A Nagy-Fátra

A Nagy-Fátra

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/09/28
Összefüggő háborítatlan erdők és hosszú völgyek.
Hirdetés

A Nagy-Fátra (Veľká Fatra) Közép-Szlovákia északnyugati részén található. Szlovákia egyik legkiterjedtebb magashegysége – geomorfológiai szempontból a Fátra-Tátra régió egyik sokszínű tájegysége – összefüggő háborítatlan erdőiről és hosszú völgyeiről ismert. Az egykori Turóc és Liptó vármegyék határát képező, két párhuzamos hegyláncból és egy magasabb déli gerincből álló hegység gerinceit kiterjedt havasi legelők borítják.

Hol helyezkedik el a Nagy-Fátra?

A Nagy-Fátrát északról az Árvai-hegyek (Oravská vrchovina) és a Kis-Fátra (Malá Fatra), nyugatról a Turóci-medence (Turčianska kotlina), délről a Körmöci-hegység (Kremnické vrchovina) és az Óhegyi-hegyek (Starohorské vrchy), kelet felé pedig az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) és a Kócs-hegység (Chočské vrchy) határolja.
A Nagy-Fátra területét 1971-ben tájvédelmi területté, 2002-ben pedig nemzeti parkká nyilvánították. Szlovákia egyik legnagyobb nemzeti parkjának legmagasabb pontja a csúcsnak csak kis jóindulattal nevezhető Ostredok nevű magaslat a maga 1596 m tengerszint feletti magasságával. Az Ostredok tengerszint feletti magasságát 2016-ig 1592 méterben adták meg, ekkor azonban az illetékes szlovák szakbizottság megvitatta a magaslat nevének, helyének és magasságának megváltoztatását célzó javaslatot. Az Ostredok nevet, mint a hegység legmagasabb pontját megtartották, de egy ettől kissé délebbre fekvő új magaslatot is így neveztek el. A két csúcs közül az alacsonyabbik (a térképeken „Ostredok rázcestie” néven szereplő) pont magasságát 1593 méterre, a magasabbik (a térképeken „Ostredok” néven szereplő) magasságát pedig 1596 méterre pontosították.

A Nagy-Fátra-5
Ostredok
A Nagy-Fátra-5
Forrás: Nagy Árpád

Nemzeti park

A nemzeti park területén több kisebb védett területet hoztak létre. Közülük a legrégebbi a Hermándi-völgy (Harmanecká dolina) felső részén található Hermándi Tiszafás Természetvédelmi Terület (Harmanecká tisina), melyet 1949-ben elsősorban a harmadidőszaki reliktumnak számító tiszafa védelmére hoztak létre, amely Közép-Európában a Nagy-Fátra területén a legelterjedtebb.
A hegység magját gránit alkotja, amely azonban csak néhány helyen, így pl. a Rózsahegytől (Ružomberok) délre található, erdős Smrekovica (1530 m) csúcsa közelében, valamint a Fenyőházi-völgyben (Ľubochnianska dolina) tör a felszínre. A Hôlná Fatra néven is ismert keleti részen gyakoriak a különböző palahátak, a Bralná Fatra néven ismert nyugati részen mészkő- és dolomitsziklákkal, a Hermándi-barlang (Harmanecká jaskyňa) közelében pedig karsztos területtel találkozhatunk.

A Nagy-Fátra-2
Ostra
A Nagy-Fátra-2
Forrás: Nagy Árpád

Túra, kerékpár, sí a Nagy-Fátrában

A nemzeti park területén túraútvonalak sűrű hálózata található, ennek köszönhetően a Nagy-Fátra a szlovák és külföldi turisták egyik kedvenc úti célja Szlovákiában. A hegység legnépszerűbb idegenforgalmi központjai a déli oldalon a Besztercebányától (Banská Bystrica) északra található síközpont, Dóval (Donovaly), északon pedig Rózsahegytől nyugatra található Malinô Brdo sí- és bike centrum, amely télen Szlovákia egyik leglátogatottabb síterepének, nyáron pedig a hegyi kerékpárosok paradicsomának számít.

A Nagy-Fátra nyugati oldalán található Blatnica (Blatnica), amely ideális kiindulópont a Blatnica-patak völgyén (Blatnická dolina) keresztül a hegység harmadik legmagasabb csúcsa, a Krízsna (Krížna, 1574 m) gyephavas ormára, valamint a főgerinc közelében lévő Király-kúthoz (Kráľová studňa, 1320 m) tervezett túrákhoz.

A túrázók és a síelők körében is nagy népszerűségnek örvend a Gáderi-völgy (Gaderská dolina) és Török (Turecká) település. Sok turista keresi fel az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő, eredeti formájában megőrzött Vlkolinec (Vlkolínec) műemlékfalut, valamint a Nagy-Fátra turisták számára egyedüliként hozzáférhető barlangját, a Hermándi-barlangot (Harmanecká jaskyňa).

A túraútvonalak mellett számos tanösvény is található, melyek közül a legismertebbek a „Nagy-Fátra gerince” (Náučný chodník Hrebeňom Veľkej Fatry) nevű, 11 km hosszú tanösvény, valamint a Blatnica várának romjaihoz (Hrad Blatnica) vezető, alig 2 km távú „Gáderi-völgy tanösvény” (Náučný chodník Gaderská dolina).
A hegységben a Borišov menedékház (Chata pod Borišovom, 1300 m) és két hegyi szálló mellett néhány menedékhely is nyitva áll a turisták előtt. A hegység központi részén, a Borišov csúcsa alatt található jelzett turistaúton több irányból is elérhető Borišov menedékház fekvésének köszönhetően ideális kiindulópontként szolgál a hegység főgerincére, valamint a Borišov, a Ploská, az Ostredok vagy Krízsna csúcsára tervezett túrákhoz.

A Nagy-Fátra-7
Krizsna
A Nagy-Fátra-7
Forrás: Nagy Árpád


A Nagy-Fátra egyik legmodernebb turisztikai létesítménye a Stubnyafürdőn (Turčianske Teplice) található „Zlaté kúpele” élményfürdő, melynek 40 °C-os gyógyforrásai különösen alkalmasak a vese-, húgyúti- és mozgásszervi betegségek kezelésére.

A Nagy-Fátrában található Szlovákia leghosszabb vasúti alagútja, a két világháború között épült, 4698 méter hosszú Harmenec-alagút (Čremošniansky tunel), amely a Ruttka (Vrútky) – Zólyom (Zvolen) vasútvonalon, Turócmeggyes (Čremošné) határában található.

A Tsltá-hegy északnyugati lejtőjén található a jelzett turistaúton is elérhető Mazarna-barlang (Mažarná jaskyňa, 830 m) bejárati nyílása. A kb. 130 m hosszú hasadékbarlangban a régészek a Török (Turecká) település helyén egykor lévő legkorábbi, Krisztus előtti harmadik évezredben létező településre utaló bizonyítékokat találtak, ez az egyik legmagasabban fekvő lakott barlang Szlovákiában.

A Nagy-Fátra-1
Mazarna-barlang
A Nagy-Fátra-1
Forrás: Nagy Árpád
Hirdetés