Világversenyek 2014 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/07/06
Hirdetés

 

team38.jpg
team38.jpg

Világversenyek 2014

 

Nem nagyon volt időm mostanság írni, de most végre, túl az U23-as EB-n is, összegezném az idei világversenyes részvételünket.

Kezdődött azzal, hogy a „kis Fuchs”-ot szerettem volna ifi Olimpiára kijuttatni. Ehhez a legjobb úton járt. Rengeteget fejlődött futásban, kerékpáron sosem volt gondja, és az úszása is masszívnak mondható. Abban mindenki 100% biztos volt, hogy magyar kvóta lesz, tehát jóformán egymás ellen küzdöttek a lányok a hollandiai Weertben megrendezett válogatón.

A helyszínválasztást nem igazán értettem. Az ETU vagy ITU illetékesei nem járták be előtte egy ilyen fontos versenynél a helyszínt? Az úszás egy keskeny csatornában volt megrendezve, ahol a mezőnyt két sorba kellett sorsolni! Nonszensz. Utána folytatódott azzal, hogy amit elmondtak előző nap a briefingen, azt másnap a helyszínen össze-vissza változtatgatták. Szintén megdöbbentő! Ha hallottad, hogy nem kell bizonyos bóját megkerülni, akkor szerencséd volt, ha nem, akkor szívtál. Mi a szívóágon voltunk. Dodó végre nyílt vízben is jól úszott. Benne volt egy 5fős elúszásban, ami az egyetlen esélye volt a géppuska lábú Bicsák Flórával szemben. Erre miközben a teljes mezőny balra fordult, hogy kiússzon a csatornából, ő egyedül még elment megkerülni egy bóját…

Mondanom sem kell, a szökés lehetősége ugrott. A remélt nagy előny helyett kb. 1perccel kezdte a futást Flóra előtt, aki brutális nagyot rohant, így a végén még majdnem a dobogót is elcsípte. Sportban nincs ha, de másfél-két percről más lett volna ez a futóverseny. Dodónak egy álommal kevesebb, de ki tudja, nekünk lehet, hogy egy olyan versenyzővel több, aki emiatt még tüzesebben folytatja karrierjét. Sajnos az előző ifi Olimpiások közül, és most nem feltétlenül csak a triatlonosokra gondolok, párat lepkehálóval kellett leszedni, úgy elszállt.

Mindenesetre egyből semmi.

Következett a felnőtt és junior EB. Felnőttem most nincs, ellenben volt 3 juniorom. A két Fuchs lány, nomeg Szatmári Levi. A legnagyobb durranást év elején még női fronton vártam. Reni top formában bármire jó lenne egy junior EB-n, Dodó pedig egy jó úszással, elmenő bolyból, mostani futásával már szintén top versenyző lehetne. Erre Reni sajnos igen messze volt most a topformától, kvalitásait legalább megcsillogtatta azzal, hogy simán összehozott úszásban egy 2ik bolyt, majd a végén Bicsák Flóra mögött a második legjobb magyar lett, még ha eredetileg ennél jóval kisebb számra is gondoltunk esetében. Dodó érthetetlen módon hátulról 4iknek jött ki a vízből, ami bármilyen esztelen verekedés esetén is érthetetlen tőle. Meggyőződésem, hogy top10-ben kellett volna partot érnie. Akkor elmenésből pont ott jött volna be, ahol terveztük. Itt sincs ha, dolgoznunk kell érte, hogy amit medencében tud, azt be tudja mutatni nyílt vízben is.

Már majdnem írnám, hogy kettőből semmi, de aztán jött a Levi gyerek, és úgy megrázta magát, hogy csak néztünk. Nagyon stabil úszás, ügyes, okos kerékpározás, hipertré depózás után egyedül futotta végig azt az iramos 3km-ig, amit a Bicsák Bencéék társaságban. Ennek ellenére nem adta meg magát, és óriási küzdelemben hozott össze egy 12ik helyet, ami abszolút meglepetés volt. Előtte nem ezt a formát mutatta, illetve én tudom, hogy top10-es lehet, és ezt neki is elmondtam, de sajnos serdülőkori súlyproblémás időszakát éli, amin át kell lendülnie. Ha nem visz majd a hátán 4kg-os hátizsákot, akkor a Bencével együtt egy nagyon szépreményű U23-as fiú csapatunk lesz jövőre!

Volt itt még egy váltó, ahol a két Bicsákkal, a Levivel és Dodóval ütős kis magyar csapat állt ki. Úgy taktikáztunk Szabó Zitával, hogy a gyengébb úszó Flórát elsütjük első embernek. Az sem baj, ha a végén jön ki a sornak, hiszen 250m úszás után nem lehet gond a sor elcsípése. A 18fős mezőnyből ez sikerült Izrael B váltójának is… Nekünk nem. Nem hogy az éremesély, a tisztességes helyt állás is veszélyben volt, miután a 7km-es kerékpározás alatt 2 és fél perc hátrányba keveredett a magyar A váltó, miközben a Fuchs Renivel kezdő, majd Dévay Márk által felturbózott B váltó már ott járt, ahol az A-t reméltük, Hargitai Heni a brit Coldwell-lel gyakorlatilag dobogós helyen ment már ki futni... Innen a B váltó kissé elkezdett visszacsúszni, míg az A váltót Dodó és Bicsu legalább oda felhozta, hogy megelőzték a B-t. Sekély e kéj, mondaná Vöri bácsi. És tényleg. Megint ugrott egy jó lehetőség.

És következett is az U23-as EB, amire eredetileg még a Levivel is pályáztam, ugyanis totál lazán teljesítette a kiküldetési szinteket, amibe jelenlegi U23-asaink közül csupán kettőnek nem tört bele a bicskája, Tarnai Lacinak és emberemnek, Anheuer Kristófnak. Mellettük még a szintén Uniqás Dudás Eszti képviselte a magyar színeket. A helyszín esetében megint elbeszélgetnék szívesen az ETU és az ITU illetékeseivel, illetve írtam is egy levelet Márkus Gergőnek, hátha eljut a megfelelő helyre az észrevétel. Nos, a penzai verseny gyakorlatilag 20km-re volt Penzától egy tó partján létesített hotel komplexum mellett. Ennyire steril, hangulattalan EB-n még nem voltam, pedig 91-ben kezdtem az ipart. Sok versenyzőnek, főleg az ilyen fiataloknak, életük értelme, hogy kijussanak egy világversenyre, és ott 3-4napig jól érezzék magukat. Hát, itt egymás fejét nézhette a rossz idő miatt folyosókra szorult mezőny. Természetesen a net első nap meghalt, így tényleg csak a fejnézés maradt. Esetleg a folyosókon található, agyhalott japánok, és nevesincs orosz „művészek” által készített szobrok és festmények nézegetése maradt programnak. A hotel neve ugyanis „art Penza”, ami abban merült ki, hogy összegyűjtöttek mindenféle lesejeltezett „művet”, és a kertben, folyosókon, szobában, WC-n, mindenhol ezeket lehetett megcsodálni. Felemelő volt. A hely mindezek mellett a megközelíthetetlen kategória. Aranyárért Moszkván keresztül lehetett ide eljutni, vagy egy egész éjszakás vonatozással, vagy olyan hajnali géppel, ami miatt a versenyt megelőzően versenyzőink kétszer keltek 4órakor. Ideális felkészülés. Pláne, hogy így a szombati versenynap előtti délelőtt estünk be. Mondjuk a helyből így is sok volt, azonban hogy én nem bírtam volna szombaton versenyezni, az biztos. Krisi esetében megint csak az elúszásban reménykedtem, a többieknél a nagy boly volt a cél. Ha csak pár másodpercet jelentett a leharcoltság, akkor nem kis hiányérzetem van. Kristók kb. 2-3mp-cel maradt le az élsortól, míg Tarnai Laci is reálisan benne kellett volna legyen a 2ik bolyban, sőt Dudás Esztinek sem kellett sok hozzá, hogy az első bolyban kezdhesse a kerékpározást. Az 5-6ik helyezett is mögötte ért partot! Elmondhatjuk mindenki eggyel hátrébb volt, mint ahova szántunk őket. Előbbi esetben mindhárom versenyző top15-ben ér be, ami VB indulást jelentett volna, így Eszti 21, Krisi 22, Tarnai 32 lett.

Ez sem jött be…

Na akkor, gondoltam jön az ifi váltó, amiben tuti dobogó lesz, hiszen lányaink, köztük megint csak Fuchs Dodó tényleg papírforma alapján megérdemlik ezt. Csák Panna kezdett, akinél némiképp aggódtam a klipszes pedálja miatt, de aztán rám cáfolt, és úgy ment, mint egy állat. Simán váltott az elején, és én már mentem is a pezsgőért. Négyfős elmenéssel kellett volna tartania a TVK-s Putnócky Dorkának aki brutál jó úszó, tehát annyira nem kellett aggódnunk. Ki is jött a vízből rendesen, majd futott a depóba. Illetve csak futott volna, mert a neoprénje cibálása közben a végén már kábé sétált, majd a kerékpárja előtt állva folytatta a rángatást. Szegény teljesen bepánikolt. Mint kiderült nem az ő neoprénje volt… Az EB-re kapta, és nem annyira gyakorolta a levételt. Előtte Szabó Zita kért pár levételt, és Dorka 5mp alatt kapta le a szemem előtt. Érthetetlen volt tehát a leblokkolás. Majd egy perc küzdelem után tökutolsónak ment tovább a váltónk. Éremesély teljesen elszállt. Dorka betyárbecsületből egyébként óriási ment utána, ezért még jobban fáj a dolog. Az őt váltó Dodó lefelé görbült szájjal, de még elkapott 3 versenyzőt, majd kedvetlenül az 5ik helyen futott be. Szegénynek ez az év a 4ből nulla egyelőre. De sajnálom a korosztályból kiöregedő Csák Pannát is, aki idén szintén nagyot fejlődött, és szintén megérdemelt volna egy érmet.

A VB-re egyelőre egy darab Szatmári Leviben van minden reményünk, a többiekkel igyekszem igazi élményt jelentő versenyeken részt venni. Junior EK-kon, ITU pontszerzőkön. Hátha elfelejtik 2014 világversenyeit. Nekem nehezen fog menni.

Hirdetés