Tanösvények Magyarországon

Mi az a tanösvény?

A tanösvények, olyan táblákkal ellátott erdei, vagy más természeti területeken vezető turista utak, amelyek az adott környék geológiáját, természeti értékeit, esetleg kulturális érdekességeit mutatják be a látogatók számára. Túrázóként viszont mindig fellobban bennem a kalandvágy, ha tanösvényről van szó, mert akárhogy is nézzük, nem csak a bemutatni kívánt érdekességek alapján kategorizálhatóak a tanösvények, hanem a minőségük és a tulajdonságaik alapján is. Hiszen vannak olyan magas szinten kivitelezett tanösvények, amelyek interaktívak, és ez értendő számítástechnikai téren is, hiszen QR kódokkal okostelefonon is felfedezhetünk egy csomó mindent, másrészt az információs táblák tartalmazhatnak gyerekek vagy akár felnőttek számára is élvezhető kézzel fogható feladatokat. Aztán vannak olyan tanösvények, amelyek olyan útvonalakon vezetnek, ahol a természeti akadályok miatt – ilyenek a mocsarak, patakok, sziklák vagy meredek hegyoldalak – valamilyen előrejutást segítő eszközt, hidakat, rámpákat, kapaszkodókat építenek ki, amelyek növelik a kaland faktort a végigjáráskor. Nem utolsó sorban pedig vannak olyan tanösvények is, amelyek elkészültek valamikor, de a készítő magára hagyta valamilyen okból, ezek pedig karbantartás hiányában elbozótosodnak, elvesznek. Személy szerint én mégis nagy kedvvel vágok neki ezek felfedezésének is, mert az érdekesség, ami miatt létrejött, még mindig ott van, és ha nehezen is, de ugyanakkor nagyon kalandosan, felfedezősen bejárhatók ezek az útvonalak.
 

Simon Ádám
Gyadai tanösvény
6Km Közepes Túra

Az erdő- és természetismereti Gyadai tanösvényen HanGYA DAni segítségével ismerhetjük meg az erdő, a rét életét, élővilágát és betekinthetünk az itteni erdészek munkájába is. A Katalinpusztiai Kirándulóközpontból induló túra tökéletes családi útvonal, számos izgalmas, a túrázás megszerettetésére alkalmas állomással: mocsárjárás fapallókon és cölöpokon, hintahíd, óriási függőhíd és rengeteg kisebb-nagyobb domb és egyéb megmásznivaló.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Túránkat egy igen látványos, sok kilátást ígérő hegygerincen járjuk végig, amely nem kevés misztikus mondával büszkélkedhet. Cserébe készüljünk komolyabb szintekre is, lesz mit út közben megmászni.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás
Isten keze, ha meglegyint!
18.1Km Közepes Túra

Mindannyian Isten markában vagyunk! Pláne, ha megmásszuk a Szár-hegyet Felsőtold felett, és beleülünk az Isten keze kilátóba.

#tanösvény
#túrázás
Simon Ádám

Az Ócsa melletti Nagy-Erdőben lévő, 1,5 kilométer (oda-vissza 3 km) hosszú tanösvény izgalmas és változatos lápos vidéken keresztül vezet. Családosok számára jó hír, hogy a Selyem-réten játszótér is várja a gyerekeket.

#tanösvény
#túraútvonal
#túrázás
Nyáry Tamás

Ha szeretnél tanúja lenni annak, miként veszi vissza a természet azt ami az övé, akkor ezt a túrát neked találták ki!

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Gyakorlatilag a legnépszerűbb és a legrövidebb út a Nagy-Hideg-hegy megközelítésére Királyrétről a piros, vagy kék négyzet jelzésen egyenesen „felgangolni”. Na és ha van egy picit hosszabb, de több látnivalót érintő útvonal? Járjuk most ezt be! Még tanösvény is lesz közben.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Úgy is fogalmazhatnék, nyugi a Nyugat-Börzsönyben, mert hogy éppen ezt tapasztaltam, amikor végig jártam a Tolmács-hegy meseszép gerincét. Egy közepes nehézségű túrán gyönyörű kilátásokban gyönyörködhetsz, ha ezt a kört választod.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Szomolya és Noszvaj környékén, ahogy a Bükkalja többi részein is több száz kaptárkő és barlanglakás rejtőzik. A két település között egy hosszabb és igen látványos túrát tehetünk rengeteg ilyen kaptárköves helyszínt bejárva.

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

A Diósjenői tanösvény végigjárása ideális választás könnyű családi túrának, ahol a Börzsöny egyik legszebben fennmaradt erdőségében levegőzhetünk, és közben felfedezhetünk jó néhány történelmi emléket.

#tanösvény
#túrázás
Kakuk András

Túra a Gluckner tanösvényen, a HHH oldalában

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Na végre egy családi könnyű túra!

#bükk
#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Ha igazi felfedező vagy és bírod az elhagyatott helyeket, akkor ez a túra a legjobb választás számodra.

#tanösvény
#túrázás
Kakuk András
Kakuk András

Gyerekkel lehet? Hol kezdjük, mennyi idő. Mindenre válaszolunk.

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés