9 nap Erdélyben - IV. rész Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2010/11/16
 a felgyülemlett gázok szájon vagy orron át gyilkosak, míg bőrön keresztül gyógyítanak…
Hirdetés

<

  

ááá, hola bringám?
ááá, hola bringám?

Negyedik nap reggelén vékony szürke felhő takarja az eget, de meleg van, és egyelőre jó idő ígérkezik. Macinak nyoma sincs, hiába hagytunk kinn sült szalonnát, úgy látszik vega-napot tartott. Kocsiba szállunk, hogy a pár kilométerre található Torjai-Büdös barlangot illetve a Buffogó-lápot megnézzük. Az országút itt már hozza azt a képet, amit első gondolatban elképzelsz Romániáról. Kátyú ér kátyút különböző mélységekben, hosszabb-rövidebb szakaszokon hiányzik az úttest széle, és mély vízátfolyások gazdagítják az élményt.

 

Erdély
Erdély

 

A parkolóból, ami alatt egy kisebb, köves, vízmosásos viszonylag vízszintes területet értek, gyalogszerrel indulunk neki a hegyoldalnak. Pár lépés után már érezni a fák között láthatatlanul hömpölygő kén-dioxidot, mint sok ezer záptojást. 20perc sem kell a barlangig, de azért a szokásosan meredek ösvény után szapora a légzésünk.

 

a Torjai-Büdös kénes-barlang...
a Torjai-Büdös kénes-barlang...
 

Torjai-Büdös barlang
A barlang 14 méter hosszú, amely a Büdös-hegy déli oldalán 1052 m magasságban található. A gázfeltörés intenzitása és vegyi összetétele szerint bármelyik Európa-hírű gázömléssel felveheti a versenyt. Naponta mintegy 6000 m³ gáz illan el a környék levegőjébe. Legelőször, 1884-ben, Ilosvay Lajos végezte el a barlang levegőjének a vegyelemzését. Azóta sem fedezett fel senki semmi újat, az enyhe radioaktív sugárzáson kívül, amelynek értéke 980 pCi/l , és ami az egész Kelemen-Hargita vulkáni vonulat összes mofetta gázai között a legnagyobb értéket mutatja. Ilosvay szerint a Büdös-barlang levegőjének az összetétele a következő : 95,82% széndioxid, 0,38% kénhidrogén, 0,14% oxigén és 2,66% nitrogén.
A negatív (2,8x104 ion/ml) és pozitív (3,3x103 ion/ml) ionok töménysége, a barlang levegőjének nedvességtartalma (95%) és a gáz hozama szerint, a Torjai Büdös-barlang egy kellemesen langyos gázfürdő.

 

gyógyulunk
gyógyulunk

 

Rövid pihenőt tartunk, majd lassú léptekkel belegázolunk a pince nagyságú helységbe. A külvilág fele irányuló nyílás szája úgy egy méternyivel lehet magasabban, mint a beltér alja, bár az is lejt befele, így a végében rács állja utunk, nehogy olyat tegyünk, ami utolsó tettünk lenne életünkbe. A két oldalfal mellett egy-egy pad, kissé nyirkosak. Felettük a gáz szintjéig vastagon áll a sárgás-zöld kén a falakon. Az itt felgyülemlett gázok szájon vagy orron át gyilkosak, míg bőrön keresztül gyógyítanak… a természet fura és megfoghatatlan varázsa…

 

vajh\' kit ábrázol?
vajh\' kit ábrázol?

 

Bő félórányi gyógyulás után tovább bandukolunk, megkerülve a hegyet. Pár percnyi séta után érünk a Timsós-barlanghoz, ahol a felszínre törő gázok hatására timsó válik ki a falakon. A talajt sok száz bogár és pók teteme fedi, nem is időzünk sokat. Egy elágazásnál aztán a jelzések követhetetlensége kicsit bekavar, de 20perrccel később ismét jó irányba haladunk.

 

a Timsós-barlang a hegy másik oldalán
a Timsós-barlang a hegy másik oldalán

 

Lápos, mély saras-mocsaras részhez érünk, két éve is így nézett ki a környék itt, ezek szerint vmilyen forrás lehet, ami fenntartja ezt az állapotot. Nehezen vergődünk át rajta, kidőlt fákon, letört faágakon és letaposott fűcsomókon lépdelve.

 

erdély
erdély

 

Egyre közelebbről dörög az ég, és mintha cseperegne is. Úgy tűnik, nem ússzuk meg… A sűrű és magas gazok között megpillantom a láp tábláját: megérkeztünk.

 

Buffogó láp
Buffogó láp

Buffogó-láp
Hasonlóan a Mohos-Tőzegláphoz ez a terület is elláposodott, majd eltőzegesedett terület, melyen napjainkig igen aktív vulkanikus utótevékenységek, gázkitörések zajlanak. Az ebből adódó hangokból ered elnevezése is. Területe napjainkban 100m2-t sem éri el.

 

buffogó láp
buffogó láp

 

Már hallani a kis lápos „tavacskák” fortyogását, ahogy a mélyből feltörő gázok habosítják a felszínt. Körbe buja és extra sűrű a növényzet. Akár csak a Mohosban, itt is lelni húsevő növényeket, kökényt, vagy épp tőzeg-rozmaringot a vastag, átázott szőnyegként elterülő tőzegen. Óvatos léptekkel nézzük körbe a lápot, ahova régebben a helyiek még fürdőzni is eljártak, bár ebből mára már semmi nyom nem maradt.

 

húsevő növények
húsevő növények

 

Mielőtt nyakunkba kapnánk az égi áldást, neki indulunk a visszaútnak. A mocsaras rész felfele sem könnyebb, de szerencsére a csepegő eső egyelőre kitart ennél a fázisnál. Az autókhoz érve a társaságon látszik a tegnapi nagy túra fáradtsága, plusz a felhők is vészesen kavarognak a fejünk felett, így nem erőltetem a Bálványos-várrom túrát. Útközben vissza a szállásra újra elered, és nem is hagyja abba még pár óráig.

 

Erdély
Erdély

 

Késő délutánra jár, mire az eső alább marad, sűrű ködöt hagyva a hegyek köré tekerve. Rövidebb sétára indulunk a település szélén található Csukás-tóhoz, de végül a Székelyfogadóban kötünk ki. Sanyinak fáj a foga, lazítania kell, így pálinkát kérünk... csak ne igyon egyedül, nem? Hamar jön is a hölgy, két vizespohárral, decinyi kristálytiszta gyümölcspárlatokkal megtöltve azokat… Hát igen, Erdélyben csak a nők isznak féldecit…

 

szerencsére hazaértünk előtte
szerencsére hazaértünk előtte

Ötödik nap>> 

www.paraferee.hu

 

Hirdetés