A Szlovák-karszt barlangjai

A Szlovák-karszt barlangjai

Nagy Árpád
Nagy Árpád - Támogatott tartalom
2022/11/13
Túra az UNESCO listás barlangok vidékén

UNESCO listás barlangok

Szlovákia és Magyarország közös projektjeként 1995-ben kerültek fel az UNESCO Természeti Világörökségi listájára az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai.

Eredetileg a vezetővel látogatható Martonházi aragonitbarlang (Ochtinská aragonitová jaskyňa), a Gombaszögi-barlang (Gombasecká jaskyňa), a Domica-barlang (Jaskyňa Domica), a Jászói-barlang (Jasovská jaskyňa), valamint a korlátozás nélkül látogatható Krasznahorkai-barlang (Krásnohorská jaskyňa) tartoztak ehhez az egységhez, majd 2000-ben hozzájuk csatlakozott Európa egyik legnagyobb jégbarlangja, a Szlovák Paradicsomban található Dobsinai-jégbarlang (Dobšinská ľadová jaskyňa) is.

A Szlovák-karszt barlangjai-3
Dobsinai-barlang
A Szlovák-karszt barlangjai-3
Forrás: Nagy Árpád

A dél-szlovákiai magyar határ mentén fekvő Szlovák-karszthegység a legnagyobb karsztos terület Közép-Európában, ahol kb. 1110 barlang és szakadék található. A viszonylag kis területen koncentrálódó karsztos képződmények sokszínűsége a trópusi és glaciális éghajlati hatások rendkívül ritka kombinációját mutatja. A Szlovák-karszthegségben jelenleg azonosított 712 ismert barlang közül több mint 400 szlovák területen nyílik. A 2002-ben létrehozott Szlovák Karszt Nemzeti Park az ország egyik legfiatalabb nemzeti parkja, melynek turisták körében legnépszerűbb célpontjai a Szádelői-völgy és a Domica-barlang.

A Szlovák-karszt barlangjai-2
Martonházi-aragonitbarlang
A Szlovák-karszt barlangjai-2
Forrás: Nagy Árpád

Túra a Szádelői-völgyben

Táv 10 km, szintkülönbség 460 méter, menetidő 4-5 óra.

A Gömör-Tornai-karsztvidéken található Szádelői-völgy a magyar többségű Szádelő község határában fekszik, a magyar határ közelében. A körtúra a község északi szélén, a völgy szájánál kezdődik, a völgyben a piros, majd a fennsíkra felkapaszkodó kék jelzésű turistaúton folytatódik, és az átlós zöld jelzésű tanösvényen fejeződik be. 
A völgy szájától jobbra emelkedő, 625 m magas Sas-bástya (Orla bašta) sziklafalában található a kb. 60 m hosszú, régészeti szempontból nagyon értékes Csontváz-barlang (Kostrová jaskyňa). A zúgókkal, csobogókkal tarkított Szár-patak mentén hatalmas, helyenként erősen összeszűkülő sziklafalak között jutunk egyre feljebb, a völgy középső részén elhaladunk a hasadék leglátványosabb sziklaalakzata, a Cukorsüveg 105 méter magas karcsú sziklatornya alatt, amely a sziklamászók kedvelt célpontja. 
A fennsíkra vezető elágazástól kb. 400 méterre északra található a Szádelői-turistaház. Rövid pihenőt követően a kék jelzésen egy hosszú, meredek szekérúton kapaszkodunk fel a Szádelői-fennsíkra. Túránk legmagasabb pontjára, a Sziklán (670 m) nevű útelágazásnál merészkedhetünk ki első alkalommal a hasadék peremére. A fennsíkon történő ereszkedés közben keresztezzük az egykori Szádelői-földvár máig fennmaradt 900 m hosszú, romos északi védőfalát, majd megérkezünk a hasadék peremén található füves, sziklás kilátópontra, amely a legalkalmasabb hely arra, hogy benézzünk a hasadék mélyére. Tovább haladva egy újabb útelágazásnál a jobbra elágazó zöld jelzésű tanösvényen szerpentinezve ereszkedünk vissza Szádelőre. 

További túrák Kassa környékén

A Szlovák-karszt barlangjai-1
Szádelői-völgy
A Szlovák-karszt barlangjai-1
Forrás: Nagy Árpád
A Szlovák-karszt barlangjai-4
A Szlovák-karszt barlangjai-4