Tanösvények Magyarországon

Mi az a tanösvény?

A tanösvények, olyan táblákkal ellátott erdei, vagy más természeti területeken vezető turista utak, amelyek az adott környék geológiáját, természeti értékeit, esetleg kulturális érdekességeit mutatják be a látogatók számára. Túrázóként viszont mindig fellobban bennem a kalandvágy, ha tanösvényről van szó, mert akárhogy is nézzük, nem csak a bemutatni kívánt érdekességek alapján kategorizálhatóak a tanösvények, hanem a minőségük és a tulajdonságaik alapján is. Hiszen vannak olyan magas szinten kivitelezett tanösvények, amelyek interaktívak, és ez értendő számítástechnikai téren is, hiszen QR kódokkal okostelefonon is felfedezhetünk egy csomó mindent, másrészt az információs táblák tartalmazhatnak gyerekek vagy akár felnőttek számára is élvezhető kézzel fogható feladatokat. Aztán vannak olyan tanösvények, amelyek olyan útvonalakon vezetnek, ahol a természeti akadályok miatt – ilyenek a mocsarak, patakok, sziklák vagy meredek hegyoldalak – valamilyen előrejutást segítő eszközt, hidakat, rámpákat, kapaszkodókat építenek ki, amelyek növelik a kaland faktort a végigjáráskor. Nem utolsó sorban pedig vannak olyan tanösvények is, amelyek elkészültek valamikor, de a készítő magára hagyta valamilyen okból, ezek pedig karbantartás hiányában elbozótosodnak, elvesznek. Személy szerint én mégis nagy kedvvel vágok neki ezek felfedezésének is, mert az érdekesség, ami miatt létrejött, még mindig ott van, és ha nehezen is, de ugyanakkor nagyon kalandosan, felfedezősen bejárhatók ezek az útvonalak.
 

Nyáry Tamás
Fehérvárcsurgói Gaja-szurdok túra
11.5Km Könnyű (Családi) Túra

Ahogy azt már a Római-fürdő túraleírásban említettem, a Gaja-patak 2 helyen törte át a sziklákat és alakított ki szurdokvölgyet. Következzen most a második rész Fehérvárcsurgó és Bodajk között. A szurdokot kétféleképpen is végigjárhatjuk, indulhatunk a Fehérvárcsurgó felőli parkolóból vagy a Bodajki Ifjúsági tábortól, sőt tehetünk egy nagyon könnyű sétát a patakparton, vagy bejárhatjuk a szurdok peremeit is. Ebben a leírásban a perem látványosságait is felfedezzük. Ha busszal szeretnéd megközelíteni, akkor azt Bodajk felől teheted meg.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás
Ugodi-kilátó túra
10.2Km Könnyű Túra

Ugorj el Ugodra! Egy kilátó, egy dimbes-dombos tanösvény, remek kilátás a Magas-Bakonyra és a Somlóra, Árpád-kori vármaradvány és egy erdei piknikező hely is utadba akad majd. Minden együtt van egy fullos családi kirándulásra! A végén pedig még strandolhatsz is a közeli Teveli-tónál. Összeállt a kép?

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán a Bakony központjából, Bakonybélből megmásszuk a Bakony legmagasabb hegyét, a 708 méter magas Kőrishegyet, és letekintünk a kilátóból a hegység panorámájára. Mindezt úgy tesszük, hogy közben felkeressük a legérdekesebb, leglátványosabb helyeket út közben.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás
Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz
10.2Km Könnyű Túra

Aki járt már Székelyföldön, valószínűleg járt a Gyilkos-tónál is. Hogy emlékszik-e rá? Minden bizonnyal, hiszen a tóból magasan kiálló fatörzsek egyedi látványa felejthetetlen élményt nyújt. Hasonló hangulat tárulhat elénk a Bakonyban is, valamivel kisebb méretben. Ez a Hubertlaki-tó, amely szintén a völgy elárasztásával keletkezett, emiatt itt is kilátszanak a fatörzsek a vízből. Nem is kell hozzá sokat gyalogolni, egy könnyű túrán fedezhetjük fel az erdő mélyén fekvő tavat egy másik ritka látnivalóval, a Forrasztókői Egzótakerttel együtt. Mindkettő kihagyhatatlan élmény.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Tési-fennsík számos látványosságot rejteget a híres tési szélmalmokon kívül is, tegyünk hát egy kicsit hosszabb, ám nem túl nehéz körtúrát Tés környékén és fedezzük fel őket. Szurdok, zarándokhely és kilátó, ezeket mind felkereshetjük, sőt beleköthetünk a bakonyi szél keletkezésének teóriáiba is…. „laposföldhívők” és „balatontagadók” figyeljenek!

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

A Gaja-patak útja során két helyen is áttörte a Bakony szikla formációit nagyon látványos szurdokokat létrehozva. Ezen a túrán az elsőt látogatjuk meg, amely a Római-fürdő nevet kapta.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A magyar Kappadókia, azaz a Kazári riolittufa formáció Közép-Európában egyedi vulkáni képződmény, és egy nagyon jó és látványos turista célpont, ha családi rövid túrára szeretnénk menni. Út közben nem csak a fehér piramisokat, de sok más egyéb látványos felszíni képződményt is felfedezhetünk.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Hangoljuk magunkat egy másik üzemmódba, és keressük meg Nagymaros nem is annyira ismert tanösvényeit. Így még biztos nem túráztál Törökmezőre. Adottak a fő túra útvonalak, és vannak olyan útvonalak, ahol még informálódhatunk is a környék növény és vadvilágáról. Tudtad, hogy itt honos a szelídgesztenye? Járjunk utána!

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Simon Ádám
Gyadai tanösvény
6Km Közepes Túra

Az erdő- és természetismereti Gyadai tanösvényen HanGYA DAni segítségével ismerhetjük meg az erdő, a rét életét, élővilágát és betekinthetünk az itteni erdészek munkájába is. A Katalinpusztiai Kirándulóközpontból induló túra tökéletes családi útvonal, számos izgalmas, a túrázás megszerettetésére alkalmas állomással: mocsárjárás fapallókon és cölöpokon, hintahíd, óriási függőhíd és rengeteg kisebb-nagyobb domb és egyéb megmásznivaló.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Túránkat egy igen látványos, sok kilátást ígérő hegygerincen járjuk végig, amely nem kevés misztikus mondával büszkélkedhet. Cserébe készüljünk komolyabb szintekre is, lesz mit út közben megmászni.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás
Isten keze, ha meglegyint!
18.1Km Közepes Túra

Mindannyian Isten markában vagyunk! Pláne, ha megmásszuk a Szár-hegyet Felsőtold felett, és beleülünk az Isten keze kilátóba.

#tanösvény
#túrázás
Simon Ádám

Az Ócsa melletti Nagy-Erdőben lévő, 1,5 kilométer (oda-vissza 3 km) hosszú tanösvény izgalmas és változatos lápos vidéken keresztül vezet. Családosok számára jó hír, hogy a Selyem-réten játszótér is várja a gyerekeket.

#tanösvény
#túraútvonal
#túrázás
Nyáry Tamás

Ha szeretnél tanúja lenni annak, miként veszi vissza a természet azt ami az övé, akkor ezt a túrát neked találták ki!

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés