Tanösvények Magyarországon

Mi az a tanösvény?

A tanösvények, olyan táblákkal ellátott erdei, vagy más természeti területeken vezető turista utak, amelyek az adott környék geológiáját, természeti értékeit, esetleg kulturális érdekességeit mutatják be a látogatók számára. Túrázóként viszont mindig fellobban bennem a kalandvágy, ha tanösvényről van szó, mert akárhogy is nézzük, nem csak a bemutatni kívánt érdekességek alapján kategorizálhatóak a tanösvények, hanem a minőségük és a tulajdonságaik alapján is. Hiszen vannak olyan magas szinten kivitelezett tanösvények, amelyek interaktívak, és ez értendő számítástechnikai téren is, hiszen QR kódokkal okostelefonon is felfedezhetünk egy csomó mindent, másrészt az információs táblák tartalmazhatnak gyerekek vagy akár felnőttek számára is élvezhető kézzel fogható feladatokat. Aztán vannak olyan tanösvények, amelyek olyan útvonalakon vezetnek, ahol a természeti akadályok miatt – ilyenek a mocsarak, patakok, sziklák vagy meredek hegyoldalak – valamilyen előrejutást segítő eszközt, hidakat, rámpákat, kapaszkodókat építenek ki, amelyek növelik a kaland faktort a végigjáráskor. Nem utolsó sorban pedig vannak olyan tanösvények is, amelyek elkészültek valamikor, de a készítő magára hagyta valamilyen okból, ezek pedig karbantartás hiányában elbozótosodnak, elvesznek. Személy szerint én mégis nagy kedvvel vágok neki ezek felfedezésének is, mert az érdekesség, ami miatt létrejött, még mindig ott van, és ha nehezen is, de ugyanakkor nagyon kalandosan, felfedezősen bejárhatók ezek az útvonalak.
 

Nyáry Tamás

Ha egy könnyed sétára vágysz a Zirc környéki erdőkben, ezt a túrát neked találták ki a Pintérhegyi parkerdőben. A Pintér-hegy a 240 millió éves triász és Jura kori tengerek mészkő rétegeiből jött létre. Lankás dombhátain a geológiával az állat- és növényvilággal foglalkozó tanösvény rendszert találunk. Lényeges megjegyezni, hogy a tanösvény táblái a hegy szinte összes ösvényén megtalálhatók, majdnem lehetetlen kibogozni hogy milyen sorrendben ideális a bejárása, de akár merre is indulunk el egy kellemes sétában lesz részünk. Valószínűleg ezért is hívják parkerdőnek ezt a területet.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Vilonyai parkerdő tipikusan az a hely, ahol kis területen nagyon sok mindent fel lehet fedezni, és mindezt úgy, hogy esélytelen valamilyen rendszer szerint ösvényekre tervezni utunkat, mert akármerre megyünk, mindenhol ismertető táblákat találunk az itt élő növényekről… még ott is ahol nincs ösvény. Ezért én ugyan rajzoltam egy ajánlott útvonalat, de szinte teljesen felesleges azt követni, mert a mezőkön is lehet kóborolni a hegyoldalban. A kihívás inkább az, hogy ki hány táblát talál, ebben akár versenyezni is lehet.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Rendetlenségről szó sincs, sőt a terület meglepően rendezett és szemet gyönyörködtető, a magyarázat, hogy ez a csodás erdőfolt Pápasalamon és Kup község között helyezkedik el a Bakonyalja és a Kisalföld határán, és ha erre járunk feltétlenül járjuk végig az itt található Tallós Pál tanösvényt, ahol a Körös-patak mentén kalandozhatunk erdőkön, mezőkön, mocsaras területeken át, közben megismerkedhetünk az élővilággal, és több fajta igen érdekes és védett virággal. A rendezettség pedig tényleg nem vicc, a tanösvény nyomvonala 1 méter szélesen le van kaszálva, eltéveszthetetlen útvonal és megkapóan hangulatos.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Sok forrásból olvasható, hogy a Somló egy elvándorolt tanúhegy. Mások szerint amikor egy óriás erre járt és elbotlott a Bakonyban, akkor a kalapja lerepült a fejéről. Jogos a sok találgatás, hiszen meglepően messze esik a hozzá nagyon hasonló Balaton-felvidéki tanúhegyektől, pedig formára pontosan ugyanolyan mint a Badacsony, a Szent-György-hegy, vagy a Csobánc. Kialakulását tekintve is pont ugyanúgy jött létre. Bazalt sapkájának, valamint sajátos mikroklímájának köszönhetően a borairól vált igazán híressé a hegy, de vajon hányan tudják, hogy egy nem elhanyagolható méretű vár is van rajta? Szerintem több napra érdemes ide eljönni, mert több káprázatos természeti csodát is felfedezhetünk a hegyen, ha körbe túrázzuk, és így akkor a kulináris élvezetek sem maradnak el.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán egy igazán szép barlangbejáratot keresünk fel, közben felfedezzük a hasonlóságot a Hawaii szigeteken található Mauna Kea és a Kab-hegy között, ugyanis mindkettő pajzs vulkán, a felszíni formák és kőzetek pedig ugyanúgy alakultak ki mindkét helyen. Könnyű körséta számos látványossággal.

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Az ajkai tanösvények hálózata igen nagy kiterjedésű labirintus, mert olyan sokfelé tekereg, és olyan sokféle nyomvonala van, hogy a variációktól a bőség zavara lép fel. Megpróbáltam hát egy olyan útvonalat bejárni, amely optimálisan a legtöbb látnivalót fűzi fel, de ettől bármikor el lehet térni, ha rövidebb, vagy akár hosszabb útvonalon szeretnénk bejárni. A lényeg mindenképpen az, hogy érdemes megnézni, mert érdekességekben nincs hiány. Mitől olyan különleges? A kulcsszó a bazaltkarszt!

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Az Úrkút mellett található Csárda-hegyi őskarszt káprázatos szépségű sziklaaknája a kocsiból kilépve néhány lépéssel megközelíthető.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Iszkaszentgyörgyre muszáj ellátogatni! Egyrészt a gyönyörű Amádé-Bajzáth-Pappenheim kastély és egyedülálló parkja miatt, másrészt a Piramita hegyen épült emlék piramis miatt is, közben pedig bejárhatjuk az arborétum szerű erdőket a hegyoldalban, ahol tanösvény vezet végig az érdekességeken és látnivalókon.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Tegyünk egy laza kirándulást a Várpalotán található Thury vártól a Fajdas-hegy lábánál található Bátorkőhöz, amely Mátyás király vadászlaka volt, közben végigjárunk egy izgalmas szurdokot, visszafelé pedig a pereméről tekinthetünk meg számos kilátó pontot, sőt a Fajdas-hegy csúcsára is kilátogathatunk. Ha március, április környékén tesszük, akkor medvehagymában sem fogunk szűkölködni. Könnyű, gyerekekkel is jól járható családi kirándulás.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Kalandos ösvényre invitállak a Visegrád környéki erdőkbe! Egész pontosan az Apátkúti-völgyben található Bertényi Miklós füvészkertbe, és a kerthez szorosan kapcsolódó, de azon kívül található Erőanyai-tanösvényre, ahol igazi muflon csapásokon bóklászhatsz, bebarangolva az Urak asztalának északi oldalát, és közben megismerkedhetsz egy olyan erdővel, amely az egész Pilis-Visegrádi hegység örökerdő gazdálkodásának alapjait jelentette. Innen ered a neve is: erdőanya. A tanösvény ennek az erdőrésznek a történetét és állatvilágát mutatja be.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Visegrád és Dunabogdány-között a Nagyvillám árnyékában emelkedik a 265 m magas Mogyoró-hegy, amely inkább dombnak nevezhető csak, de ha megmásszuk, számos látnivalót rejt. Egy laza családi túrát mindenképpen megér a felfedezése, csodás szurdokvölgy, hegyi kápolna, állatpark, szép kilátó pontok és még egy "felfüggesztett" függő híd is útba esik. Távcsövet érdemes hozni az állatpark állatainak közelebbi megtekintésére.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A túra távját és szintjét tekintve valóban egy könnyű, gyorsan teljesíthető körút, viszont útközben annyi kis kitérő és látványos felkeresni való van, hogy egész biztosan el fogjuk tölteni az időt a környéken. Hol egy római erőd, hol egy kilátás, hol egy emlékhely, közben lehet bobozni is, vagy ha „urambocsá” még a fellegvárat is felkeressük út közben, akkor simán egy egész napos program kerekedik a kiruccanásból.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A három Kevély vonulata igazi panoráma út, szinte minden szakaszán gyönyörködhetünk a kilátásban. Az útközben fekvő két barlang már csak ráadás. Már ha nem túl csúszós, sáros a talaj. De jöjjenek a részletek.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Tegyünk egy rövid, ámde nagyon vadregényes sétát Csillaghegyen, és látogassuk meg a Róka-hegyi kőfejtőben kialakított tanösvényt. Kanyargós lépcsőkön mászhatjuk meg az egykori bányateraszokat, izgalmas sziklavilágban kalandozva, miközben megismerkedhetünk ennek a lakóházakkal minden irányból körülvett zárt területnek a természetvédelmi jelentőségével. Délelőtti programnak, ebéd utáni sétának is tökéletes, sőt, aki hosszabbat is sétálna, az körbejárhatja az Ürömi tanösvényt is, amely történelmi és építészeti látványosságokat mutat be, főleg lakott területeken kalauzolva.

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés