Sportágválasztás testalkat alapján

Sportágválasztás testalkat alapján

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/02/24
Mérőszalaggal kideríthető, melyik sport való a gyereknek?
Hirdetés

A Nagy Sportágválasztó kapcsán kerültünk kapcsolatba a sportantropometriával, vagyis a testalkatvizsgálattal és jól össze is vitazkoztunk rajta irodán belül.

Röviden: a testalkatvizsgálat segítségével már gyerekkorban meghatározható, hogy felnőtté válva melyik sportágban lehet sikeres valaki és melyek azok, amelyekkel kár próbálkoznia.

Ha ennyiben le is zárnánk a sportantropometriai mérés lényegét, rendkívül könnyen merülhetnének fel ellenérvek.

I. Ellenérv Gipsz Jakabnak kerek-perec megmondták: "Te fiam, sosem leszel ez-és-ez..." De persze Gipsz Jakabot kemény fából faragták és addig hajtotta magát, mígnem Világbajnok ez-és-ez vált belőle.

II. Ellenérv nehogymá megmondják, hogy mit csinálhat a gyerekem, majd az lesz, amihez kedve van, az a legfontosabb...

Irodán belül nálunk is kialakult hasonló vita a sportantropometriáról, úgyhogy nem volt kérdés, ennek jobban utána kell járni.

 

Szóval akkor mi ez?
A sportantropometriai vizsgálat a genetikailag meghatározott tényezőket tárja fel. Ugyanúgy, ahogy a hajunk színe gyárilag meghatározott, úgy a testalkatunk is előre meg van írva a nagykönyvben, amiket edzésekkel befolyásolni nem lehet. A csontok vastagsága például meghatározza, hogy mennyi izom képes rajta megtapadni, de a felnőttkori várható testmagasságot sem igazán lehet megváltoztatni (persze lógathatjuk súllyal a lábán a kölyköt, csak nem biztos, hogy tetszeni fog neki és az egészségének).

A testalkat vizsgálattal ezt a megváltoztathatatlan vázszerkezetet mérik fel és határozzák meg, majd az orvosi tudomány, a sok évtizedes tapasztalatok és a sokszázezer mérés alapján javaslatot adnak arra nézve, hogy adott testalkattal mely sportágban van nagy esély sikereket elérni, illetve melyek azok a sportágak esetleg, amelyek kifejezetten károsak lehetnek. A sportantropometriai vizsgálattal meghatározható a várható felnőttkori testmagasság, a testalkat, testösszetétel, hízásra való hajlam, optimális testtömeg, erősíthetőség és a biológiai kor.

 

Mellkasmélység mérés
Mellkasmélység mérés
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Mellkasmélység vizsgálat - Galériához klikk a képre!

 

"Az antropometria meghatározása: az embertan segédtudománya, mely az emberi test leírható és mérhető jellegeinek rendszerezésével és egybevetésével foglalkozik. Négy nagy (élettani, örökléstani, orvosbiológiai és alkattani vizsgáló módszerek) tudományterület ismeretanyagára épül."

 

Mit sportoljon ez a gyerek?
Kifejezetten indokolt esetektől eltekintve a sportantropometriai vizsgálat után semmilyen sportágtól nem tiltanak el senkit és nem is köteleznek rá, hogy csak az ajánlott sportágakat űzze a sportolni vágyó kölyök... még jó.

A testalkat vizsgálat egy útmutató, egy javaslat, hogy a gyerek sikereket érhessen el és ezáltal még nagyobb kedvvel sportolhasson.

Ha egy kisgyerek (vagy inkább a szülei) komoly sportcélokat tűz ki maga elé, kifejezetten tanácsos figyelembe venni ezeket a testi adottságokat és nem kizárólag az edző ránézésre megállapított véleményében bízni. Mert mondjuk, ha a várható felnőttköri testmagasság 160 cm-nél megáll, akkor valószínűleg nehézségei lesznek kosárlabdásként, de akár úszóként is.

Ha csupán az a cél, hogy megszeresse a sportokat a gyerkőc, akkor is célszerű olyan sportágakkal próbálkozni, ahol testalkatának köszönhetően könnyen veheti az akadályokat, így kisebb eséllyel megy el a kedve az adott sportágtól és úgy ámblokk a sportolástól.

Személyes tapasztalatairól Storc Botond olimpiai bajnok kajakosunkat tudtam megkérdezni, aki ugyan sok év távlatából részletekre kevésbé emlékezett, de az biztos, hogy a kajakozás szerepelt az ajánlott sportágak között. Gergelyfi Róbert (a mitsportoljak.hu gazdája) még mindig őrizgeti Botond vizsgálati eredményét, amire ezt írták fel nagy betűvel: "NEM ELRONTANI"! Esetében nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem rontották el...

 

Hasredő mérés
Hasredő mérés
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Hasredő mérés - Galériához klikk a képre!

 

A vizsgálat
Gergő futballvilágbajnokságokat nyer Xbox-on, emellett a valóságban dzsúdózik, úszik és általában tele van energiával, ahogy egy 8 évesnél ez lenni szokott. Szüleinek nincsenek nagyra vágyó tervei, de szeretnék, ha megmaradna ez a lelkesedése a sport iránt. 

A sportantropometriai vizsgálatot 7 éves kor felett érdemes elvégeztetni, mert egyrészt ettől a kortól kezdve áll rendelkezésre nagy számú statisztikai adat, másrészt az sem árt, ha a vizsgált alany nyugton tud maradni a kb. 10 perces vizsgálat alatt.

A művelet gyakorlatilag méricskélések sokaságából áll. Testtömeg, testmagasság, könyökszélesség, térdszélesség, vállszélesség, mellkasmélység, csuklókerület, lapockaredő, hasredő ésatöbbi, ésatöbbi (összesen 24 féle paraméter). A méretek felvétele után két-három hétre van szükség ahhoz, hogy végleges eredményt kapjunk, ez idő alatt, amire a nagyszámú mérés (gyakran járnak iskolákba, egyesületekbe tömeges mérésre) miatt van szükség.

A végeredmény alapján Gergő jól választott, hogy a harcművészetek felé vette az irányt, az olimpiai úszókarrierhez viszont legalább 5 centi testmagasságra még szüksége lenne felnőttkorában ahhoz képest, amit a vizsgálat alapján meghatároztak. 

 

Sportantropometriai vizsgálat eredménye
Sportantropometriai vizsgálat eredménye
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

A vizsgálat eredménye - Galériához klikk a képre!

 

Konklúzió
A testalkatvizsgálat nem szentírás, viszont mindennek az alapja, a váza. Erre épül aztán az egyén állóképessége, kitartása, elhivatottsága, személyes érdeklődése és persze a kézségei (egyensúly-, vagy labdaérzék, stb.). Ha a gyerek rajong valamelyik sportért, de az ajánlásban nincs benne és nem is kifejezetten káros a szervezetére nézve, akkor semmi akadálya annak, hogy folytassa azt, csupán azzal kell számolni, hogy valószínűleg nem lesz a dobogó tetején világversenyeken. Ha úgyis csak az a fontos, hogy szeressen sportolni, akkor ez már ezzel a rajongással meg is van oldva.

Versenysportnál viszont nem egyszer előfordul az, hogy két, teljesen azonos edzésmunkát végző fiatal közül az egyik látszólag minden ok nélkül gyengébben teljesít, aminek sok esetben a genetikailag meghatározott testalkat az oka. Ilyen esetben a sportantropometriai vizsgálattal ez nagy eséllyel felderíthető. Ha megnézzük például az Olimpiát, jellemzően nem a szumó alkatú sportolók állnak a dobogó csúcsára, mondjuk úszás sportágban és ez oda-vissza igaz, de akár a kenyai futók sikerességét is említhetnénk.

A testalkatvizsgálat ára a kapható információkat tekintve nem mondható magasnak, jelenleg 6.985 Ft. 

A sportantropometriáról bővebb infó a mitsportoljak.hu oldalon!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés