Mi az a pamut? Hír

Mi az a pamut? Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2018/01/05
Röviden megválaszolva a feltett kérdést: a gyapotnövény ( Gossypium ) magjait burkoló finom, szőrzetszerű szálai.
Hirdetés

A pamut az egyik legrégebb óta használt alapanyag – már i.e. 5800 körüli leletek között is találtak pamut anyagokat. Kiemelkedően jó tulajdonságai révén napjainkban is az egyik legfontosabb textilipari nyersanyag.

 

A pamut tulajdonságai

A pamut kifejezetten jó tulajdonsága, hogy kopásálló, tartós szövet (ráadásul nedvesen masszívabb, mint szárazon). A nyúlása, rugalmassága csekély. Tapintásra nagyon kellemes, bőrbarát.

Outdoor felhasználásra azonban önmagában nem igazán használják, aminek több oka is van. Egyrészt a pamut képes (száraz) tömegének több mint 25%-át felvenni. Ráadásul nagyon, nagyon lassan szárad, éppen ezért legtöbbször poliészterekkel vagy poliamidokkal kombinálják. Súlya is nagyobb, mint egyéb szintetikus társaié. A hőszigetelő tulajdonsága sem túl jó – nedvesen, ami túrázás közben könnyen előfordulhat, magasabb a hővezető képessége, mint a levegőé.

Mivel a gyapot nagyon kényes növény, és a sok vegyszer környezetkárosító hatású, melyek megvédenék, ezért génmanipulált gyapotokat fejlesztettek ki, melyek sokkal ellenállóbbak – és ezáltal kevesebb vegyszert igényelnek.

 

Pamutruha tisztítása

Legtöbb pamutból készült ruhadarabunk ugyanúgy tisztíthatod, mint bármely mást a szekrényedből. Mivel különböző összetételekben alkalmazzák, érdemes első alkalommal a címkéjéről tájékozódni a gyári előírásokról!

Hirdetés