Tátra totó megoldókulcs

Tátra totó megoldókulcs

Nagy Árpád
2018/06/05
Volt 1-2 rossz válaszod a Tátra totón? Itt vannak a pontos válaszok. 
Hirdetés

A legfontosabb tudnivalók a Tátráról

1) Melyik a Tátra főgerincének legmagasabb csúcsa?

A Tátra főgerincének legmagasabb csúcsa a Jég-völgyi-csúcs (2627 m), a hegység legmagasabb csúcsa, a Geralchfalvi-csúcs (2655 m) ugyanis nem a főgerincen, hanem a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcsból délkeleti irányban elágazó mellékgerincen található.

2) Melyik hágó választja el egymástól a Magas-Tátrát és a Bélai-Tátrát?

A Magas- és a Bélai-Tátra határa a hegység főgerincét keleten lezáró Kopa-hágó (1749 m), amely a Fehér-tavi-csúcs és a Bolond Gerő között fekvő füves nyereg.

3) Melyik az a völgy, amelyben a legtöbb tengerszem található?

A Tátra egészét tekintve a legtöbb (20-nál is több) állóvíz (tó vagy tengerszem) a Nagy-Tarpataki-völgyben található, pontos számukat tekintve eltérőek a vélemények.

4) Mennyi zerge él a Tátrában a 2017-es zergeszámlálás szerint?

1263. A Tátrában a szakemberek minden évben két alkalommal hivatalos zergeszámlálást tartanak, mely során a déli és az északi oldalon is számba veszik a zergeállományt, és az adatokat kiértékelve határozzák meg az állomány egyedszámát.

5) Mit nevezünk a Tátrában Tüzelőkőnek?

A tüzelőkőnek (vagy tűzkőnek) nevezett hatalmas sziklatömbök a Tátra feltárása idején a kor turistájának menedéke volt az esők, a szél- és hóviharok ellen. Minden völgyben voltak ilyen sziklák, ezek szélvédett oldalán gyújtott tűznél melegedhettek és főzhették meg ételeiket a turisták.

6) Mikor változtatta meg egy hatalmas természeti katasztrófa a Tátra arculatát?

Az emlékezetes szélvihar 2004. november 19-én, pénteken a késő délutáni órákban sörpört végig a Tátra déli oldalán, hosszú időre megváltoztatva ezzel a Tátra arculatát.

7) Melyik a legmagasabban fekvő menedékház a Lengyel-Tátrában? 

A Lengyel-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza a Lengyel-Öt-tavi menedékház, amely a nevét is adó völgyben, 1672 m magasságban található.

8) Mikor jelent meg az első magyar nyelvű turistakalauz a Tátráról?

A Magyarországi Kárpátegyesület megbízásából 1876-ban jelent meg a neves Tátra-kutató, Karl Kolbenheyer (1841-1901) „Die Hohe Tatra” c. művének első, német nyelvű kiadása, amelyet 1882-ben, Kovács Pál fordításában „A Magas Tátra” címmel követett a kalauz első magyar nyelvű kiadása, melyet a Tátráról írt első magyar nyelvű turistakalauzként tartunk számon.

9) Melyik a legnagyobb tó a Tátra szlovák oldalán? 

A Tátra déli oldalának legnagyobb tava a Nagy-Hincó-tó (1946 m), melynek területe 20,08 hektár.

10) Melyik tátrai településen van sí-múzeum?

A Tátra első téli sportokat bemutató múzeuma Tátralomnicon található.

11) Melyik a legmagasabb pont a Magas-Tátra déli oldalán, ahová jelzett kerékpárúton eljuthatunk? 

A Tátra déli oldalán jelzett kerékpárúton elérhető legmagasabb pont a Tátraszéplakról szilárd burkolatú úton elérhető Felkai-tó (1663 m) partján található Sziléziai ház nevű hegyi szálloda.

12) Melyik két völgyet köti össze a Lorenz-hágó? 

A Szoliszkó-gerinc egyetlen, jelzett turistaúton elérhető hágója, a Lorenz-hágó a Malompataki- és a Furkota-völgyet köti össze egymással.

13) Melyik csúcsra nem lehet feljutni jelzett turistaúton? 

A Poprádi-tó felett található Oszterva nevű kis csúcsra annak ellenére, hogy a tőle 100 méterre lévő, jelzett turistaúton elérhető Oszterva-nyeregből turisták tömegei látogatják, hivatalosan nem vezet jelzett turistaút (ez beugratós kérdés…)

14) Melyik a helyes útvonal a Tarajkáról a Téry menedékházig? 

A Tarajkáról a Rainer-kunyhó – Zamkovszky menedékház – Nagy-kaptató – Sárga-fal alatt – Kis-kaptató útvonal vezet a Téry menedékházhoz, a Pfinn-kilátó már a menedékház fölött, a Felkai-próba pedig a Felkai-völgyben található.

15) A legmagasabb tátrai sziklafal 900 méter magasságú. De vajon melyik csúcs alatt emelkedik? 

A Késmárki-csúcs északi mellékcsúcsa a Weber-csúcs (2524 m), ennek csaknem 900 m magas északi fala a Tátra legmagasabb sziklafalaként ismert.

A Tátra késő ősszel Forrás: Kakuk Andás Mozgásvilág
A Tátra késő ősszel
Kép forrása: Kakuk Andás Mozgásvilág
Hirdetés