Fél életem egyetlen táskában

Fél életem egyetlen táskában

Kakuk András
Kakuk András
2015/10/07
Thule Guidepost 75 hátizsák teszt
Hirdetés

A Thule 75 literes „irányjelző táblájára” tettük rá a kezünket, hogy egész nyaras, alapos tesztnek vessük alá. Ennek keretében ebbe pakoltam bele a fél életem a 4 napos szlovéniai mászótúrámra.

Saját tapasztalatból tudom, hogy ennyi napra ennél kisebb zsák (60, 65 literes) csak nagyon könnyű pakolás esetén elegendő, és feltételezi a szuper kicsire összegyűrhető hálózsákot. Ami nekem nincs. Így a 75 literes méret elkerülhetetlen.

75 litert ha megpakolunk, akkor már igen szép súllyal számolhatunk, ami a hátunkat húzza. Abszolút nem mindegy, milyen komfortérzetet ad zsákunk, mert az egész túrát elronthatja, ha kényelmetlen, nehéz a rakomány.

Thule Guidepost 75 Forrás: thule
Thule Guidepost 75
Kép forrása: thule

Élesben

Kezdetnek rögtön a nagy méretű hálózsákom próbáltam beletuszkolni.
Belefért.
Szuper.
Jöhet a többi.

A Guidepost 2/3-1/3 arányban osztható, amit igyekeztem kihasználni, hogy a gyakran szükséges cuccaim kényelmes elérhetőségben legyenek végig. Az osztást nem cipzárral érhetjük el, hanem ringlis/akasztós megoldással. Üres állapotban lényegtelen a különbség a két mód között, de ha az egyik rekeszt megtömjük, és utána döntjük el, hogy mégsem kell az osztás akkor ez a gombolásos módi kicsit nehézkesebb.

A Guidepost ezen felül oldalt fel van sliccelve, így a cuccainkhoz könnyen hozzáférhetünk oldalról is. A zsák strapabíró Cordura anyagból készült, így bátran pakolhatjuk, az anyaga bírni fogja.

 

Ha tele a zacsi...

Ha sikerült telepakolni, akkor fogjuk igazán értékelni a zsák testre szabhatóságát. A váll hevederek egy fém sínen csúsznak fel és alá, méretre állításuk sosem lesz ennél egyszerűbb. A Thule egy egyedi megoldással azt is megoldotta, hogy széltében lehessen a vállhevedereket állítani, 3 méretben (S,M,L) szabhatjuk gyík- vagy Gyurta Dani méretű vállizmainkra. Az állítás ebben az esetben is egyszerű és magától értetődő, a heveder mozgatásával kell egy műanyag stiftet a megfelelő lyukba helyezni.

A kényelemhez nagy mértékben hozzájárul a torziós csípő heveder, ami a központi felfogatási pont körül mozdul el. Egy ekkora zsák esetében ez áldás. Ha pl. utunk egy kőlavina felé vezet és szép nagyokat kell lépnünk a felfelé haladáshoz, akkor nem kellemes, amikor a töltőtömeg oldalra elmozdulva magunkat is abba az irányba húz. Ezzel a megoldással csak a heveder mozog, követi a mozgásunkat és a zsák oldalirányú kilengése minimálisra csökken.

 

Thule Guidepost 75 Forrás: Mozgásvilág.hu
Thule Guidepost 75
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A hátizsák váza egy alumíniumból készült és Transhub-nak keresztelt rendszer, aminek a teszt alatt is megtapasztalt előnye, hogy észrevétlenül a csípőre helyezi a súly nagy részét, mentesítve a hátat a többletsúlytól.

Maguk a hevederek formái is eltérnek az átlagostól. A vállunk belső vonalától egész extrém kanyarban közelednek a szügycsontunk felé. Ennek a szép nagy ívnek az előnye, hogy kevésbé zavarja a karunkat mozgásban, és összehúzni sem kell őket olyan erősen.

 

Egyéb okosságok

Nobel díj és a kicsién

A víztartály helye külön, felülről elérhető zsebben van, így könnyebben cserélhető, állítható és a pót ruhánkat sem vizezi annyira össze. Az oldalt található kulacs (vagy kotyogós kávéfőző) tárolására ajánlott rugalmas zseb sem felfelé nyílik hanem 45 fokban elforgatva előre. Ez az ötlet önmagában sokat ér, (Nobel-díjat neki!), mert útközben nem kell le-felvenni a zsákot, ha el szeretnénk érni a kulacsot, hanem menet közben hátranyúlva is abszolválhatjuk a feladatot.

Amitől a Thule Guidpost még jobban kitűnik a tömegből, az innovaítv megoldás ahogyan a tetőből egy 24 literes kisebb csúcstámadó zsákot tudunk hajtogatni. Igen hasznos, így a Jalovec csúcstámadásához nem kellett egy plusz hátizsákot bepakolni.

 

Thule Guidepost 75 kicsién bevetésen Forrás: Mozgásvilág.hu
Thule Guidepost 75 kicsién bevetésen
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Azért, hogy ne csak jót mondjak találtam, 1-2 csomót is a kákán!

A hevederek esetében láttam már jobban szellőzőt is, a sok technikai megoldás pedig rossz hatással volt a zsák súlyára. (2.8 kg). Esőhuzat (bár a Cordura kisebb esőt elbír, és egyik- másik zipzár vízálló) nincs beleépítve, külön kell hozzá vásárolni.

 

Összességében kevés olyan termékkel találkoztam ami ennyi, tényleg használható technikai újítást sorakoztat fel mint a Thule Guidepostja.

Ráadásul mindezt a Thulétől már megszokott elegáns, minimalista skandináv stílusban.

 

Paraferee és a Thule az ösvényen...

Úgy adódott, hogy a Thule Guide hátizsákot a Fjallraven Vándortúra során tesztelhettem. Egy ilyen tesztbe belevágni, előzetes próba nélkül erősen rizikós, hisz ha útközben valami gond adódna vele, nincs B-terv, végig kell mennem vele. Azért bíztam a tapasztalatomban, és az előzetes átnézésekor nem találtam semmi arra utaló jelet, hogy ne lenne jó útitárs a Guide. Így hát odaálltam a rajthoz, a 18 kilogrammosra hízott zsák felkerült a vállamra, és elkezdtem bandukolni. Mire a célba értem, teljes és határozott képet alkottam a Guide-ról.

Még készülődéskor, majd menetközben is éreztem, hogy ezt a zsákot rendkívül jól lehet pakolni, köszönhetően az aljáig futó oldal cipzárnak. Nem kell végig túrni a teljes szállítmányt, csak hogy a zsák aljába pakoltat elérjük. A nagy rekeszben amúgy volt, kb ¼ - ¾ méretnél, egy térelválasztó, de nem tartottam rá igényt, és kivettem még indulás előtt. A vállpántok és lapockapárnázás magasságát gyorsan magamra szabtam előzetesen, majd útközben könnyedén finomhangoltam.

A zsákhoz külön vásárolható egy hatalmas esővédőhuzat is, melynek használhatóságát sajnos élesben volt szerencsém kipróbálni. Örömmel konstatáltam, hogy elég nagy ahhoz, hogy a megtömött zsákot bőven betakarja (járt már kezem között olyan gyártó terméke, melynek védőhuzata már teljesen megtömött állapotban passzentosan érte körbe a zsákot). A kupolánál a hátunk felé bőséggel lenyúlik, alul pedig a derékpántot bele lehet bújtatni – így nem tud felhúzódni menetközben. Ami még nagyon tetszett, hogy középmagasságban van egy elasztikus hevederje, amit a másik oldalához lehet kapcsolni, hogy még stabilabban borítsa körbe a zsákot. Csillagos ötös!

Nagyon praktikus volt a kupola két irányból nyithatósága, mivel sokszor - főként esőben, amikor fenn volt a huzat - nehéz, vagy macerás lett volna a normál irányból hozzáférni. Örültem a két nagy zsebnek is a derékövön, amikbe a pénztárcát és telefont, valamint a másikba apró csokit és aszalt gyümölcsöket rejtettem, hogy mindig kéznél legyenek.

 

Thule Guidepost 75 kicsién bevetésen Forrás: Mozgásvilág.hu
Thule Guidepost 75 kicsién bevetésen
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A megtett 110 kilométer végére egy apró és egy nagyobb problémát találtam a Guide-ban: a zsák önsúlya elég nagy (2,8 kg), ami nagyjából 1 kilogramm felesleges teher, egy elfogadható súlyú zsákhoz képest. Így olvasva lehet, hogy ez nem tűnik soknak, ám több napon keresztül magaddal cipelve (vagy épp nem cipelve) már más a helyzet. De ez kis dolog, ami viszont nagyobb gondot okozott az a vállpánt volt. Ezek elég keskenyre és keményre sikeredtek, és hosszútávon ekkora súlynál már erőteljesen nyomták a kulcscsontom (be is duzzadt az izomzat alatta).

Összességében azonban a Guide egy praktikus, jól használható túrazsák. Bármikor szívesen elindulnék vele Retyezátba, Magas-Tátrába több napra.

 

+
levehető és kis zsákká alakítható fedő
torziós, csipőheveder
könnyen (deuternél is könnyebben) állatható hátrendszer
oldalról is nyitható
strapabíró
vízálló zipzár
víztartály tartó külön zsebben
heveder forma
csipőhevederen zsebek
Transhub hátirendszer
stílus

-
hevederek anyaga kevésbé szellőző
súlya
esőhuzat külön

Hirdetés