Az erdészek türelemre intenek Hír

Az erdészek türelemre intenek Hír

Pintér László
Pintér László
2014/12/06
Tudjuk és értjük, hogy mindenki szeretne segíteni az erdők jégkár utáni helyreállításában, de a helyzet egyelőre szakembereket kíván. Aki a tiltás ellenére az erdőbe megy, potenciálisan az életét kockáztatja!
Hirdetés

Lesújtó képet nyújtanak a jégtörést szenvedett erdeink. A Vértestől a Pilisen és a Budai-hegységen át a Bükkig minden hegyvidéki erdőben ugyanaz a tragikus kép fogadja a látogatót: lombkoronájuk nagy részét elvesztett fák, derékba tört fatörzsek égnek meredő csonkjai, a talajon mindenütt lehullott ágak, gallyak áthatolhatatlan szövevénye, tövestől kidőlt fák tömkelege. A jég, ami mindezt okozta, nyomtalanul elolvadt, csak a katasztrofális pusztítást hagyta hátra.

A jég elolvadásával korántsem múlt el a veszély. Rengeteg a félig kidőlt fa, illetve a félig leszakadt, fennakadt ág. A felázott talaj miatt további fakidőlésekre is lehet számítani. A turistautak többsége járhatatlan, sok helyen a jelzett fák is kidőltek, így az ismert túraösvényen is könnyen el lehet tévedni. Ilyen mennyiségű törmelék felszámolásához, elhordásához szakemberekre van szükség, ezért az erdészetek, bár nagyon hálásak az önkéntes felajánlásokért, egyelőre a türelmünket kérik. 1-2 hétre van szükségük ahhoz, hogy az elsődleges veszélyforrásokat elhárítsák, ezután kezdődhet csak az eltakarítás.

Pad volt Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Pad volt
Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.
 

Az Egererdő Erdészeti Zrt. közleménye (Mátra, Bükk):

„Az EGERERDŐ Zrt. a hét elején bekövetkezett rendkívüli időjárási viszonyok megszűnte után, a jégpáncél olvadását követően azonnal elkezdi a károk felmérését. Terepen dolgozó szakembereink a közutak megtisztításából is kivették a részüket, most az erdő következik. A veszélyes, törött, sérült fák eltávolítása, elsősorban a turistautak megtisztítása az első lépés, hogy az eddig sikeresen elkerült tragédia ne következzen be. Kérjük Önöket, a következő pár napban is kerüljék a magasabb térszíneket, mivel a fák az olvadás során és utána is tovább törhetnek.

Strubel József sportfavágó, a Magyar Stihl Timbersports válogatott tagja, az Egererdő Zrt. munkatársa, Parádon él. Telefonos érdeklődésünkre elmondta, hogy a helyzet a Mátrában is katasztrofális. A 24-es számú főutat Mátraháza és Parádsasvár között csak csütörtök estére tudták megnyitni, de eleinte az életveszély miatt még a favágókat sem engedték be az erdőbe. Hasonló volt a helyzet a Galyatető felé vezető úton.  Az aszfaltozott utak megtisztítása után először a turistautak, majd az erdőgazdálkodási utak következnek. Párhuzamosan megkezdték a kárfelmérést is. Hatalmas mennyiségű sérült fát kell kitermelni, és tavasszal új telepítésekre is szükség lesz.

Jelenleg az erdőkben uralkodó állapotok nem teszik lehetővé, hogy szakértelem és megfelelő védőfelszerelés nélkül bárki részt vegyen a munkálatokban

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye:

"A magasabban fekvő régiókban fennálló balesetveszélyes helyzet miatt a hétvégén is érvényben van a látogatási tilalom a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság erdeiben. Lomniczi Gergely szóvivő továbbra is türelemre inti a helyreállításban részt venni kívánó sporttársakat, hiszen a helyzet továbbra is fokozottan balesetveszélyes, még a szakemberek számára is életveszélyes. Mintegy 20 000 hektár erdőterületet érint a kár a 300 méteres tengerszint felett (ez a Pilisi Parkerdő területének 1/3-a!), az elmúlt évtizedekben nem volt példa hasonló katasztrófára.

Különösen veszélyes Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenő. Nem látogathatók a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, továbbá a Nagy- és Kis-Hárs-hegy és a Látó-hegy kilátói. A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház.

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezúton is szeretne köszönetet mondani a folyamatosan érkező önkéntes munka felajánlásokért. Az időjárási katasztrófa következményei mellett nagyszerű tudni, milyen sok civil érzi magáénak az erdőt, milyen sok ember hajlandó szabadidejéből az erdőre áldozni. Jelenleg az erdőkben uralkodó állapotok nem teszik lehetővé, hogy szakértelem és megfelelő védőfelszerelés nélkül bárki részt vegyen a munkálatokban, ezért a jelentkezők türelmét kérjük. A Parkerdő az önkéntesek számára civil szervezetek bevonásával a későbbiekben szervezi meg a csatlakozás lehetőségét. Kérjük, szervezett keretek nélkül, önállóan, a szakemberek által végzett veszélymentesítés előtt senki ne induljon az erdei utak megtisztítására!

Rengetegen szeretnének önkéntes alapon csatlakozni a takarítási munkálatokhoz. A Magyar Kerékpáros Szövetség kezdeményezésére összefogás indult, melyhez létrehoztak egy Facebook csoportot is. Ehhez bárki csatlakozhat, aki segíteni szeretne. Az elsők között jelezték együttműködésüket a terepfutók, a Magyar Snowboard Szövetség, hegyikerékpáros klubok, a Síklaszter, de folyamatosan jönnek a felajánlások magánszemélyek és vállalkozók, valamint további sportegyesületek részéről. A csoportba itt lehet jelentkezni:

https://www.facebook.com/groups/kerekparosokazosvenyekert/

Csatlakozzatok bátran és figyeljétek a híreket! Viszont nyomatékosan kérünk benneteket, hogy amíg az erdészetek nem jelzik, hogy milyen módon tudják fogadni a segítségünket, addig a saját szakállatokra nem menjetek az erdőbe! Biztosan lesz rá mód, hogy segítsünk, de hagyjuk, hogy előtte a szakemberek elhárítsák a veszélyt!

A pusztításról számos felvétel látott már napvilágot. Az alábbi drónnal készült videó a Normafán uralkodó állapotokat mutatja:

Hirdetés