Geotúra-vezetői tanfolyam indul! Hír

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja, bemutatóhelyek, túrázási lehetőségek;http://www.bfnp.hu/magyar/nyitolap/
2010/03/26
Szeretnéd megismerni, vagy másokkal is megismertetni a szerveződő Bakony-Balaton Geopark páratlanul gazdag földtani örökségét?
Hirdetés
Kiváncsi vagy arra, hogy a látszólag hallgatag és rideg kőzetek milyen érdekes folyamatokról, évmilliók élővilágáról tudnak „mesélni”? Esetleg falusi, öko- vagy bakancsos turizmussal foglalkozol, és szeretnél minőségi többletszolgáltatást, érdekes és tartalmas túraélményeket nyújtani vendégeidnek?
 
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság április–május hónapokban újabb 60 órás geotúra-vezetői tanfolyamot indít, ezúttal a Balatonfüredtől Balatonfőkajárig terjedő területen, csopaki oktatási helyszínnel (és persze sok-sok terepbejárással!). Az ismeretek megszerzésében tapasztalt geológus illetve földtani természetvédelemmel foglalkozó szakemberek segítik majd a jelentkezőket, de természetvédelmi őr, néprajzkutató és mentőorvos is lesz az előadók között (tehát messze nem csupán a kövekről esik szó a kurzuson).
 
Mi a geopark? Ha természeti értékekről – illetve azok védelemről – esik szó, az emberek túlnyomó többsége ma is párába burkolózó esőerdőkre, színpompás madarakra, gyönyörű virágokat hozó lágyszárúakra gondol.
Hogy mit lehet „szeretni” egy sziklafalon, egy útbevágáson, rideg és néma köveken?...
Az előzőekkel azonos rangú, élettelen természeti értékek jelentőségének hangsúlyozása (a barlangok védelmén túl) sokáig nem talált különösebb visszhangra nemzetközi szinten, de idővel egyre többen szóltak földtani örökségünk megőrzésének és bemutatásának fontosságáról.
Az UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geopark programját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot (European Geoparks Network), amelynek napjainkban már 35 tagja van.
Egy geoparkban számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amely tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke miatt egyaránt kiemelkedő (ha a fajok és életközösségek sokszínűségének leírására megalkottuk a biodiverzitás fogalmát, miért ne használhatnánk a geodiverzitás kifejezést?).
A „szelíd”, fenntartható jellegű geoturizmuson keresztül egy megfelelően nagy kiterjedésű geopark képes a helyi gazdaság fejlődését is szolgálni. Egyik alapvető feladata a földtani örökség jelentőségének tudatosítása – nem csupán a látogatók, de a helyben élők körében is. A geológiai értékek eladásához, károsításához egy geopark semmilyen körülmények között nem nyújthat segédkezet (ősmaradványok, ásványok árusítása stb.). A komplex jelleget hangsúlyozva fontos kiemelni, hogy a geoparkok területén jelentős történelmi, kulturális és ökológiai értékek is vannak. A helyi közösségek és szervezetek bevonása alapvetően lényeges (gondoljunk csak arra, hogy pl. egy hulladékkal telehordott víznyelő vagy felhagyott kőfejtő kitisztításában milyen fontos szerepe lehet egy helyi természetvédelmi egyesületnek).
A geoparkot irányító testület kidolgozza, hogy az együttműködő partnerekkel karöltve a szervezet milyen módon kapcsolódjon be a környezeti nevelésbe, oktatásba és tudományos kutatásokba, valamint következetesen megvalósít egy olyan kezelési/működtetési tervet, amely részletesen kifejti, hogy a helyben élők gazdasági érdekei hogyan harmonizálhatnak a különböző természeti és táji értékek megóvásával. Végül, de nem utolsó sorban a geoparkok a nemzetközi hálózat tagjaiként élő kapcsolatokat ápolnak társ-szervezetekkel, amely során a partnerek által bemutatott értékekre, az ottani tevékenységre kölcsönösen felhívják a látogatók figyelmét. Látható tehát, hogy a geopark nem egy újabb, korlátozásokkal járó védett területi kategória, nem (pusztán) földtudományi park, és nem földtani alapszelvények, tanösvények sokasága. Tudj meg többet a geoparkokról...
 
Az oktatási program kiírását (dátumok, költségek stb.) itt olvashatod: Letöltés
A tanfolyam tematikája, tervezett programja: Letöltés
Jelentkezési lap letöltése: Letöltés
Hirdetés