Mecsek

Mecsek

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
2024/06/26
A Mecsek az ország legdélebbi és legmediterránabb középhegysége. Kis kiterjedése ellenére rengeteg természeti és történelmi látványossággal büszkélkedik. Geológiailag két részre oszlik: a Kelet-Mecsekre és a Nyugat-Mecsekre.
Hirdetés

A Mecsek

A Mecsek az ország legdélebbi és legmediterránabb középhegysége. Kis kiterjedése ellenére rengeteg természeti és történelmi látványossággal büszkélkedik. Geológiailag két részre oszlik: a Kelet-Mecsekre és a Nyugat-Mecsekre. Legmagasabb pontja, a 682 méter magas Zengő a Kelet-Mecsekben található, ennek ellenére a Nyugat-Mecsekben található csúcsai örvendenek nagyobb népszerűségnek és ismertségnek, mivel ezek vannak közelebb Pécs városához. A város fölött húzódó hegyvonulaton a Tubes a legmagasabb. A maga 612 méteres magasságával a hegység második legmagasabb hegye. A tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra.  A TV torony, amely a város és a hegység szimbóluma is egyben, szintén a Nyugat-Mecsekben, a Misina-tetőn magasodik.

Mecsek-1
Mecsek-1

A hegységet felépítő kőzetek igen változatosak, óceáni mészkő lerakódásokat éppúgy találunk itt, mint vulkáni kőzeteket. Ezek a kőzetek érdekes formájú látnivalókkal gazdagítják a környéket, joggal lettek vonzó turista célpontok, ilyenek például a Kővágószőlős feletti Babás szerkövek, amelyek homokkőből alakultak ki, vagy a keleti szegletben található mésztufagátas patak medrek, vagy akár a Ferde-vízesés formációja. A hegység mélye ásványi kincsekben gazdag, de mediterrán éghajlatának köszönhetően a szőlőtermelés és a borkészítés is világszínvonalú.
 

Mecseki túrák

Mecseki kerékpártúrák 

Mecsek-2
Mecsek-2
Mecsek-4
Mecsek-2
Hirdetés