LESZ TTTTT! - Amikor a hülyeség szorgalommal párosul Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/12/13
Téli TüdőTisztító TúlélőTúra - Extrém, téli, tájékozódási, csapatverseny. Cél az ellenőrző pontok viszonylag szűk időintervallumban való érintése. Ehhez elengedhetetlen a precíz tájékozódás, a térkép és a tájoló magabiztos együttes használata, a domborzati és egyéb alternatív tájékozódási lehetőségek készségszintű használata.
Hirdetés

Alapötlet:

Onnan származik, hogy sokaknak bizony kevés az a kihívás, amit egy ’hagyományos’ túlélőtúra képes nyújtani. Éppen azért, hogy ennek a jóval szűkebb rétegnek is tudjon az egyesület olyan programot adni, amiben kipróbálhatja magát, valamint hogy a téli időszakra is legyen valami igazi hamaham-ás hangulatú rendezvény kerül megrendezésre a túra. Időpont választása: Az időpontjának kijelölése az alábbi szempontok mentén történt, - karácsony vége felé - a sok bejgli zabálás után - sokakban merül fel az igény, hogy kimenjenek a természetbe, - sokaknak nincs pénze elutazni síelni, de a tél örömeit kipróbálná újszerű megközelítésekben is, - a két ünnep közötti időszakban nincs tanítás, és sok munkahelyen szabira (olykor kényszer szabira) mennek az emberek, - karácsony előtt mindenki megvan őrülve a karácsony, az évvége, a vizsgaidőszak stb miatt. - január, február vizsgaidőszak, áremelések, év eleji hajtás mindenhol - szilveszter előtti időpont szükséges, mert az év végi bulit a fiatalok nem fogják kihagyni, Tehát a két ünnep között, lehetőleg egy hétvégi időpont kell.

Időtartam: A hagyományos egész hétvégés 3 napos rendezvény sokak számára nem fér el a két ünnep közötti időszakban. Éppen ezért csak két napot érintő túrát céloztunk meg.

Sajátosságok: A TTTTT a klasszikus túlélőtúrákhoz képest jóval nagyobb egyéni és csapatteljesítményt igényel mind fejben, mind pedig fizikálisan. Éppen ezért a túrát kezdő túrázók számára nem ajánlott! A túra során minden az időről szól. Cél az ellenőrző pontok viszonylag szűk időintervallumban való érintése. Ehhez elengedhetetlen a precíz tájékozódás, a térkép és a tájoló magabiztos együttes használata, a domborzati és egyéb alternatív tájékozódási lehetőségek készségszintű használata.

A pálya egy zárt poligon, melynek kezdő és végpontja maga a bázis. A csapatok kötött sorrendben érintik az ellenőrző pontokat, ahol pontőrök ellenőrzik őket. Az ellenőrző pontokon feladat nem vár a csapatokra csak a pontőrök. Egyszerre mindig csak a következő és az azt követő ellenőrző pont helyét ismerik a csapatok. Ezáltal minden csapat eldöntheti az adott ponton, hogy reális esélye van-e a versenyben maradásuknak, vagy inkább feladják. Feladás mellett döntő csapatok a ’futottak még’ kategóriában tovább versenyezhetnek, de ez esetben az ellenőrző pontok nem számítanak bele az eredményükbe.

A pályán viszonylag kevés számú fakultatív pont is ki lesz jelölve. Ezek helyét még a startnál megkapják a csapatok. Az egyes fakultatív pontok érintése a szokásos módon, az adott pontra vonatkozó kérdésre adott válasz értékelésével történik.

A túra 28-án pénteken 12:00 órakor kezdődik, és 0:00 óráig tart. Ebben az időintervallumban kell a csapatoknak az ellenőrző pontok közül illetve a fakultatív pontok közül a lehető legtöbbet érinteni.

Fontos, hogy a pálya - időjárás viszonyok függvényében - nem biztos, hogy teljesíthető. Éppen ezért a stratégia alkotásánál a fő hangsúly a pontos tájékozódás mellett a csapat erőnlétének ideális megítélése is egyben.

Bővebb információk!
Hirdetés