Idén 10 éves a Vándortúra

Idén 10 éves a Vándortúra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
2024/03/27
Idén 10 éves a Vándortúra! Érdekes ezt kimondani a szervező és alapító csapat tagjaként. Azért is, mert a korona vírus miatt két év kimaradt. Így a kilencedik rendezvényre készülünk, de tény hogy 2014-ben szerveztük meg először. A terv pedig korábban is megvolt már, hiszen majd két évig tartott, mire az elképzelésből terv, a tervből pedig többszöri útvonal bejárások nyomán egy költségvetéssel alátámasztott prezentáció lett a támogató Fjällräven projektor vásznán.
Hirdetés

Ha az első alkalom rajtját vesszük a kezdetnek, akkor az Aggteleki-karszton és a Bükk hegyei között kezdődött minden. Három útvonalterv közül választottuk ki ezt a helyszínt, a Börzsöny - Pilis-Visegrádi hegységet, valamint a Bakony vadregényes vidékét utasította maga mögé ez az útvonal. Később azért labdába rúgott az egyik talonban maradt terv, de erre majd később térünk ki.

Idén 10 éves a Vándortúra-2
Hór-völgye
Idén 10 éves a Vándortúra-2
Forrás: Nyáry Tamás

Mi adta az ötletet?

A Fjällräven Classic nevezetű túrája, amely Svédországban a sarkkörön túl vezet a Királyok útján Európa legnagyobb vadon maradt rezervátumában. A svéd túra ruházat- és felszerelés gyártó cég célja ezzel a túrával minél több embert megmozgatni és a természet felé fordítani, amelynek védelmére nagyon nagy erőket mozgósítanak. Kabala állatuk a sarki róka, amelynek megmentését célul tűzték ki a cég névadója is. Fjällräven = sarki róka. 

Európában, sőt most már világszerte túrázók ezreinek van a bakancslistáján ez a néhány napos kaland. Az ember találkozhat itt a korlátlan szabadsággal és a kiszolgáltatottság érzésével a természet erőinek, megtapasztalhatja önmagát és a saját határait is.

Ha Svédország messze van?

Ha szeretnénk részt venni ezen a túrán, el kell oda utaznunk. Vagy,.... Szerezzük meg magunknak! Így pattant ki a fejünkből a Vándortúra ötlet szikrája. Magyarországon nem találunk több ezer négyzetkilométeres érintetlen rezervátumokat, de számtalan látványos túrázásra alkalmas hegységünk és nemzeti parkunk van, amit érdemes megismertetni a túrázókkal. Különösen úgy, ha a résztvevők egy része külföldi és még nem látták hazánk csodás természeti kincseit.

A szép helyek felfedezése

A Vándortúra négy éven keresztül változatlan útvonalon került megrendezésre, és csak kisebb szakaszokat módosítottunk közben, az előző évek tapasztalatai és az időjárási tényezők figyelembe vételével. Volt ahol egy hosszú aszfaltos szakaszt cseréltünk erdei ösvényre, volt ahol a sok esőzés miatt megáradt patak völgyet kellett elkerülni. De az útvonal páratlan szépsége oda bilincselt minket néhány ismétlésre.

Aztán felébredt a vágy a szervezőkben és a visszatérő túrázó közösségben is, hogy új tájak felé forduljunk, így történt, hogy 2018-ban a Bakonyban és a Balaton-felvidéken, 2019-ben pedig teljesen a Balaton-felvidéken koptatta az ösvényeket az átlagosan 200 főből álló mezőny. A kezdeti Bakonyi útvonal tervet alaposan át kellett dolgozni, mert a Bükkből sok tapasztalatot hoztunk magunkkal, be kellett állítani a napi optimális távolságokat, amik nem teljesíthetetlenek, de azért van bennük kihívás is. Ehhez pedig még a szálláspontokat is meg kellett találni, ami évről évre az egyik legnehezebb feladat.

Idén 10 éves a Vándortúra-7
Bélkő
Idén 10 éves a Vándortúra-7
Forrás: Nyáry Tamás

Miben különbözünk a svéd- Classic-tól?

Ha Magyarországon bizonyos esetekben van is lehetőség 1-1 napot vadkempingezni, ezt egy 200 fős rendezvényen biztosan nem lehet megcsinálni. Ezért nekünk minden táborunkat magánkézben lévő belterületi besorolású táborhelyen vagy kempingben kell megszervezni. A svéd lappföldön 5 napos kalandod során annyit gyalogolsz egy nap, amennyi jól esik és ott vered fel a sátradat ahol szeretnéd. Nálunk fix táborok és fix napi távok vannak, mindenki ugyanott alszik. Ez lefarag egy kicsit a szabadság érzetből, viszont van egy nagy előnye! Hihetetlen erős közösség építő ereje van annak, ha egy azonos érdeklődésű, túrázni szerető csapat együtt tudja megbeszélni a napi kalandokat az esti tábortűz körül ülve. Életre szóló barátságok, kapcsolatok köttetnek ezeken a túrákon, és a célba érkezve azt érzed: Nem hiszed el, hogy vége van, és haza se akarsz menni!

Kényszerszünet

2019-ben egy nagyon hangulatos, és igen forró (40 fok árnyékban) Balaton- felvidéki vándortúra után nem gondoltuk volna, hogy eztán le kell állnunk egy időre. De minket is bedarált a kovid. Szabadba ugyan lehetett menni, de két éven keresztül nem kaptuk meg a hatósági engedélyeket a túra megrendezésére. Ezért hatalmas volt az öröm, amikor ‘21 decemberében felcsillant a remény, hogy ‘22-re ismét zöldet kapunk. Az idő rövidsége miatt hatalmas tempóban kellett elkezdeni a szervezést és március vége lett, mire sikerült megnyitni a regisztrációs időszakot. Szerencsére időben elkészültünk mindennel, és kisebb nagyobb bakikkal, de újra bejártuk a Balaton-felvidéket.

Ismét új utakon

2023-ban elhagyva a Balaton környékét a Mecsek felé vettük az irányt, ahol elsősorban az erdősebb, árnyasabb, meleget elkerülő ösvények reménye hajtotta a csapatot. Ebben nem is kellett csalódnunk. A napi távok rövidebbek lettek abból kifolyólag, hogy a hegységben a szintkülönbségek is megsokasodtak. A táboraink is kényelmesek voltak, volt minden állomáson megfelelő tisztálkodási lehetőség, amely növelte a komfort érzetet. A túra csak 4 napos volt, de így is temérdek élmény várt a résztvevőkre, a Mecsek aránylag kis kiterjedése ellenére rengeteg természeti látványosságot tartogat.  

Idén 10 éves a Vándortúra-8
Balla barlang
Idén 10 éves a Vándortúra-8
Forrás: Nyáry Tamás

Indul a körforgás

Itt is jó, ott is jó és lassan már el se tudjuk dönteni, hogy melyik helyszín volt a legjobb. Ez pedig egy újabb változást hozott. Idén a 10. túrára visszatérünk az első útvonalunkra a Bükkbe, aztán pedig minden évben cserélődni fog a helyszín. Jövőre ismét Balaton, aztán Mecsek és újra Bükk. Vagy ki tudja? Lehet, hogy valami újdonság is becsúszik majd? Ez legyen a mi titkunk egyelőre.

Mi várható az idei Bükki túrán?

Az útvonal nagyrészt megváltozott. A régi Aggtelek - Felsőtárkány helyett, most egy Felsőtárkány rajt-céllal megtervezett 5 napos körtúra várható. A napi szakaszok szintesek lesznek, a hegység kitesz magáért, minden napra jut majd 800 - 1000 méter szint. Viszont aggodalomra semmi ok, a távokat most is úgy terveztük meg, hogy még hátizsákkal is teljesíthetőek legyenek. Az első nap Felsőtárkányból Répáshuta - Rejtekig vezet majd az út, ahol  bejárhatják a túrázók a híres Hór-völgyet és betekinthetnek egy igazi ősember barlangba is. A második nap a fennsíkon lesz egy pihentetőbb 16 km-es szakasz Bükkszentkeresztig. Harmadik nap pedig érkezik majd csőstül a sok látványosság Lillafüred környékén, és végül egy gyönyörű magaslati tábor Szentléleken. Negyedik napra sok lefelé menet jut, a fennsíkról a töbrök világán át le kell ereszkedni Bélapátfalvára, utolsó nap pedig a Bélkő és az Őrkő szikla csodái szórakoztatják majd a túrázókat. Ha sikerült kedvet csinálni a túrához, júniusig tudsz regisztrálni a túra honlapján, és az egyéb részleteket is ott olvashatod el.

Hirdetés