Dudás bravúr az Olimpián! Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/08/16
A képlet ennyi: a lehető legjobb úszás után gyors zárkózás kerékpáron, majd a lábak frissen tartása egy várhatóan igen gyors futásra.
Hirdetés
Lassan már hagyományosan a triatlonisták küzdelmével kezdődnek az Olimpiák, így volt ez most az ifi esetében is. Mondhatni a lányoknak esélyük volt sporttörténelmet írni, hiszen az Ifjúsági Olimpiák történetének első aranyérmét vihette haza a győztes lány.
 
80945-DSCN0919.JPG
 
Az előzetes várakozások szerint legnagyobb esélyesként a japán Szatót emlegették, de az európai kvalifikáló verseny német győztese vagy a nagy triatlonnemzetek képviselői, így az ausztrál vagy az új-zélandi lány is favoritnak számítottak. Dudás Eszternek szintén jó esélyei voltak, annak realizálásához viszont két dolognak kellett teljesülnie. Fel kellett szívnia magát virusos megbetegedése után, illetve javítani kellett nyílt vízi úszásán. Előbbiért nem sokat tudtunk tenni, elsősorban könnyebb, frissítő jellegű edzéseket végzett az elmúlt napokban. Az úszásán pedig rövidebb sprintekkel sikerült javítani, ami azért fontos, hogy az első métereken ki tudjon úszni a mezőnyből.
 
80945-DSCN0966.JPG
 
Jól is kezdte a versenyt, tisztán elúsztak páran a mezőnytől, de sajnos ez a tempó erős volt Eszter számára, így a kilenc fős első boly mögött egy újabb kilenc fős társaság tagjaként kezdhette meg a három körös, húsz kilométeres kerékpározást.
 
80945-Eszti-fut.JPG
 
A magyar lány és az ausztrál Salthouse már az első körben feltekertek a vezetőkre, ahol a végül 16főse duzzadt bolyban tekert majd minden esélyes. Az esti esőzéstől nedves burkolat aztán elkezdte szedni áldozatait. Előbb a második bolyban történt hatalmas, hat fős bukás, majd az első sorból esett el négy versenyző.
 
80945-SAM_0063.JPG
 
A futásra maradt hát a döntés. Eszter a boly közepén depózott, és a hetedik helyen futott sokáig. Az idén már 5(!) felnőtt WCS versenyen indult japán Szato hatalmas tempóban kezdett, és csak hamar lerázott magáról mindenkit. Később beállt egy egyenletes iramra, de látszott rajta, hogy ezt a versenyt egyszerűen nem tudja elveszíteni. Sokáig a mexikói Barazza követte, majd a Whitley-Salthouse duo, utána az izraeli Beysaron és a hatodik helyért viaskodó német Isslinger-Dudás páros. Az erősen kezdő mexikói és izraeli lány kezdett fáradni a második körre, így Eszti egyenletes tempójában megkezdhette a zárkózást. Elhagyta a németet, majd hamar az izraelit is, mi meg elkönyveltük az ötödik helyet. Kár volt, mert Barazza annyira elfáradt, hogy a végén majdnem sikerült őt is megelőzni. Hosszabb hajrával összejöhetett volna.
 
80945-SAM_0068.JPG  
 
De ne együnk telhetetlenek, hiszen az első pontszerző az ifi Olimpián egy triatlonos lett!
 
80945-Schmitt.JPG
 
Gratulálunk Esztinek, aki az Európa A csapatban szerepelve reális eséllyel fog indulni 19-ei váltóversenyen. Holnap KisHankó jön soron. A képlet hasonló, a lehető legjobb úszás után gyors zárkózás kerékpáron, majd a lábak frissen tartása egy várhatóan igen gyors futásra.
 
80945-Schmitt2.JPG
 
IFJÚSÁGI OLIMPIA, SZINGAPÚR NŐI TRIATLON       Olimpiai bajnok  Szato Juka (japán)  1:00:49.69 2.  Ellie Salthouse (ausztrál)  1:01:04.39 3.  Kelly Whitley (amerikai)  1:01:13.49 4.  Adriana Barraza (mexikói)  1:01:48:57 5.  Dudás Eszter  1:01:55.06 6.  Fanny Beisaron (izraeli)  1:02:07.29
Hirdetés