Mitől túranadrág a nadrág?

Mitől túranadrág a nadrág?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2018/01/05
Mitől alkalmas túrázni egy nadrág, avagy mitől túranadrág egy nadrág?
Hirdetés

Amikor túrázni indulunk, az élményt nagyban befolyásolhatja a ruházatunk nyújtotta komfort. Ha nem megfelelő nadrágot választunk, akkor az akár az egész túrázást rémálommá, de legalábbis kényelmetlenné teheti.

Túranadrág strapabírása

Talán a legfontosabb elvárás egy túranadrággal szemben, hogy legyen strapabíró. Túráink során megannyi helyzet fordulhat elő, amikor nadrágunk kisebb-nagyobb fizikai behatásoknak van kitéve - kidőlt fatörzsön mászunk át, sziklafalhoz simulva haladunk előre, szúrós és tüskés növényzeten kell átjutnunk. Ilyenkor nem árt, ha a nadrágunk anyaga ellenáll ezeknek a horzsolásoknak, dörzsölődéseknek, szúrásoknak...

A gyártók túlnyomó részt épp ezért a több mint 50 éves Cordura vásznat választják erre a célra, melynek nagy a szakítószilárdsága és a kopásállósága. Ráadásul a kükönböző bevonatoknak köszönhetően vízlepergető, valamint egyéb technikai anyagokkal kombinálva jó a száradó-képessége. Akadnak természetesen más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagok is, mint például a Fjällräven G-1000 vászna, mely waxolással tehető vízlepergetővé, és alapból nem tudják átszúrni a szúnyogok.

Túranadrág rugalmassága

Kirándulások során sokszor olyan mozdulatokat is kell végeznünk, melyek nagyobb mozgásszabadságot igényelnek. Ha a nadrágunk ezeket akadályozza, vagy legalábbis nehézkessé teszi, akkor vesztünk a komfortunkból. Éppen ezért a túranadrágok megfelelő részei rugalmas, elasztikus anyagból állnak – mint például a derék vagy az ágyék rész, de a könnyebb túrákhoz tervezett nadrágok esetében a térd is abból készülhet.

D2_DSC_1816_k_resize.jpg Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu
D2_DSC_1816_k_resize.jpg Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgasvilag.hu

Túranadrág száradási ideje

A jó túranadrág másik fontos ismérve a gyors száradás. Egy eső, egy patakátkelés, vagy csak a nedves aljnövényzet áztatta nadrágban végig túrázni a napot nem épp kényelmes, és hosszútávon nem is egészséges. Viszont, ha a nadrág anyaga könnyedén és gyorsan száradó, akkor a testhőtől pár óra alatt meg tud annyira száradni, hogy ne fázzunk benne. Épp ezért nem alkalmas például a farmer ilyen célra, mert bár strapabíró, de ha egyszer vizes lesz, napokig szárad…

Túranadrág zsebei

Nem életbevágó funkciója a túranadrágoknak, de meglétük tovább növeli felhasználásuk során a komfortérzetünket – ezek a zsebek. Ha szeretjük mindig könnyen elérhető helyen tudni a térképet, iránytűt/gps készüléket, vagy más apró cuccunkat, akkor hálát adunk a tervezőnek, amikor a nadrágunkra nagy, jól pakolható, de pakolva is kényelmes zsebeket rakott.

Túranadrág variálhatósága

Szintén nem életbevágó funkció - magam részéről soha nem hiányzott a megléte. Több gyártó is kínál olyan túranadrágot, melynek szárai térd környékén lecipzározhatók, ezáltal lehetővé téve, hogy nagyobb melegben, ha az adott terepkörülmények engedik, rövidnadrágként is viselhessük.

Hirdetés