Budapestman Hír

(x) - Támogatott tartalom
2017/07/13
Grandiózus triatlonversenynek és sport-show hétvégének ad helyet Budapest augusztus végén

A magyar triatlon olimpiai esélyeit növelheti a Lupa Beach-en megépülő edzőközpont

Augusztus 27-én, vasárnap Budapestman néven kerül megrendezésre a fővárosi, prémium kategóriás, olimpiai távú országos triatlon bajnokság. Budapest legimpozánsabb triatlonversenyén – melynek befutója a Hősök terén, Gábriel arkangyal előtt lesz – több mint 1000 triatlonos részvételére lehet számítani. A magyar élmezőny valamennyi tagja elindul. De emellett bárki teljesítheti az 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló távot. A sportág 2020-as tokiói olimpiai vegyesváltós éremesélyeit erősítheti, hogy a Magyar Triatlon Szövetség a Lupa Strand Kft.-vel együttműködésben a budakalászi Lupa-tó partján építteti fel a Nemzeti Triatlon Központ szabadvízi edzőbázisát.

 

170713balatonman-2-.jpg
170713balatonman-2-.jpg

 

Budapestman táv

A Budapestman bajnokság első számaként a versenyzőknek egy 1,5 kilométeres úszókört kell megtenniük a kristálytiszta vizű Lupa-tóban, amely a közelmúltban elkezdett fejlesztéseivel Budapest tengerpartja lesz. Ezt követően ülnek kerékpárra a versenyzők, s a Budapest belvárosán át kijelölt 40 kilométeres szakaszt pazar környezetben, a budai és a pesti rakpart nyújtotta panorámával – az Alagút, a Lánchíd, a Vár és a Parlament mentén – tehetik meg. Az utolsó szakasz a Városligeten vezet keresztül, ahol a mezőny – elhaladva a Vajdahunyad vára és a Széchenyi Gyógyfürdő mellett – három kört lefutva összesen 10 kilométert teljesít. A befutó stílszerűen a Hősök terén lesz.

 

Kategóriák

Három kategóriában lehet indulni. A Pro férfi és női futamra az Elit licenccel rendelkező magyar versenyzők, valamint azok nevezhetnek be, akik a pénzdíjakért kívánnak versenyezni. Az Age Group futamokon belül abszolút férfi és női, illetve magyar és külföldi korosztályos bontásban mérhetik össze tudásukat a jelentkezők. Az Olimpiai távú Országos Bajnokság férfi és női futamán kizárólag magyarok versenyezhetek, ugyancsak korosztályonként.

 

Hírességek a rajtnál

A versenyen több hazai híresség is elindul, például Kovács Kokó István. Valamint a Rádió 1 Reggeli Show-jának három műsorvezetője, akik váltóban teszik meg a távot (Rákóczi Ferenc úszik, Sebestyén Balázs kerékpározik, Vadon János fut), s akiket háromfős csapatba verődve bárki kihívhat. A legjobb kihívó csapat különdíjban részesül.

 

170713balatonman-1-.jpg
170713balatonman-1-.jpg

A Budapestman képviselői (balról jobbra). Gerendai Károly, Rákóczi Ferenc, dr. Bátorfi Béla, Zelcsényi Miklós – Budapestman ügyvezető igazgató, Bajnógel Csaba – Budapestman / Budapestrun sportigazgató

 

Díjazás

A 4 óra 30 perces szinten belül célba érkező egyéni versenyzők érmet, továbbá Finisher pólót kapnak, emellett az egyéni kategóriák 1-3. helyezettjei külön érmet és kupát. A verseny összdíjazása 18.150 euró, azaz közel 6 millió forint. A Budapestman az abszolút győztesek mellett a legjobb magyar versenyzőket is díjazza. A Pro kategóriák dobogósai fejenként 2500, 1700, illetve 1050 euróval, míg a magyar férfi és női kategóriában érmes helyen végzők 1000, 700, illetve 500 euróval gazdagodhatnak.

 

Nevezni 2017. augusztus 15-ig online lehet, ezt követően pedig személyesen, a Budapestman fővárosi irodájában, a Maratonman Óbuda futószaküzletben. A nevezési díj az augusztus 1-ig jelentkezőknek 15.900 forint, augusztus 2-től személyesen, vagy a helyszínen 17.900 forintot kell fizetni. Ezért cserébe a versenyzők a táv megtételéhez is szükséges termékeket kapnak, illetve szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Kiegészítő programokra is sor kerül a hölgyek és a gyermekek számára a Városligetben, a Vajdahunyad vára, a Városligeti tó, és az Olof Palme sétány által határolt impozáns környezetben. Valamint a BudapestRun Rádió1 10 kilométeres futásra, melynek távja a Parlamenttől a Hősök teréig vezet.

„Eddig már nyolcszázan neveztek a Budapestman versenyre, és Sebestyén Balázsék jelentkezésével megnyitjuk a váltó nevezést is, hogy bárki összemérhesse magát velük. Reményeink szerint több mint ezer fő rajtol el augusztus 27-én” – tájékoztatott Bajnógel Csaba, a verseny sportigazgatója. Hozzátéve: a hazai triatlon sportág hagyományteremtő szándékkal elindított legújabb megmozdulása mindenki számára izgalmas kihívásokat tartogat, legyen kezdő, vagy többszörös ironman.

A Budapestman egy olyan prémium kategóriás családi esemény, ahol Te versenyzel, kísérőid szórakoztatásáról és a színes programokról pedig mi gondoskodunk

– közölte Bajnógel Csaba.

 

„Már régóta szüksége volt egy ilyen versenyre a magyar triatlonsportnak, amely az elmúlt, közel három évtizedét tekintve a legsikeresebb korszakát éli, amit az elmúlt években elért kiváló eredmények is fémjeleznek” – hangsúlyozta dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a még nagyobb sikerekhez elengedhetetlen az intézményrendszer fejlesztése. Ezt szolgálja a szövetség 2024-ig szóló stratégiájában szereplő célok teljesítése: az egész országot átszövő Nemzeti Triatlon Hálózat kialakítása, valamint egy egyedülálló Nemzeti Triatlon Központ felépítése a Lupa-tó partján, amihez a hazai kormányzati sportvezetés állami támogatást ítélt meg.

E központ létesítéséről írt alá a napokban együttműködési megállapodást az MTSZ a Lupa Strand Kft.-vel – jelentette be Bátorfi Béla. A Nemzeti Triatlon Központ jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a sportág éljen azzal a lehetőséggel, miszerint a 2020-as tokiói olimpián immár a vegyes váltók is versenyezhetnek. Ez azért lényeges, mert Magyarország ebben a számban olimpiai éremesélyes sportolókkal rendelkezik.

csabai@pressinform.hu

Hirdetés
Hirdetés