilyen baleset lenne.
Ráadásul minden második pontnál van mentőbusz, aki a sérülteket, vagy az ereje vesztett résztvevőket ellátja. Rájuk szerencsére nagyon ritkán van szükség.

 

Minőségi outdoor felszerelések – Nomád Sport
Túrázás, kajakozás, nordik walking, hegymászás és barlangászás.

Nézz körül a Webshopban!

Hirdetés
Hirdetés