A bélflóra védelme nyaralás, utazás során Hír

A bélflóra védelme nyaralás, utazás során Hír

(x) - Támogatott tartalom
2013/07/15
Vigyázzunk egészségünkre nyaralás, világjárás közben is!

Nemcsak az antibiotikum szedésnek, hanem a külföldi nyaralásoknak is vannak aranyszabályai. Ezeket főként akkor érdemes betartani, ha az úti célunkra a miénktől eltérő higiénés kultúra és feltételek jellemzőek. Ilyenkor ugyanis olyan mikroorganizmusok juthatnak az emésztőrendszerbe, amelyek képesek arra, hogy a bélflóránk egyensúlyát felborítsák. Ez kellemetlen hasi panaszokhoz vezethet, s így tönkreteheti a legjobbnak ígérkező nyaralást is. 

A bélflóra-károsodást okozó mikroorganizmusok nem megfelelően előkészített étel vagy ital útján jutnak a szervezetbe. A legveszélyesebbek a nyers vagy félig sült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, saláták, nem hámozott gyümölcsök, nem pasztőrözött tejtermékek és a csapvíz.

 

Néhány egyszerű és alapvető szabály betartásával elkerülhetjük azt, hogy a kellemesre tervezett utazás rémálommá váljon!

1. Mindenekelőtt tartsuk be az általános higiénés rendet! Minden étkezés előtt alaposan mossunk kezet!

2. Kizárólag jól átsült, átfőtt ételeket együnk! Forró égövi tájon ne vegyünk ételt utcai árusoktól, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megfelelőek a higiéniai feltételek, vagy nem hűtik kellőképpen az ételt. Ilyenkor kerüljük a hidegtálak, tojásos, majonézes ételek fogyasztását is!

3. A zöldségeket és a gyümölcsöket csak alapos mosás után és hámozva fogyasszuk!

4. Biztonsággal fogyaszthatóak a palackozott, illetve a felforralt italok. Ajánlott a fogmosáshoz is palackozott vizet használni.

5. Tartsuk szem előtt az angol közmondást: „Boil it, cook it, peel it or forget it!”, azaz „Forrald fel, főzd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!”

 

A külföldön összeszedett hasmenés kiváltó oka nagyon sokféle mikroorganizmus (vírus, baktérium, élősködő) lehet. Az enyhe lefolyású hasmenéseket leggyakrabban vírusok és baktériumok okozzák, míg a hosszabb, súlyosabb esetek többnyire élősködőkhöz, illetve bizonyos baktériumfajtákhoz köthetők.

A bélflóra-károsodás tünetei általában már az utazás alatt jelentkeznek, de az is előfordul, hogy a hazatérés után kezdődnek. Olyan panaszok léphetnek fel, mint a hányinger, hányás, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés, láz, gyengeség, fáradékonyság. Általában egy héten belül, kezelés nélkül is gyógyul, az esetek kisebb hányadában azonban ennél tovább, akár 4-5 hétig is elhúzódik. A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor a legfontosabb, hogy megelőzzük a kiszáradást, ezért gyorsan pótolnunk kell az elveszített vizet, sót, cukrot. Súlyos esetekben és az adott kórokozótól függően antibiotikummal történő kezelés is indokolt lehet. Ezért a néhány nap alatt nem szűnő panaszok, vagy magas láz, véres széklet esetén forduljunk orvoshoz!

A bélflóra-károsodás helyreállításában természetes segítséget nyújtanak a probiotikumok. Ezek a jótékony baktériumok benépesítik az emésztőcsatornánkat, így a kórokozók kisebb eséllyel tudnak ott megtelepedni és a bélflóra egyensúlyát felborítani. Ha nem voltunk kellően elővigyázatosak, és nem sikerült elkerülnünk a fertőzést, akkor hasznosak a probiotikumok, hiszen nagyban előmozdítják a bélflóra regenerálódását. Külföldi utazás előtt érdemes tehát a bőröndünkbe probiotikus gyógy-készítményeket is csomagolni!

Egzotikus nyaralások alkalmával sokan alkoholtartalmú italokkal próbálják elkerülni a hasmenéssel járó fertőzést, mert úgy gondolják, hogy így fertőtlenítik az emésztőcsatornát. Valójában azonban arról van szó, hogy az alkohol fokozza a gyomorsav-termelést, ami a szervezet legjobb fegyvere a betolakodók ellen. Az egyértelműen bizonyított, hogy a savkötők és a gyomorsav-termelést gátló készítmények szedése fokozza az utazók hasi panaszainak előfordulását. Azt azonban még nem bizonyították be – minden ellenkező egyéni tapasztalat, vagy hiedelem ellenére sem – hogy az alkohol fogyasztása valóban csökkentené a fertőzések előfordulásának esélyét. Sőt, a legújabb szakmai felmérések szerint a napi 5 alkoholos italnál többet fogyasztók között gyakrabban jelentkezett a hasmenés, mint azoknál, akik ennél kevesebb alkoholt fogyasztottak! Az italozást sem érdemes tehát túlzásba vinni nyaraláskor, prevencióra hivatkozva.

 

NormaFlore
NormaFlore

 

Praktikus segítség a gondtalan nyaraláshoz
Miért a Normaflore probiotikumot válasszuk hasmenés esetén?

• Ez az egyetlen baktériumalapú, klinikai vizsgálatokkal igazolt, gyógyszer-minőségű probiotikum

• Segíti a bélflóra helyreállítását

     - vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzések okozta károsodás esetén

     - antibiotikum-kezelések során.

• A benne található egyedi, jótékony baktériumtörzsek ellenállnak a gyomorsavnak, sértetlenül érik el az alsóbb bélszakaszt.

• Ellenáll a hőnek, így sem a tárolás, sem a bevétel (pl. forró tea vagy tápszer) során előálló hőhatás nem csökkenti hatékonyságát.

• Már csecsemőkortól adható, várandósok és szoptatós édesanyák is szedhetik.

• Csak természetes hatóanyagot tartalmaz: tejcukor érzékenyek, diabéteszesek és gluténérzékenyek is szedhetik.

www.normaflore.hu
Bacillus clausii-t tartalmazó vény nélkül kapható gyógyszer.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

sanofi-aventis Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Tel.: (06-1) 505-0050 • Fax: (06-1) 505-0060 • Gyógyszerinformációs szolgálat: (06-1) 505-0055
www.sanofi-aventis.hu

 


PR.HU.BAC.13.05.01